Kus Českého Švýcarska a Lužihor si můžete vzít i domů!

Kus Českého Švýcarska a Lužihor si můžete vzít i domů!

Anna Škopková a Andrea Kadlecová, 12.1.2024

 

Dům Českého Švýcarska na náměstí v Krásné Lípě není obyčejné „íčko". Naše interaktivní expozice vydá na samostatný výlet, po kterém tu lze dokonce přespat v jednom z moderních podkrovních apartmánů. Na přednášky a konference (nejen) o šetrné turistice se sem sjíždí lidé z dalekého okolí. V informačním centru navíc pořídíte praktické a vkusné dárky s certifikátem regionální produkt. 

GALLI DISTILLERY

Výletem znavené tělo vzpruží pálenka od Galli Distillery z Lužických hor, která v sobě nemá žádnou přidanou chemii, tedy umělá barviva, dochucovadla či aromata. Kromě klasických pálenek jako je slivovice, hruškovice, višňovice a další, ochutnejte i Galli likéry – třeba zázvorový nebo lužický bylinný. Jsou jemné a vnitřní oheň ve vás, tak jako každá správná „medicína", rozpálí spolehlivě i v malém množství. Novinkou loňského roku byla 45% Rynglovice z ovoce od pana Krumla z Děčínska - trochu rarita, vzniklo jí jen kolem 400 lahví a doslova se po ní zaprášilo (nebojte ale, další budou za dva tři roky). Zajímavým produktem je také 45% Bock – pivní pálenka, která vzešla ze spolupráce s varnsdorfským pivovarem Kocour. Galli v loňském roce také sbírala jednu cenu za druhou LUŽICKÁ BYLINNÁ 25% získala Zlatou medaili  v kategorii BYLINNÉ LIKÉRY – BITTERY na soutěži Pálenka roku. Likér  má také certifikát Českosaské Švýcarsko regionální produkt, neboť byliny v něm obsažené se dají pěstovat našem blízkém regionu. Společně s Pivovarem Koucour a Bergquell Brauerei Löbau získali také bronz za PORTER JAHODA 14°.  Zkrátka kdo sáhne po Galli, nebude litovat.

GALLI DISTILLERY

SCHINDLEROVA PLETÁRNA

České Švýcarsko se dá i nosit! Stačí si obléknout některý z výrobků Schindlerovy pletárny, která navazuje na 165letou tradici pletařského řemesla přímo v Krásné Lípě. Jen kousek za Domem Českého Švýcarska stojí továrna, která zažila slávu i zmar a dnes znovu s jistotou a rychlostí stoupá k úspěchu. Plete pro Lufthansu, obléká personál pražského letiště Václava Havla, šije školní uniformy a spolupracuje s inovativními designéry z UMPRUM. Kromě punčoch, ponožek a podkolenek se na dohled Kyjovského údolí pletou i svetry, košile, lůžkoviny a další produkty z jemné a zdraví prospěšné ovčí vlny a kašmíru. A to nejen za pomoci moderních technologií, ale i s úctou k řemeslu a k lidem, kteří je s hrdostí a pílí pronesli dlouhými generacemi až do současnosti. Že byste se jim chtěli podívat pod prsty? Domluvte si exkluzivní prohlídku továrny na info@schindlerovapletarna.cz.

Schindlerova pletárna

PIVO Z BÍLÉHO DOMU

Kdo by neznal legendární řemeslné pivko Falkenštejn z Krásné Lípy. Vyladěné do posledního loku, osvěžující, řízné, hravé, smyslné, prostě boží. Bylo by určitě velice zajímavé vidět ve skleněné výloze Falka vyskládané keramické džbány a sládky, které je opečovávají, ale máme tu 21. století a u Falka používají moderní technologie. Tradičních postupů se však drží a k vám se tak dostane čerstvé pivo, které je nepasterizované a nefiltrované. U nás ve vitríně najdete Rudocha, Dittricha, Desperáta, Kanára, Ostrov a Světáka. Ale nejen to, jsme jejich oficiální prodejci merche. Stylové mikči, trička, nákrčníky nebo půllitry, tašky potěší nejednoho pivaře nebo pivařku. 

Falkenštejn

MIKOVSKÁ RYBIČKA

Slavný kapesní nůž „rybičku" zná snad každý. Ale už jste někdy slyšeli, že se dá pořídit rybička z damaškové oceli a ryzího zlata? Tedy, dá se pořídit v e-shopu mikulášovické nožírny Mikov a to za „pouhého" čtvrt milionu. Přímo v Domě Českého Švýcarska tuhle investiční vzácnost z pochopitelných důvodů v nabídce nemáme. Najdete u nás ale její skromnější sestřičky, klasické rybičky, rybičky se vzorem slavného klauna očkatého, nebo třeba s valentýnským vzorem. Potěšíte jimi každého výletníka, od malých po velké. A kdyby vás nožířské řemeslo zaujalo, od nás do Mikulášovic, kde je celoročně otevřené Muzeum nožířské tradice, je to jen čtvrt hodiny autem, půl hodiny vlakem, nebo hodinu na kole. A když si letní výlet do Mikulášovic správně načasujete, zažijete možná i Nožířské a městské slavnosti, které tu každoročně pořádají na pěkně zrekonstruovaném koupališti.

Mikov

O FOUS LEPŠÍ PIVO

Varnsdorfský pivovar Kocour byl jedním z průkopníků nového pohledu na pivo a pivovarnictví v Čechách. Ukázal domácímu konzervativnímu pivaři, že pivo nerovná se jen chlazená desítka v lednici. Pivo je víc než český ležák, báječně se skloubí s gastronomií a dá se pít podle ročního období nebo nálady. Proto nabízí pestrou paletu pivních speciálů, sahající od tradičních ležáků až po nejrůznější svrchně kvašené speciály, které se snaží neustále zdokonalovat. Pivovar Kocour uvařil za dobu své krátké existence piva ve více jak deseti pivních stylech, některé z nich včetně jejich super limonád seženete i u nás v Íčku. My ale doporučujeme rozhodně zavítat do Varnsdorfu, kde sídlí a dát si něco dobrého v pivovarské restauraci a hlavu složit třeba v lůžkovém vagonu nebo pro ty, kdo jsou trochu konzervativnější, tak v komfortním pokoji.

Pivovar Kocour

VLČIHORSKÉ POKLADY

Nobilis Tilia - tradiční český výrobce aromaterapeutické kosmetiky už 30 let přináší radost malým i velkým.  V malebném prostředí Národního parku České Švýcarsko, na Vlčí Hoře vznikají s láskou ty nejvoňavější a nejléčivější produkty, které si dokážete představit. Jejich výrobky nejen, že jsou regionální, ale splňují i nejpřísnější certifikace CPK a CPK BIO, čímž garantují nejvyšší možnou kvalitu. U nás v Íčku toho seženete dost, ale to, co na vás čeká v Návštěvnickém centru je nesrovnatelné. Svůj nákup pak můžete završit v Bylinkové čajovně nebo procházkou po krásné zahradě. Zahrada je založena na biodynamických a permakulturních principech, a každý rok v červnu skýtá prostor pro Svatojánské slavnosti bylin, které najdete také jako certifikovaný zážitek Českého Švýcarska.

Nobilis Tilia

Více info o regionálních produktech najdete ZDE.