Švýcarské prázdniny - jarní prázdniny s dětmi v Českém Švýcarsku

Švýcarské prázdniny - jarní prázdniny s dětmi v Českém Švýcarsku

Anna Škopková a Andrea Kadlecová, 31.1.2024

Místo fialových krav bývaly na dohled dnešního Českého Švýcarska před necelým půlstoletím fialové mlhy z ústecké chemičky. Dnes je všechno jinak a národní park je pokladnicí vzácných druhů rostlin i zvířat. Vrátili se sem pstruzi, ledňáčci nebo třeba sokol stěhovavý. Proč byste tu tedy, koneckonců, nemohli jarní prázdniny strávit i vy a vaše divoká zvěř? :)

Děčínská zoo

Troufáme si tvrdit, že je tu co dělat v létě i v zimě, ve dne i v noci, v lese i ve městě. Ať už jste do Českého Švýcarska v zimě zavítali na pěší výlet, na běžky nebo na lyže, bude vás zajímat, kde se po celodenní námaze osvěžit a uvolnit. Pojďme tím klidně začít.

Ideálním místem pro relax po fyzické námaze je děčínský Aquapark. Je skvěle udržovaný a nabízí vodní zábavu pro všechny věkové skupiny. Vnitřnímu vybavení nechybí pořádné tobogány, bazén pro kondiční plavání, brouzdaliště s herními prvky pro nejmenší, pro větší děti je hned vedle členitý bazén s vodotrysky a průplavem do venkovního areálu a pro ty, kdo se ven odváží i v zimě, tu na ohřátí uvnitř bublají dvě prostorné vířivky s teplejší vodou. V patře jsou sauny s wellness zónou a dokonce se vzdušnou ochlazovnou na terase a výhledem na teplý venkovní bazén. V Aquaparku se dá i najíst a dokonce strávit noc v Aquahotelu, který je součástí areálu a disponuje 10 pokoji. Pokud vám tedy děti usnou vyčerpáním v záplavě barevných míčků pod klouzačkou v herně u vstupu, stačí je vzít do náručí a přesunout do postele o pár metrů dál.

Aquapark Děčín

Místo ranní rozcvičky vyrazte do děčínské zoo na medvědy a opice. A taky na muflony, mravenečníky, kapybary, rosomáky, kozorožce, lamy, klokany a spoustu dalších roztomilostí. Autem se dá samozřejmě klidně dojet až před bránu, ale Pastýřák, totiž ten kopec, na kterém zoo v Děčíně stojí, stojí za pěší výšlap.

Zoo Děčín

Nebo víte co? Když vás pošimrá jarní sluníčko, zastavte se v Active Pointu na děčínském nábřeží přímo pod Pastýřským vrchem, půjčte si ferratový set a do ZOO si vylezte po ferratě! Můžete si vybrat, kterou ze 16 cest se nahoru vydáte. 

Půjčit si můžete kolo nebo koloběžku. Můžete vyzkoušet i hoverboard, i když nezaručujeme, že vás na Pastýřák vynese. Zato s ním v suchém počasí můžete řádit na cyklostezce podél Labe. A jestli vás hladina Labe okouzlila, vydejte se na rafty, kanoe nebo třeba paddleboard. V Active Pointu toho umí spoustu a navíc si můžete půjčit třeba kolečkové lyže, terénní dětský vozík nebo hole pro nordic walking, to vše za příznivého počasí a za ještě příznivější ceny.

Active Point

Až si z Děčínské nabídky vyzobáte to nejlepší, navštívíte zámek nebo alespoň jeho krásné zahrady, zajdete do Muzea dozvědět se něco o námořnících, přespíte ve Wellness hotelu Kocanda s parádním dětským hřištěm a nasnídáte se v literární kavárně Coffee and Books, je čas vyrazit trochu do přírody. 

Kocanda hřiště Kocánek

Do Krásné Lípy se dostanete autem, ale i autobusem a dokonce i přímým vlakovým spojem, který jezdí z hlavního děčínského nádraží téměř každé dvě hodiny. A proč vás lákáme právě do Krásné Lípy? Líný rodič je sice mýtus, který vymysleli zlomyslní tvůrci endemitního druhu přemýšlivých a klidných dětí, ale v Domě Českého Švýcarska máte celkem slušnou šanci se tomuto mytickému ideálu značně přiblížit. Čeká tu na vás interaktivní expozice o krajině Českého Švýcarska, její historii a kulturních hodnotách, do které děti vypustíte a vy se v té vzácné chvilce můžete věnovat sobě navzájem nebo třeba nakupování suvenýrů. Ty zdejší vás překvapí svou originalitou, praktičností a šíří výběru. Pořídíte tu rozličné dárky vyrobené v regionu: od varnsdorfských klobásek a džemů a chutney z Kytlic přes kovové knoflíky, dřevěná autíčka, vlněné capáčky a ponožky, éterické oleje Nobilis Tilia, až po nejlepší pivo na světě Falkenštejn, výběrovou kávu z Bohemian Coffee House, čaje či ovocné destiláty Galli Distillery a mnoho dalšího.

Expozice v Domě Českého Švýcarska

Ano, vybrat bude těžké. Proto vám ulehčíme alespoň v rozhodování, kde složit hlavu na noc. Přímo v Domě Českého Švýcarska jsou totiž 4 podkrovní apartmány, ve kterých se vám bude spát sladce a měkce a hned druhý den to máte kousek za dalšími parádami Šluknovského výběžku. 

Tentokrát to bude na Šluknovský zámek. Ano, po sněžnicích vám chůze v zámeckých papučích bude připadat jednoduchá a stanete se jistě mistry v kluzu po prvorepublikových parketách, jen pozor, ať si při tom neublížíte nebo nerozbijete krásná kachlová kamna posledního majitele šluknovského panství, pana Ervína Leopolda Nostitz-Rienecka, jehož životem se zdejší prohlídkový okruh inspiroval. Zajímavým faktem je, že prohlídku tu pro vás uspořádají už při počtu 2, slovy DVOU návštěvníků, což je úžasná romantika, ale to sem teď nepatří (povíme si o tom třeba příště).

Šluknovský zámek

Ze Šluknova zajeďte ještě do Rumburku na Loretu, která je nejsevernější na světě. Jestli nevíte úplně přesně, co je to Loreta, tak vězte, že se jedná o barokní klenot severních Čech. Zbytek vám tam určitě řeknou:). My vám garantujeme, že to bude stát za to. Nepůjde totiž jen o vysoce estetický vizuální zážitek, ale i o hluboce duchovní prožitek, ztišení a zklidnění, což se po všem tom prázdninovém řádění bude celkem hodit. (otevírací doba v sobotu 9:00 - 16:30).

Loreta Rumburk

Švýcarské prázdniny zakončete něčím na nervy, tedy dortem a kávou. Obojí se dá v luxusním provedení obstarat buď hned vedle Lorety v rumburském Bohemian Coffee House, na náměstí v kavárně Lužánek (tu oceníte obzvlášť, jestli máte malé děti, mají super dětský koutek), nebo cestou zpátky třeba zase v Krásné Lípě, v Café Nostalgie, které sídlí stylově v podstávkovém domě z roku 1700, hned vedle náměstí. Pohostí vás tu vyšperkovanými raw dezerty a neodolatelným jablkem v županu.

Lužánek

A pak už jen v pořádku dojeďte domů, do vlastních županů a postýlek. 

Adieu!