Vydejte se na top místa Hřebenovky

Vydejte se na top místa Hřebenovky

Anna Škopková, Andrea Kadlecová, 07.03.2024

,,Těm nejznámějším místům Hřebenovky bude lepší se vyhnout. Bude tam přelidněno, předraženo, a nakonec stejně zjistíš, že přes filtr na Instagramu vypadaly líp…” He? Tak moment, jestli vám tohle běží hlavou, honem přepněte program! 

Kaňon Labe

Co možná platí v jiných národních parcích, toho se v Českém Švýcarsku a Lužihorách tolik bát nemusíte. Klidně se utrhněte ze řetězu a vydejte se bez předsudků na všechna ta báječná místa, která znáte třeba z fotek Jakuba Fišera alias Kubajszcom. A víte co? Počkejte si na pěkné první jarní dny a pojďte si to dát pěkně po směru jízdy (což není překlep, Hřebenovka je totiž vážně pořádná jízda)!

Hřebenovka

Hned v úvodu téhle nově propojené dálkové trasy nesmíte minout Tiské stěny. Ono to snad ani nejde, pokud vyrážíte z Tisé. Hřebenovka prochází po jejich jižní hraně, ale vyplatí se zabloudit i do nitra skalního města, které můžete prozkoumat po dvou značených okruzích. V zimě je to tu jako v pohádce (a nejedna se tu i točila, včetně světoznámé Narnie), v létě se vysoké pískovcové věže stávají neodolatelným lákadlem horolezců. 

Tisá

Po Tisé a odpočinkovém Ostrově začnete stoupat k další dominantě Hřebenovky. Děčínský Sněžník je největší stolovou horou u nás, což přímo vyzývá k tomu, prostřít si na hoře, která je vlastně stolem a posvačit i v sudetské divočině hezky civilizovaně. K takovému počinu doporučujeme například Drážďanskou vyhlídku

Děčínský Sněžník

Po dlouhém lesním sestupu z Děčínského Sněžníku se ocitnete rovnou uprostřed takzvaného „Srdce severu”. Děčín je boží (má to i ve svém oficiálním sloganu), mimo jiné proto, že každý si tu vybere to svoje. Pro vodomilce je tu parádní Aquapark, pro ty, co mají rádi vůni starých časů zámek, nejen pro děti pak zoo a pro všechny, kdo se rádi ztratí v čase a také v trendy výstavách pak muzeum.

Zámek Děčín

A teď pozor, po pořádné porci zábavy vás čeká zase trocha stoupání. Z Kvádrberku vás Hřebenovka, věrná svému jménu, povede po Růžovém hřebeni, který v zapadajícím slunci skutečně zrůžoví. Pokud chcete taky trochu zrůžovět nebo spíš zčervenat, klidně se odvažte a zaběhejte si po zdejších běžeckých trasách, rozhodně ale doběhněte na Belveder, ze kterého je panoramatický výhled na Labský kaňon (nejmohutnější pískovcový v Evropě). Možná putujete s někým, na koho chcete udělat dojem. Zdejší sala terrena je jako dělaná pro významný projev (ať už citů či politický). 

Belveder

A pojďme ještě výš! Až na vrchol Janovské rozhledny, ze které spatříte to nejkrásnější z Českého Švýcarska a části Lužických hor a dohlédnete dokonce až na stolové hory v sousedním Německu. Moderní železná konstrukce rozhledny dělá z výstupu adrenalinový zážitek. Jen za námrazy, deště nebo sněžení, bouřky a silného větru na ni raději nelezte! 

Janovská rozhledna

Na další vrchol Hřebenovky musíte tentokrát sestoupat dolů. Soutěsky Kamenice prostě nemůžete vynechat. Projet se pramicí po říčce Kamenici v úzkém průplavu mezi skalami obrostlými mechem a kapradím je iniciačním zážitkem Českého Švýcarska a nerozlučně k němu patří. Po rozsáhlém požáru je zatím otevřená jen Divoká soutěska, takže odbočka z Hřebenovky nebude ani tak dlouhá. 

Soutěsky Kamenice

Pak přes Meznou nahoru a hurá za dalším pokladem na cestě. Na Šaunštejně, kterému se říkávalo Loupežnický hrádek, dost možná nějaký ten zakopaný poklad leží. Na jeho hledání ale nebudete mít kdy. Ruce pěkně pevně na šprycle železných žebříků a dávat pozor na cestu, která je sice náročnější, ale zato vede k jednomu z nejkrásnějších výhledů v Českém Švýcarsku.

Šaunštejn

Vyhlídek není nikdy dost, takže si dejte hned tři další, Rudolfův Kámen, Vilemíninu stěnu a Mariinu skálu. Jetřichovické vyhlídky patří k nejfotogeničtějším místům Hřebenovky. Může se stát, že tady ty obávané davy turistů opravdu potkáte, a to i brzy ráno nebo večer, protože právě tehdy jsou tu výhledy nejhezčí.

Jetřichovické vyhlídky

Jestli se chcete po všech těch vyhlídkách zavrtat zase hluboko do lesa, udělejte si z Hřebenovky odbočku po žluté na Dolský mlýn. I tady bude možná v sezóně více lidí, Dolák se totiž mnohokrát proslavil na stříbrném plátně, je úžasně romantický.

Dolský mlýn

Po návratu na Hřebenovku vás čeká další top místo nebo spíš celé údolí. Pavlínino. Po něm pitoreskní Trpasličí skála u Rynartic a fotografy milovaný Křížový vrch, z něhož se na Jetřichovické vyhlídky podíváte pro jednou z dálky. Úzkými schody a málo známým, zato neuvěřitelně členitým skalním městem pak dojdete kolem Doubice až do Kyjovského údolí

Úzké schody

Potom vás čeká poslední etapa Hřebenovky, která už zároveň ochutnává západní kus Lužických hor. V Krásné Lípě se rozhodně zastavte u nás, v Domě Českého Švýcarska. Na konci každé dálkové trasy je vždycky dobré myslet na dárky pro ty, které jsme nechali doma. V našem infocentru jich pořídíte spoustu, regionálních a originálních.

Jestli vám zbydou síly, odbočte ještě k větrnému mlýnu Světlík a zajděte do Štoly sv. Jana Evangelisty. Hřebenovka vás potom, tak jako obvykle, povede z údolí zase vzhůru, po jedné z nejkrásnějších Křížových cest a přes Jedlovou, kde se z rozhledny ohlédnete za všemi šesti etapami, a nakonec na Tolštejn, kde to všechno spokojeně zapijete řízným pivem Kocour v oblíbené místní hospůdce.

Světlík

Jo, Hřebenovka je prostě vážně jízda, top od začátku až do konce!