Závod s krásou: Silniční cyklistika v Českém Švýcarsku

Závod s krásou: Silniční cyklistika v Českém Švýcarsku

Jan Novota, Andrea Kadlecová, 8.9.2023

Silniční cyklistika v Národním parku České Švýcarsko může být silnějším zážitkem, než by se na první pohled mohlo zdát! V celém regionu platí nepsané pravidlo, že čím menší asfaltka hluboko v lesích, tím lepší povrch. Možná i proto zde před dvěma lety vznikla cyklistická výzva Wolfking.cz, která doslova vymetá ty nejkrásnější a zároveň nejzapadlejší uličky Českosaského Švýcarska a přilehlých CHKO Lužické hory a Labské pískovce.
 

Česká silnice

Česká silnice vedoucí z Vysoké Lípy pod nově zrekonstruovanou vyhlídkou skalního hrádku Šaunštejn přes Tokáň až k informačnímu centru na Saule patří k tomu nejlepšímu, co lze v národním parku projet. Ale podobných míst je všude kolem více. Né nadarmo se zde jezdí ty nejvýznamnější silniční závody pro amatéry (Tour de Zeleňák) i pro profesionály (Tour de Feminin) v České republice.

Trasu najdete ZDE.

cyklo

Okruh kolem České Kamenice

Panoramatickou silnicí s úchvatnými výhledy na zdejší přírodní skvosty je silnice z České Kamenice přes Kunratice a Studený, na jejímž konci se asfaltka doslova zamotá ve spletitý sjezd až k akvaduktu Na Potokách. Odbočením vlevo přes strmé stoupání Rynartice a rychlým sjezdem do Jetřichovic se cyklista dostane na jednu z mála rovinek údolím podél říčky Kamenice a přes obce Všemily, Srbská a Jánská se dostane zpět na náměstí do České Kamenice, kde v místní kavárně dokončí celý cyklistický okruh.

Trasu najdete ZDE.

cyklo

Dejte si do těla

S přízviskem „brutální“, ale naprosto výjimečný, okruh vede z Kytlic do Mlýnů, kde všechny na úvod překvapí příjemná rovinka podél horního toku řeky Kamenice. V Mlýnech ale odbočí silnička mezi skály do hlubokých lesů a stupňujícím stoupáním přivede cyklistu na Křížový Buk, ze kterého po 300m sjezdu po velké silnici odbočíte vpravo směr Krásné Pole, kde se okruh stočí do dalšího prudkého stoupání zpět do Kytlic. Civilizace si zde moc neužijete, lesní zvířátka běhající přes cestu vám však mohou „zpříjemnit“ cyklistický zážitek.

Trasu najdete ZDE.

cyklo

Rozjeďte to ve Šluknovském výběžku

Ve Šluknovském výběžku „uvnitř“ okruhu legendárního Tour de Zeleňáku se doslova „povedla“ zbrusu nová asfaltka z Brtníků přes Kunratice do Šluknova. Úvodní stoupání z Brtníků na silničce sotva široké pro jedno auto učaruje se stoprocentní jistotou snad každému. Sotva se zajede do Šluknova, ostrá vracečka a přes Čítkův mlýn krásným terasovitým stoupáním až do Vídně, tedy k restauraci Vídeň ve Starých Křečanech. Odtud zpět do Brtníků je to již pár šlápnutí.

Trasu najdete ZDE.

cyklo

Za super fotky děkujeme Jirkovi Dužárovi a Posedla.com. Aneb váš zadek si zaslouží tu nejlepší péči.