Po stopách filmového plátna - brána do pohádek

Po stopách filmového plátna - brána do pohádek

Znáte to, přijdete na místo a máte dèjà vu - jako kdybyste dané místo již navštívili - a po chvíli namáhání mozkových závitů vám to dojde - film nebo pohádka! Tento článek je věnován především filmovým fanouškům, je totiž zaměřen na místa Česko-Saského Švýcarska, která posloužila filmařům.

Ve filmové adaptaci Letopisů Narnie: Lev, čarodějnice a skříň se objevila Pravčická brána. Další, velmi oblíbenou a filmaři využívanou, lokalitou je Dolský mlýn. Ten si zahrál v mnoha českých pohádkách. Příkladem může být Peklo s princeznou a Šíleně smutná princezna. Avšak v Pyšné princezně se objevuje více míst z Českého Švýcarska: louka v Huntířově, Pánská skála, Česká silnice a Křížový vrch v Rynarticích.

Vedle za hranicemi, konkrétně v Drážďany,  skalní most Bastei a Königstein posloužily jako natáčecí lokality dnes již kultovnímu německému seriálu Cobra 11.

Jednou z posledních pohádek, které jako kulisy posloužily scenérie Českého Švýcarska, je Hodinářův učen, pohádka z roku 2019. České Švýcarsko zde zastupoval Zlatý vrch, jenž se v pohádce stal domovem Morany a Živy. Zlaťák představuje horu na níž nikdy nezapadá slunce. 

Tohle všechno je však pouze pár příkladů. Podrobnější informace o filmových místech v Českém Švýcarsku naleznete na: https://www.filmovamista.cz/