Severními Čechami na kole za lidovou architekturou

Severními Čechami na kole za lidovou architekturou

Klára Mágrová, Andrea Kadlecová, 19. 05. 2023

Nové možnosti poznávání kulturního dědictví nabízí cyklookruhy na česko-německém pomezí.  Pět tras bylo připraveno jako součást projektu Ústeckého kraje a jeho partnerů s názvem „Za společným dědictvím na kole i pěšky“. Cyklisté díky nim mohou od jara do podzimu objevovat nepříliš známé části Šluknovska, Lužických hor a regionu Zittauer Gebirge, které se nachází v blízkosti známějšího Českého Švýcarska. Na všech okruzích se setkají s řadou památek.

Ve Vysoké Lípě

Zdejší specialitou jsou zvláště podstávkové domy. Jedná se o roubené domy, typické pro oblast Trojzemí, území severních Čech a přilehlého území Německa a Polska. V kraji Horní Lužice se podstávkové domy stavěly od 13. století. Domy, které se dochovaly do dnešních dnů, většinou pocházejí z 18. a 19. století. Podstávkou se označuje konstrukce z dřevěných sloupů, která obíhá přízemí domu a podpírá střechu nebo první patro. Podstávková konstrukce má funkci statickou, díky ní si roubený dům nesesedá. Současně je často nádherně zdobená vyřezáváním. Mnoho podstávkových domů má štíty obložené barevnou břidlicí, která dům izolovala před chladem a chránila před požárem.    

Podstávkový dům ve Vysoké Lípě

Trasa po podstávkových domech 

Nejdelší cyklistický okruh měří 71,3 km a prochází územím Šluknovska. Nabízí setkání s lidovou architekturou a přírodními krásami Labských pískovců a Národního parku České Švýcarsko. Okruh je vhodný pro zdatné cyklisty. Na trasu je možné vyrazit vlakem. Vhodným nástupním místem je, např. železniční zastávka v Chřibské, Rybništi, Krásné Lípě nebo Rumburku. Množství podstávkových domů je k vidění zvláště ve vesnické památkové zóně Dlouhý Důl, v místní části Kopec a Doubice. Výjimečně zachovalé podstávky se nachází v německých obcích Herrenwalde a Großschönau. V letních měsících je možné osvěžit se na volně přístupné přehradě v Kyjově. Než se zamíří do neobydlených částí Českého Švýcarska, je možné se občerstvit. Sázkou na jistotu je Bylinková čajovna Nobilis Tilia ve Vlčí Hoře a kavárna s galerií Nová Perla v Kyjově. Poblíž trasy se nachází několik rozhleden, ta nejstarší byla vybudována na Vlčí hoře u Krásné Lípy, další na vrchu Dymník u Rumburku a Hrádku u Varnsdorfu. Nevšední zážitek nabízí prohlídka celoročně přístupné loretánské kaple s ambitem v Rumburku. O těžbě stříbra se návštěvníci dozví víc ve štole sv. Jana Evangelisty v Jiřetíně pod Jedlovou.

Trasa po podstávkových domech 71,3 km
Rumburk – Krásná Lípa – Dlouhý Důl – Vlčí Hora – Brtníky – Kopec – Kyjovské údolí, Turistický most – Kyjov – Doubice – Rybniště – Jiřetín pod Jedlovou – Dolní Podluží – Herrenwalde – Großschönau – Varnsdorf – Seifhennersdorf – Rumburk

Dlouhý důl

Trasa Českým nizozemím

Ideálním nástupním místem je Šluknov, jehož lákadlem je celoročně přístupný Šluknovský zámek. Okruh o délce 34,3 km směřuje do obce Taubenheim, proslavené čtyřmi desítkami slunečních hodin. Část okruhu vede podél Sprévy po Sprévské cyklotrase, která míří do Berlína. Z trasy je na státní hranici možné odbočit na nejsevernější bod České republiky Nordkap. Krátká odbočka vede do Lipové, Vesnice roku 2019, v níž se nachází rekonstruovaný podstávkový dům čp. 424, s informačním střediskem, expozicí místní historie a postupně zachraňovaným barokním zámkem.

Trasa Českým nizozemím  34,3 km
Šluknov – Rožany – Sohland – Schirgiswalde – Weifa – Steinigtwolmsdorf – Severní – Liščí – Šluknov

Podstávkový dům v Lipové
Pašerácká trasa

o délce 29,6 km je vhodné začít ve Varnsdorfu. Pohodový okruh nabízí projížďku mezi autenticky dochovanými podstávkovými domy v obci Großschönau v Sasku. Pečlivě opravené domy na nábřeží řeky Mandavy se dají pozorovat přímo z cyklistického sedla. Turista neví, zda se dřív zaměřit na detaily lidové architektury nebo pečlivě udržované zahrádky. Okruh vede přes obec Hainewalde s barokním zámkem a hřbitovní kaplí rodiny Kanitz-Kyawsche, kterou doplňuje unikátní sochařská výzdoba od barokního sochaře Franze Bienera. V Leutersdorfu míjí hranici bývalé české enklávy. Na území do 19. století platily české zákony, a proto ho jako své útočiště využíval proslulý loupežník Jan Karásek. Více podrobností prozradí Karáskovo muzeum v Seifhennersdorfu.

Pašerácká trasa 29,6 km
Varnsdorf – Großschönau – Hainewalde – Leutersdorf – Seifhennersdorf - Varnsdorf

S mapou

Lužická trasa

o délce 25,3 km vede kolem vrchu Hvozd (749 m n. m.). Okruh je určen zdatnějším cyklistům, nabízí seznámení se Žitavským pohořím a Lužickými horami. Na trasu je možné vyrazit z lázeňské obce Jonsdorf. Na české straně návštěvníka čeká obec Krompach s podstávkovými domy, o které pečují chalupáři. Dále Mařenice s rekonstruovaným kostelem a křížovou cestou. Okruh pokračuje přes Resort Malevil v Heřmanicích v Podještědí s restaurací, adrenalinovými aktivitami a Minizoo. Poté následuje stoupání do Petrovic a přejezd hranic do Lückendorfu. Z obce Oybin je možné odbočit na zříceninu středověkého hradu a kláštera Oybin, který za svůj vznik vděčí císaři Karlu IV. a stavební huti Petra Parléře. Do obce vede proslulá úzkokolejná dráha.

Lužická trasa 25,3 km
Kurort Jonsdorf–  Krompach –  Mařenice – Petrovice – Lückendorf – Kurort Jonsdorf

Na kole u podstávek

Královská trasa

Míří  za hranice České republiky a je dlouhá 32,5 km. Její název odkazuje na královské město Žitava, jemuž udělil městská práva český král Přemysl Otakar II. Na okruh je možné vyjet z Hrádku nad Nisou. Trasa dále směřuje do obce Kurort Oybin, Lückendorf, Petrovice a zpět do Hrádku nad Nisou. Informace a výstavy poskytne multifunkční centrum Brána Trojzemí. Po projetí trasy je možné se vykoupat ve vodní nádrži Kristýna nebo na německé straně v jezeře Olbersdorfer See. Nedaleká Žitava láká na prohlídku zdejších unikátů z 15. a 16. století. V kostele sv. Kříže je vystaveno Velké postní plátno (Fastentuch) a v městském muzeu Malé postní plátno. Plátna s výjevy ze Starého a Nového zákona v době půstu zakrývala oltáře. 

Královská trasa 32,5 km

Hrádek nad Nisou – Žitava – Kurort Oybin – Lückendorf – Petrovice – Hrádek nad Nisou

Cyklistické putování po severních Čechách a německém příhraničí je vhodné pro celou rodinu. Na cyklookruhy je možné nastoupit kdekoli, ať už z české nebo německé strany. Do regionu je možné přijet autem nebo po železnici. Okruhy vedou po značených cyklotrasách, povrchy jsou převážně zpevněné. Poznávání malebné krajiny je ozvláštněno opakovaným přechodem státní hranice. Díky navrženým propojkám se cyklisté snadno dostanou na území druhého státu. Kromě pohodové cykloturistiky je čeká ochutnávání specialit na obou stranách hranice. V Rožanech je to např. stylová Restaurace Starý mlýn v podstávkovém domě. Ve Varnsdorfu pak minipivovar Kocour s vlastní soukromou vlakovou zastávkou, občerstvením a ubytováním. Na náměstí v Krásné Lípě láká k návštěvě pivovar Falkenštejn.

Kyjov

Víte, že?

... na trase od roku 2021 můžete najít lávku přes Stožecké sedlo? Dřevěná lávka přes frekventovanou silnici I/9 z Nového Boru do Rumburku slouží pěším, cyklistům a běžkařům. Nachází se na pomezí Ústeckého a Libereckého kraje. Návštěvníci díky ní získali bezpečné propojení turistických tras mezi Lužickými horami a Českým Švýcarskem.

Více informací o celém projektu, najdete ZDE

@foto Alena Makovcová