Koupání a relaxace nejen v přírodě - přinášíme ta nejlepší místa pro osvěžení

Koupání a relaxace nejen v přírodě - přinášíme ta nejlepší místa pro osvěžení

Andrea Kadlecová, Anna Škopková, 6.7.2023

Prázdniny jsou tu a máme před sebou spoustu slunných, letních dní. Přinášíme vám tak prima tipy na místa v Českém Švýcarsku, kde se můžete vykoupat. Záleží jen na vás, jestli preferujete koupaliště nebo se raději zašijete u rybníčku ve stínu stromů. Zkusit můžete všechno.

Aquapark Děčín

Termální koupaliště v Benešově nad Ploučnicí

Dáváte přednost koupání v teplejší vodě i v letních měsících? Potom je pro vás ideální koupaliště v Benešově nad Ploučnicí, kde se teplota vody pohybuje kolem 26 stupňů Celsia a kde vás rádi přivítají o letních prázdninách od 10:00 do 20:00 hodin a v září od 14:00 do 18:00 hodin. Areál, který zároveň nabízí občerstvení, hřiště na sportovní aktivity a letní ubytování v klasických chatkách a jednom apartmánu, leží na kraji městečka, do kterého se vyplatí zavítat také kvůli návštěvě krásného renesančního zámku. Ten je od koupaliště vzdálen zhruba kilometr a od dubna do října si v něm můžete projít celkem tři prohlídkové okruhy. 

Více o koupálku najdeš ZDE.

Termální koupaliště v Benešově nad Ploučnicí

Jetřichovice Bellevue 

Po letním výletě je nejlepší skočit do vody. Pokud výlet zakončíte v Jetřichovicích, dá se zajít na obecní koupaliště. Ještě lepší varianta je ale ubytovat se někde, kde je bazén rovnou v ceně. Jednou z takových možností je Hotel Bellevue. Bydlí se tu v nostalgické retro atmosféře, ale přitom v čistotě a pohodlí, za dobré peníze a se všemi moderními vymoženostmi. V hotelové zahradě je v době letních prázdnin otevřen bazén pro plavce o délce 25 m a k tomu i jeden pro menší děti. Venkovní okénko s letní terasou nabízí první pomoc v podobě rychlého občerstvení a alkoholických i nealko nápojů. Z bazénu koukáte přímo do okolní zeleně a dýcháte čerstvý vzduch vonící vyhřátými pískovci. Večer si tu zahrajete kuželky, dáte si saunu, děti vypustíte na hřiště, nebo si všichni dáte obíhanou kolem pingpongového stolu. Hosté mohou zdarma zaparkovat na uzavřeném a střeženém hotelovém parkovišti. 

Hack: Koupat se tu mohou i neubytovaní návštěvníci, a to denně od 9:00 do 19:00 hodin, za poplatek 50 Kč za dospělou osobu a 20 Kč za dítě do 10 let. Parkování pro neubytované vyjde kolem 150 Kč.

Více o hotelu a  koupání ZDE

Hotel Bellevue Jetřichovice

Bělský rybník

Tichý a poklidný, uprostřed hlubokých lesů, bez aut, stánků a atrakcí, jen s čistou vodou a vzduchem provoněným jehličím. Takový je Bělský rybník, na který sami jen tak nenarazíte, když nedostanete tip od místních, což se tímto oficiálně děje. Leží asi 7 kilometrů od Chřibské. Zdatní cyklisté sem z Chřibské dorazí za půl hodiny, ale pozor, připravte se na kopcovitý terén. Pokud se na lesní koupání vydáváte vozem, je dobré vědět, že posledních 300 m k rybníku půjdete pěšky. Auto nechte na odbočce z hlavní, před poměrně nenápadnou značkou zákazu vjezdu. Nezapomeňte si s sebou vzít alespoň svačinu a vodu, místo je jako dělané pro celodenní piknik na dece, takže se může stát, že se vám odsud nebude chtít pryč. Jestliže se z tohohle mechem a jehličím voňavého snu probudíte až v okamžiku, kdy slunce spolknou vrcholky smrků, máme pro vás i tip na pěkné ubytování. Nově zrekonstruovaný penzion U Vyhlídky má rodinnou atmosféru a naleznete v něm vše, co po dni stráveném v lese nutně potřebujete, tedy restauraci s dobrým jídlem a pitím a s terasou, ze které je vidět na dětské hřiště, wifi a pohodlnou postel v pokoji s vlastní koupelnou. A hned druhý den se odtud můžete vydat za dalším dobrodružstvím.

Hack: Najděte nejbližší vodopády!

Bělský rybník

Aquapark Děčín 

Aquapark Děčín s termální vodou je jedním z důvodů, proč se v tomto krásném městě na severu Čech žije příjemněji. Aquapark je místem, kde se mohou potkávat plavci i neplavci. Lidé, kteří chtějí sportovat a jsou pro ně důležité minuty a uplavané bazény, nebo lidé, kteří se chtějí jen bavit a relaxovat. Všichni tu najdou svůj prostor.

Pro plavce je připraven 25metrový bazén s šesti drahami, pro vydovádění je pak ideální bazén atrakcí, kde nechybí chrliče vody, dnová tryska, „podkova“, kde se může rozpoutat hotové vlnobití, či vodní lůžka pro příjemnou masáž. Návštěvníci mohou také vyplavat do divoké řeky, která je mimo budovu. Pro uvolnění jsou tu dvě velkorysé vířivky s příjemně teplou vodou a masážními tryskami. Ti nejmenší pak mohou navštívit brouzdaliště s říčkou. Příznivci adrenalinové zábavy jistě ocení tři tobogány, z nichž každý je jinak dlouhý a prudký, na jednom se dokonce jezdí v obrovských nafukovacích kruzích. 

Pro venkovní plavání jsou v létě k dispozici čtyři bazény – plavecká „padesátka“, menší „pětadvacítka“ a bazén atrakcí, kde jsou k dispozici vodní lůžka, divoká řeka, skluzavka pro nejmenší a od loňského roku parádně široká a dlouhá skluzavka, na níž se dá jezdit ve dvou. Posledním bazénem je nerezová „třiatřicítka“, kde se kromě plavání dá také vyzkoušet potápění, neboť v jednom z rohů je šest metrů hluboká jáma! Venkovní areál je připraven nabídnout návštěvníkům travnaté plochy na odpočinek, stromy poskytnou chladivý stín a dále nabízí bohaté sportovní vyžití díky beachvolejbalovým a streetballovým kurtům.

K občerstvení slouží celoročně Aquabufík ve vnitřní části bazénu, přístupný jak platícím návštěvníkům, tak i kolemjdoucím. Během letních prázdnin jsou ve venkovní části otevřeny další stánky s plovárenskou klasikou, tedy s párky v rohlíku, langoši, hranolky, zmrzlinou apod., a samozřejmě vychlazeným pivem a limonádami.

Už jste někdy v aquaparku spali? A teď nemyslíme, že jste usnuli na dece u vody, ale opravdové vyspání v hotelovém pokoji. Pokud ne, máte skvělou příležitost ubytovat se v Aquahotelu, čímž získáte jedinečnou šanci slyšet ztichlý areál a zažít jeho noční atmosféru. K ubytování dostanete navíc zdarma vstup do venkovních bazénů, takže se tu můžete koupat po celou otevírací dobu, která je v létě od devíti do devíti. A zdarma si můžete zaplavat také při ranním plavání, které probíhá ve venkovním areálu od 6:30 do 8:00 hodin (v 50m a 25m bazénu). Při mimosezónním provozu areálu je ve venkovním areálu k dispozici „pětadvacítka“, která je díky termální vodě v provozu celoročně a nabídne tak parádní zážitek, kdy člověk plave v teplé vodě, zatímco venku třeba sněží.

Všechny informace o Aquaparku najdeš ZDE.

Aquapark Děčín

Koupaliště v České Kamenici

Mnoha lidmi neobjevený klenot v Českém Švýcarsku, to je rozhodně městské koupaliště v České Kamenici. Tak průzračnou vodu byste tu prostě nečekali, je to jako koupat se v čistém křišťálu. Příjemné koupaliště v klidové části města s občerstvením ve vás určitě zanechá dojem. 

Navíc je na skvělém výchozím místě ke spoustě výletů. Jen pár metrů odtud můžete s dětmi vyzkoušet dětský přívoz přes rybník nebo navštívit vesničku Mlýnky. Děti Vás budou milovat až budou zkoušet pumpovat vodu a hrát si se stavidly. A ani dospěli nepřijdou zkrátka. Zkuste dát parádní turistický okruh Brand po těch nejkrásnějších místech České Kamenice a okolí. 

Více o koupálku najdete ZDE.

Koupaliště v České Kamenici

Kde se ještě koupat

Krajina Českého Švýcarska ještě stále skrývá mnoho míst, z nichž, když je objevíte, máte pocit, jako byste se ocitli v jiném, svobodnějším světě, kde není každý kus půdy obehnaný plotem a opatřený kasičkou. Při návštěvě Kyjovského údolí se tedy ještě stále můžete zdarma vykoupat v přehradě s čistou vodou a travnatými loukami na slunění kolem.

Tip dne: přijeďte na kole, nebudete mít těžkou hlavu z parkování. Ale i když přijedete vozem, nějaké to místo na parkování tu nejspíš najdete. Obec zřídila několik veřejných parkovišť, z nichž jedno je nově i naproti zajímavé kulturní Perle.

Vykoupat se můžete také v lesním koupališti u Kytlic, je tu písčito oblázková plážička, občerstvení a z kytlického nádraží jen čtvrt hodiny chůze.

Určitě navštivte také biotop Nový svět u Arnoltic, kousek od obce Růžová. Jde o experimentální nástin toho, jak by koupání mohlo vypadat v budoucnu. Voda se tu nečistí chlorem, ale přirozeně, pomocí rostlin a mikroorganizmů. Na Novém světě najdete stánek s občerstvením a dá se tu i skromně přespat.

Pokud jste zavítali do Mikulášovic, ať už na hudební festival Eastern Tunes, nebo Nožířské slavnosti, zchladit se můžete v místním nově zrekonstruovaném přírodním koupališti se stylovými převlékárnami v prvorepublikovém stylu. 

Mnoho příležitostí ke koupání je i na německé straně hranic. Nejnavštěvovanějším cílem milovníků vodních zážitků je určitě Toscana Therme v lázeňském městečku Bad Schandau. Vyzkoušíte si tu všechny vodní procedury, o kterých se vám kdy snilo a zapojíte u toho všechny smysly.