Výlety se šťastným koncem

Výlety se šťastným koncem

Anna Škopková, Andrea Kadlecová, 29.8.2023

Není nic lepšího, než se po výletě odměnit...znáte to? Posledních pár kilometrů a vy toužebně vyhlížíte lokál, kde si natáhnete nohy a uhasíte žízeň? Vůně pražené kávy, orosené pivko, šťavnatý burger, vypečená žebírka, kolínko nebo česká poctivá svíčková...no žádná dieta přeci, jste na dovolené, tak si ji užijte! V Českém Švýcarsku najdete super gastropodniky, které založili srdcaři a s láskou je opečovávají. Vyberou si i vegani, vegetariáni a food blogeři. Tak kam zajít a zažít tu správnou gastroodměnu?

Pivovar Kocour

Bohemian Coffee House

V Rumburku nesmíte minout nejseverněji položenou Loretu. Při obdivování svaté chýše už byste mohli cítit vůni kávy, kterou s láskou připravují o kousíček vedle. Rozhodně se vydejte do rodinné kavárny a pražírny, bez které by to v Rumburku nebylo ono. Manželé Dužárovi dělají regionu čest. Jejich káva je božská, však ji také vlastnoručně praží přímo pan Dužár, a zdejší baristé vám ji připraví na všechny myslitelné způsoby. V nabídce je mnoho lokálních produktů včetně ikonického piva Kocour, domácího chutney z Kytlic, energy tyčinek nebo různých limonád. Na své si přijdou i ti, kdo se kávě, ať už z jakéhokoli nesmyslného důvodu, vyhýbají. Zdejší ječmenová Nekáva je její důstojnou náhradou, takže požitek z nápaditých dortíků bude kompletní i pro ně. My bychom z jídelního lístku volili vyhlášené lívanečky, které připravuje většinou paní Dužárová osobně. A kam s kolem? Pod střechu! Cyklistiku tu milují tak, že vám kola nejen ochotně ustájí, ale možná s vámi pak na kole i sami vyrazí!

Bohemian Coffee House

Resort Dymník

Zastávku v Rumburku doporučujeme prodloužit, při prohlídce historického náměstí můžete zavítat do Lužanu, prima pizzerie a steakhousu, kde mají i super denní nabídku. A pokud máte rádi výhledy, projděte se na rozhlednu Dymník a během 517 m stoupání nahoru vymyslete proč se kopec tak zvláštně jmenuje. Kdo uhodne, pozve ostatní na něco dobrého ve výletní restauraci na Dymniku. Nezapomeňte načerpat sílu v tamním kamenném stromu života nebo si zahrajte fotbalgolf.

Výletní restaurace Dymník

Pivovar Falkenštejn 

Letí to! Pivovar Falkenštejn, který najdete na náměstí v Krásné Lípě, má letos 10. výročí od otevření. V letošním roce také proběhla kompletní rekonstrukce restaurační kuchyně, kterou řídí chef René Vokurka. Protože René strávil velkou část své profesní kariéry v zahraničí, není menu postavené jenom na českých klasikách, ale také na pokrmech, které jsou fúzí české i zahraničních kuchyní. K pivu si tu kromě klasických klobásek a nakládaných sýrů dáte třeba škvarky v sádle, pečené papriky, nebo marinované ryby. Z hlavní nabídky můžete ochutnat pivovarský gulášek, na třikrát pečený křupavý bůček, nebo rib eye steak s teryiaki. Skvělou zprávou je rozšíření nabídky jídel pro vegetariány a vegany - lilkový ganouche, černé risotto s hruškami, čerstvý sýr s melounem a mnoho dalšího...no ňamka prostě!. A pak je tu samozřejmě pivo Falkenštejn. Na čepu v pivovaru, ale i u řady odběratelů v regionu Českého Švýcarska najdete spodně i svrchně kvašená piva různých pivních stylů. Stálou sestavu tvoří světlý ležák Světák, polotmavý Ostroff a také americký Amber Ale Rudoch. Novinkou je pravidelná výroba konopného ležáku Kanár. Stálou nabídku pak doplňují sezónní piva. V létě lehkonohý Summer Ale Svižný Emil, na podzim Tropická bouře ve stylu NEIPA, nebo třeba West Coast IPA Americká krása v zimních měsících. Když se zaseknete v pivovarské restauraci, je hostům k dispozici pivovarský penzion v patře nad pivovarem. A Krásná Lípa je super výchozím místem na výlety - Vlčí Hora, Kyjovské údolí nebo Karlova výšina. Dej Bůh štěstí!

Křupavý bůček

Pivovar Kocour 

Letos to bylo i u Kocoura velké, slaví totiž 15 let! A musíme říct, že za těch několik let se z něj stal nejúspěšnější gastro podnik široko daleko. K výročí připravili hned několik překvapení, těšit se můžete na zajímavé akce i návrat historických pivních Kocourů. A proto se rozhodně vyplatí sledovat sociální sítě, ať vám něco neuteče. 

Zastavte se v létě na skvěle vychlazeného Kocoura, nebo některou z kocouřích limonád! Každý víkend pro vás u Kocoura navíc s láskou připravují speciální víkendové menu. A komu by se nechtělo domů, tak ať si ustele v apartmánech, hotelových pokojích, obytňáku, ve stanu, a nebo dokonce v lůžkových vozech ve vlaku.

Děti vás na této pivní zastávce budou milovat! Dětské hřiště a spousta zvířátek kolem vám zajistí pohodu u pivka. Po zastávce si dejte výšlap třeba na Špičák.

Pivovar Kocour

Hotel Ostrov

Tuto oázu klidu najdete uprostřed moře lesů a skal, v tichém a skrytém údolí mezi dvěma skutečnými dominantami Českého Švýcarska – Děčínským Sněžníkem a Tiskými skalami. Zkušenému cestovateli jistě hned naskočí, co všechno si bude muset zabalit, aby byl vybaven na cestu do takové divočiny. Věřte ale, že i když sem přijedete nalehko, v hotelu Ostrov vám nebude chybět vůbec, ale vůbec nic. 

Od vybraných lahůdek přes impozantní výběr světových i českých vín a unikátní kolekci kvalitních rumů, privátní saunu, bazén a vířivku s výhledem na vrcholky skal, až po parkovací stání s nabíjecí stanicí pro elektro auta. Výletů kolem je nepřeberné množství - Tiské stěny, Ostrovské skály, kousek do Saska, Děčínský Sněžník..vám se ale může úplně v klidu stát, že se vám nikam jít chtít nebude, protože tady se budete cítit jako doma.

Hotel Ostrov

AVe Restaurant

Je sice pravda, že stříbrná horečka na Jiřetínsku netrvala dlouho a nedosáhla nikdy kýžené výnosnosti. Ale opravdoví dobrodruzi se přece neúspěchem, navíc cizím, nenechají odradit! Možná tu nenajdete stříbro, ale jinak je v Jiřetíně a jeho okolí velká spousta pokladů. Rozhledna a adrenalin park na Jedlové, nejzachovalejší zřícenina hradu na Tolštejně, staré stříbrné doly, Hornické muzeum, nebo všechny vrcholy Lužických hor. Na náměstí sice občas pro samé výletníky nezaparkujete, ale zato se tu dobře najíte, AVe Restaurant nabízí poctivou českou kuchyni za dobré peníze a v příjemném prostředí nově zrekonstruovaného penzionu. Každý den pro hosty vytváří nové polední menu a jíst můžete v létě také na krásné zahrádce. Lze tu i přespat, naplánovat svatbu nebo firemní akci. Nebo sem zkuste pozvat přátele z Moravy na oslavu do vinného sklípku, nebo do stodoly. No vážně. Ti budou koukat! Zkrátka a dobře, blýsknout se dá nejen drahými kovy, ale i skvělými zážitky, obzvlášť tady u nás na severu.

AVe Restaurant

Resort Mezná

Na nejstrategičtějším místě, při sestupu do Divoké soutěsky nebo výstupu z Divoké soutěsky, najdete Resort Mezná. Několik druhů ubytování a také prima restauraci nebo jen bufet tvoří komplex na Mezné. 

Po zdárném návratu z cest, nebo naopak na posilněnou před výšlapem, přijde určitě vhod občerstvení, kde si zcela jistě najde to své každý žíznivý a hladový strávník. At už Vás honí mlsná při pomyšlení na šťavnatou kachničku, poctivý guláš s houskovým knedlíkem nebo řízek přes celý talíř či pečené vepřové koleno a jiné české klasiky, tady si určitě vyberete. Zaryté masožravce potěší flákota na grilu, ale své si najdou i oblíbenci lehčích či bezmasých jídel. Co by to bylo za hostinu bez sladké tečky na závěr s kávou, vybírat můžete z řady dezertů v čele s oblíbenými tvarohovými knedlíčky ve strouhaném perníku s nugátem a zakysanou smetanou.

Součástí restaurace je i letní terasa, na níž se může kochat působivým výhledem do údolí a také moc hezké dětské venkovní hřiště.Od května je v každodenním provozu i venkovní kiosek se zmrzlinou, ledovou tříští a dalším osvěžujícím občerstvením!

Resort Mezná

Kocanda

Vydáváte se na výlet cyklostezkou podél Labe? Ať už cestujete na kole, na bruslích, s kočárkem nebo na cruiser boardu, cestou vám určitě vyhládne. A jakkoli se čistota Labe v posledních letech stále zlepšuje, žízeň z něj zatím přece jen neuhasíte. Míst, kde se dá dobře najíst a napít, je na cyklostezce mnoho, málokteré ale nabízí tak komplexní služby jako děčínská Kocanda. Stojí totiž na strategickém místě hned vedle obrovského a „malými lidmi" milovaného dětského hřiště, které je největším v regionu, a na které vidíte z prosklené celoroční terasy restaurace. Objednejte si rovnou něco většího z tradiční české kuchyně (třeba vymazlené pašíkovo koleno a spláchněte ho tankovou Plzní), protože své ratolesti odsud jen tak nedostanete. Když už se na to jejich řádění nebudete chtít dívat, zvedněte oči k Pastýřskému vrchu nebo Sněžníku, které jsou odsud vidět, nebo si prostě sedněte zády k hřišti a sledujte pro změnu svalnaté veslaře a veslařky z přilehlé loděnice. Je tu i parkoviště, SMART kolárna s dobíjecími boxy a dá se tu jít na procházku po „kose", což je úzký poloostrov vbíhající do Labe pod dálničním mostem. Nově se můžete ubytovat i v moderním hotelu s luxusním privátním wellnessem.

Kocanda

Hotel Kortus

Chcete výlet s opravdu šťastným koncem? Vydejte se na některý z oblíbených turistických cílů v okolí Vysoké lípy, třeba na loupežnický hrad Šaunštejn, Malou či Velkou Pravčickou bránu, soutěsky Kamenice, nebo tajuplný Dolský mlýn. Trasu si naplánujte tak, abyste došli k hotelu Kortus ve Vysoké lípě. Je to jedno z míst, díky němuž srdce poutníka Českým Švýcarskem zaplesá. Zvenku i uvnitř citlivě a vkusně rekonstruované historické stavení bývalého hostince, o kterém jsou zmínky již z roku 1860, v sobě dnes skrývá restauraci s bohatým výběrem vynikajících jídel. Všechno si tu dělají sami, žádné polotovary, vše je domácí, od pastýřské pomazánky, přes uzenou krkovičkou plněné bramborové knedlíky, až po jablečný závin.

Jídla si navíc v letní sezóně můžete vychutnat na zahrádce pod vzrostlým kaštanem. Když se tu v podvečer rozsvítí světýlka, není romantičtějšího místa na posezení dlouho do noci. Přespat můžete třeba v luxusním dvoulůžkovém pokoji s terasou, nebo ve čtyřlůžkovém rodinném mezonetu. Že jste s přespáním nepočítali a nevzali si toaletní potřeby? Nevadí. Jsou součástí moderního vybavení všech pokojů. 

Hotel Kortus

Wellness Hotel Zámeček

Nemáte zrovna čas vymýšlet program na víkend? Tady vás ubytují a nabídnou i programové balíčky plné odpočinku, dobrého jídla a pití, pohybu i zábavy. Šéfkuchař Miloš Daněk postavil menu zdejší kuchyně na surovinách od lokálních pěstitelů a chovatelů. Doporučujeme vyzkoušet domácí zmrzlinu a pískovcovou wellness zónu! 

Kam na výlet? Pokud odsud odjedete, aniž byste navštívili například Mariinu vyhlídku, Vilemíninu stěnu a Rudolfův kámen, bude to sice, vzhledem k hotelovým službám, pochopitelné, ale zároveň to bude znamenat, že se sem určitě brzy vrátíte! 

Wellness Hotel Zámeček

Resort U Fořta

Přijeďte se vyspat na seník! Tuhle romantickou představu si u Fořta můžete splnit, aniž by vám ráno z vlasů trčela pichlavá sláma. Budete tu v absolutním pohodlí a luxusu, jídlo a pití (i to vegetariánské) vám připraví s láskou a péčí, umí se postarat i o váš teambuilding nebo poradit, kam na výlet. A máme dobrou zprávu i pro milovníky wellnessu, protože se tu něco chystá! 

Ostatně, ať se z Mezní Louky vypravíte jakýmkoli směrem, nemůžete udělat chybu. Divoká soutěska, Pravčická brána, Rysí stezka…

A kam bychom šli my? Třeba na Malou Pravčickou bránu. Od Fořta je jen tři kilometry, nebývají tu davy jako na velké Pravčické, a je z ní pěkná vyhlídka. 

U Fořta

Tak šťastnou cestu, dobrou chuť a dobrou noc!