Velikonoce v Českém Švýcarsku začínají už tento víkend!

Velikonoce v Českém Švýcarsku začínají už tento víkend!

Radim Vlček, Andrea Kadlecová 21.3.2024

Velikonoční atmosféra se už rozlétá do každého koutu Českého Švýcarska, přinášejíc s sebou radostné události, tradiční zvyky a příležitosti k setkávání se s rodinou a přáteli. A co všechno se dá od tohoto víkendu zažít?

Velikonoce v České Kamenici

V sobotu 23.3. Přiveze Liduščino divadlo do Šluknovského zámku divadelní pohádku „Jak skřítek o Velikonocích zachránil barvičky"

Velikonoční skřítek Bludimír začaruje barvičky a ozdobené kraslice jsou najednou bílé jako sníh. Pohádková babička skřítka posle do světa, aby barvy našel a vrátil je zpátky na velikonoční - vajíčka. Se skřítkem se do světa vydá šikovný koledník Mojmir a cestou se přidá i velikonoční Zajíček... Po divadelním představení budou připraveny jarní soutěže a tvůrčí dílničky. Přijďte si užít hezké odpoledne, které  připravují děti a vychovatelé ze školní družiny ZŠ J. Vohradského a Schrödingerův institut a nalaďte se na Velikonoce.


Stejný den se koná akce v podkroví Návštěvnického centra Nobilis Tilia.

Pojďte se těšit na jaro společně a vytvořit si jarní i velikonoční věnce na dveře, dekorace na stůl nebo vlastní voňavé produkty. Vůně se budou celým areálem šířit od 10 do 16 hodin. 


Také se tuto sobotu otevře areál Ozdravovny v Jetřichovicích!

Společnost Symbiola si Vás dovoluje pozvat na Velikonoční jarmark ketrý nabídne příjemné občerstvení, prodej lokálních výrobků, destilátů a likérů Galli Distilery, svíčky ze včelího vosku a výrobky ze dřeva, pískovce, minerálů kůže a látek, keramiky a papíru, nebo třeba levandule. Také obrazy Gennadije Avdejeva nebo Edith Bruzdové. Program bude doprovázet hudba skupiny PESS∞.

Velikonoce na Zámku Šluknov, v Nobilis Tilia a Jetřichovicích

Ve sklářské krčmě Ajeto v Křišťálovém údolí chystají tento víkend každoroční Velikonoční tvorbu.

Startuje se již v sobotu před Velikonocemi 23. března 2024 10:00 - 17.00 a pokračuje v neděli 24. března 2024 10:00 - 17:00. I tento rok se můžete těšit na jarní velikonoční menu, foukání skleněných kraslic do formy v krčmě, korálkovou dílnu pro děti i dospělé nebo pískování na sklo. Pouze v sobotu vás pak čeká speciální prodej skla za zvýhodněné ceny a možnost nahlédnout pod ruce sklářům na naší huti ve sklárně (10:00 – 15:00).


Velikonoční jarmark v Chřibské

Svátky jara se blíží a v Chřibské bude Velikonoční jarmark! Přijďte v sobotu 23. března, od 9 do 14 hodin, budete se moci užívat dětské dílničky, malování vajíček, zdobení perníčků nebo výrobu odznaků. Také si můžete nakoupit na trhu regionálních výrobců, koupit pomlázku nebo si dát nějaké občerstvení. 


24.3. Velikonoční tvoření a pletení pomlázek s folklorním souborem Dykyta

Od 15:00 hodin v Kulturním domě v Krásné Lípě.


Oslavte velikonoční svátky návštěvou zámku v Děčíně

Celé dva týdny ve dnech 23.3. - 7.4. budou probíhat akce také na Zámku Děčín. Vydejte se do zámeckých interiérů, které obývali členové jednoho z nejvýznamnějších šlechtických rodů našeho regionu a objevte nádherně vyzdobené prostory zámku v duchu Velikonoc.


V Aquaparku Děčín se letos opět uskuteční tradiční velikonoční akce pro děti

Akce Velikonoce v aquaparku proběhne ve čtvrtek 28. 3. od 9:00 do 12:00 a děti ve věku od 4 do 12 let se mohou těšit na dopoledne plné zábavy. Připraveny jsou soutěže zajíček Ušáček, hledání vajíček či zaječí skok. Přihlášky na ni jsou již nyní k dispozici na recepci, takže neváhejte, aby volné místo zbylo i na vaši ratolest.


29.3. o Velikonocích na Velký pátek se bude tradičně narážet velikonoční pivo v Pivovaru Falkenštejn

Zelené pivo nečekejte, ale tradiční český ležák s EPM 12%, který jsme dělali na tři rmuty a chmelili také za studena. Letos jsme na chmelení použili kromě ŽPČ, také méně známý český aromatický chmel Blues. Nabídku piva doplní velikonoční menu od šéfkuchaře Reného Vokurky.

Velikonoce na Zámku Děčín, v Aquaparku Děčín a Pivovaru Falkenštejn


V sobotu 30.4. si přijďte vyzkoušet pletení pomlázky, výrobu paškálu a malování kraslic do Podstávkového domu v Lipové

Akce probíhá od 14:00 do 17:00 hodin a nezapomeňte si s sebou přinést vyfouknutá nebo vařená vejce. 


Velikonoční Jarmark v České Kamenici: Od Masopustu po hudební závěr

Neděle 31. března se blíží a s ní přichází i velkolepý velikonoční jarmark v České Kamenici. Připravte se na den plný zábavy, tradic a kulturního bohatství, které vám jarmark nabídne.

10:00 - Masopustní průvod v maskách s Wagabundus Collective

Už od rána se můžete těšit na barevný a veselý průvod, který projde ulicemi České Kamenice. Maskovaní účastníci představí tradiční masopustní obřady a přenesou vás do atmosféry starých časů plných zábavy a radovánek.

10:00 - Velikonoční stánky s regionálním zbožím, pletení pomlázek

Na velikonočních stáncích se můžete nejen pokochat tradičními řemeslnými výrobky, ale také si zakoupit originální dárky pro své blízké. A pokud máte chuť si vyzkoušet starodávnou tradici, nezapomeňte se zastavit u stánku, kde se bude pletení pomlázek.

10:00 - Otevření nové expozice v kostele sv. Jakuba

Pro milovníky historie a umění je připravena zvláštní lahůdka - nová expozice v kostele sv. Jakuba. Prozkoumejte tajemství tohoto historického místa a ponořte se do jeho bohatého dědictví.

11:15 - Vyhlášení nejnápaditější masky v průvodu

Po masopustním průvodu přijde čas na ocenění nejoriginálnější masky. Přihlásit se může kdokoliv, kdo se zúčastní průvodu, a vyhlášení proběhne v duchu veselého ducha masopustu.

12:30 - Hon na vajíčka - velikonoční stezka pro děti od CDM

Pro malé návštěvníky je připravena zábavná velikonoční stezka, na které se budou moci vydat v honbě za vajíčky. Bude to nejen zábavné, ale také poučné, a děti si jistě užijí spoustu legrace.

13:00 - Slavnostní spuštění kamenického orloje a koncert kapely Vltavín

Slavnostní okamžik přijde s otevřením kamenického orloje, který odhalí nové umělecké dílo a připomene nám historii tohoto kraje. Poté si můžete vychutnat koncert kapely Vltavín, která vám zahraje tradiční i moderní písně.

14:00 - SWAP oblečení a věcí v Domě kultury a vystoupení žáků ZUŠ

Pokud máte zájem o výměnu oblečení nebo dalších věcí, nezapomeňte se zastavit v Domě kultury, kde se bude konat SWAP. A poté si poslechněte vystoupení žáků ZUŠ, kteří vám předvedou svůj talent a dovednosti.

15:15 - Koncert kapely Vltavín a hudební vystoupení Děda Mládek Illegal Band

Den zakončí další koncert kapely Vltavín a hudební vystoupení Děda Mládek Illegal Band, které vám přinese skvělou zábavu a úžasnou atmosféru.

Celý den bude plný radosti, smíchu a tradičních zvyků, které připomínají dávné časy a tradice našich předků. Přijďte si užít Velikonoce v České Kamenici a nechte se unést kouzlem tohoto úžasného jarmarku!


Stejný den se můžete do kostela v Mikulášovicích zajet podívat na VELIKONOČNÍ JÍZDU!

Velikonoční procesí se vydá městem po mši svaté v tradičním římském ritu v 10.00 hodin kterou celebruje P. Jan Franta - FSSP. Mši svatou hudebně doprovodí Vilémovský chrámový a Mikulášovický pěvecký sbor a orchestr Šluknovska.