První město na Labi | Děčín

První město na Labi | Děčín

Budete-li putovat proti proudu Labe od moře do vnitrozemí, vjedete po nějakém čase úchvatným Labským kaňonem do prvního českého města na Labi, do Děčína. Tohle město by tedy mělo být jakousi výkladní skříní české pohostinnosti, mělo by být lákavé, atraktivní a krásné. A to všechno také bezesporu je. Budete se tu cítit dobře, ať už přijedete na jakkoli dlouhou dobu a dokonce v jakémkoli ročním období. Tady je totiž pořád co zažívat, čím se bavit, co obdivovat. Pokud jste navíc milovníci nejrůznějších aktivit, pohybu, sportu a aktivního poznávání světa, je pro vás Děčín dokonalou volbou. A vezmete-li s sebou děti, tím lépe – nudit se tu rozhodně nebudou. 

Pojďme se tedy po městě a jeho okolí trochu porozhlédnout. Dominantou je nádherný bělostný zámek na vysoké skále nad řekou. Někdejší thunovské sídlo je nejnavštěvovanější historickou památkou v kraji – a mimochodem, je tu otevřeno po celý rok! Ještě před třiceti lety to byly spíše trosky, ale dnes jde o skutečný skvost. Nádherné jsou jeho barokní části včetně slavné Růžové zahrady s glorietem, fascinující je procházka všemi křídly zámku upomínajícími na slavný rod Thunů, na Fryderyka Chopina, který tu napsal svůj slavný Děčínský valčík, i na zámeckého rodáka Miroslava Tyrše, zakladatele Sokola. Obnoveny byly i kaskádovité jižní zahrady a přilehlá Mariánská louka. Tenhle zámek, který se chlubí třeba i nejdelší barokní příjezdovou cestou na světě, i mnoha akcemi a zvláštními prohlídkami pro rodiny s dětmi, je prostě hřích neprochodit a neprozkoumat. 

 

Děčín panorama

 

Na začátku ale byla řeč o aktivním a sportovním duchu, tak co má Děčín pro lidi milující poznávání v pohybu? Můžete tu strávit klidně celý den v aquaparku napájeném termální vodou, můžete se vydat po některé s desítek turistických tras, projet se na kole po slavné Labské stezce Labským kaňonem, který bývá označován za nejkrásnější v Evropě, i po dalších atraktivních trasách… Nebo si půjčte raft a jeďte si prohlédnout Labský kaňon z opravdu jedinečné perspektivy! A co takhle výprava na koloběžce?

 

Via Ferrata na podzim

 

Úplně originálním a přitom zcela bezpečným zážitkem je zdolání Pastýřské stěny po historicky první české via ferratě umístěné v centru města. Půjčte si vybavení a staňte se na chvíli skálolezci – je to báječný pocit. Odměnou vám bude nejen panoramatická vyhlídka na město, ale také Zoologická zahrada, jedna z nejinteraktivnějších u nás, místo plné nejrůznějších herních zastavení, kvízů, testů – a samozřejmě zvířat. Děti odtud nedostanete. A to je ještě v okolí ZOO vytyčeno několik tras pro nordic walking, takže si i milovníci trekových holí přijdou na své. Raději chvíli relaxu? Co takhle koupání v přírodě? Rekreační rybník na Staré Olešce nebo v lesích ukryté Vlčí jezero uspokojí každého. 

 

ZOO Děčín

 

A okolí? Nebudete vědět, kam dřív. Na kole můžete kromě Labské stezky objevovat i další řeku po Cyklostezce Ploučnice. Můžete se vydat na nejvyšší stolovou horu v Česku, Děčínský Sněžník s královnou českých kamenných rozhleden, ale také do tajuplných a ohromujících skalních měst v okolí Tisé. Nebo se vydejte po proudu Labe objevovat první kopce a náhorní plošiny Českého středohoří. Je ale pravděpodobné, že nejvíce vás bude přitahovat členitá a krásná příroda Českého Švýcarska. Lepší východiště do krajiny skal a roklí nenajdete. Začít můžete na slavné vyhlídce na vrchu Kvádrberku a pak se vydat po temeni skalních stěn a každou chvíli okouzleně hledět do hlubin Labského kaňonu, třeba z barokního Belvederu. To už budete mít doslova na dosah slavné soutěsky říčky Kamenice, které můžete střídavě projít a projet na lodičkách, i největší pískovcovou bránu v Evropě, jeden z divů světa – Pravčickou bránu a vlastně celý národní park se všemi jeho klenoty. Děčín je prostě místo pro aktivní lidi, kteří dokážou ocenit krásu přírody. 

 

Logo Ústecký kraj

Více informací na www.idecin.cz