Kam za dobrotami v Českém Švýcarsku

Kam za dobrotami v Českém Švýcarsku

Andrea Kadlecová, 22.03.2023

Každý z nás je má. Oblíbené podniky, do kterých když vstoupíte, tak Vás pohltí místní atmosféra a skvělé gastro. Při pohledu na hodinky najednou zjistíte, že tu sedíte hodiny a Vám to přijde, jako by uplynulo teprve pár minut. Jsou to ta místa, se kterými se loučíte jen velice těžko. Jsou to ta místa, ze kterých se Vám nechce domů, protože jejich návštěva Vám dává do života radost. Jsou to ta místa, kam se vždycky budete rádi vracet. I u nás v Českém Švýcarsku je spousta menších i větších restaurací, kaváren nebo třeba výrobců alkoholu na které jen tak nezapomenete.

 

Flekanec

Bohemian Coffee House - prémiová káva na severu Čech

Milujete výběrovou kávu, posezení v příjemném prostředí, snídaně a sladká tečka pro vás znamená skvělý start dne? Pak pro Vás máme tip na místo, které musíte navštívit. Je jedno, zda se pohybujete zrovna ve Šluknovském výběžku, tato kavárna je totiž povinná zastávka v Českém Švýcarsku.

 

To nejlepší co vám tento podnik může nabídnout, je samozřejmě jejich prémiová káva, kterou praží sám pan majitel Jiří Dužár. Není to u českých kaváren příliš zvykem, ale na mlýnku tu mají vždy dva druhy - střední i tmavě praženou kávu. A co víc, můžete si tady dát i batch brew. A to opět buď střední nebo tmavě pražený. To jsou tedy čtyři různé druhy kávy v jeden den - tady si musí přijít na své každý velký kávomilec.

 

Ten důvod, proč se sem lidé ale stále vrací je rozhodně atmosféra. Rumburská kavárna je totiž místem setkávání. Najdete tu milovníky kávy a domácích dortů paní Dužárové, milovníky vaflí a hedvábných lívanců, najdete tu místní, kteří milují regionální gastronomii, kterou majitelé tolik podporují, ale najdete tu i cyklisty, kteří na tomto místě, mohou v klidu zaparkovat kolo a jít se bavit. Chodí sem lidé za kulturou, protože Bohemian Coffee House je často kolébkou kultury ve městě. A k tomu všemu na stěnách najdete vždy zajímavou výstavu, která navodí tu správnou atmosféru.

 

Teď už stačí jen přijít a třeba posedět u sklenky vína z vinařství Strapina. Pokud máte rádi něco ostřejšího, vyberte si to nejlepší pro sebe z destilérky Sudlička a pokud jste autem, dejte si čaj CCHA, jehož chuť Vás vystřelí do výšin. Dužárovi svou kavárnu milují, dávají do ní všechno a je to znát na každém detailu.

Bohemian Coffee House

 

Falkenštejn vaří dobré pivo. Tečka.

V Krásné Lípě na náměstí najdete pivovar, který Vás upoutá na první pohled. Za prosklenou výlohou můžete pozorovat sládky, jak se z jejich rukou rodí lahodný pivní mok, který obstojí i před tou nejnáročnější konkurencí.

 

Moderní technologie jsou použité v souladu s tradičními postupy řemeslné výroby. Jejich výsledkem je dobré a poctivé pivko, které si můžete dát jak v restauraci na čepu, tak odnést i domů. Kdo do falka zavítá, rozhodně si musí dát něco dobrého. Od dubna je pro Vás připravené vyladěné denní menu z nově zrekonstruované kuchyně a po zbytek dne si můžete dát cokoliv ze stálého menu, které pro Vás připravil René Vokurka. Když budete mít štěstí, zahlédnete ho i v lokále, jak se baví s hosty. Urvěte si ho na kus slova, stojí to za to.

 

Pokud piva bylo moc a cesta domů je dlouhá, tak neváhejte a složte hlavu v pivovarském penzionu. Pípa je po ruce a dobrá snídaně také.

 

POZOR! Pivo Falkenštejn navíc od 14. do 16.4. slavit deset let výročí vzniku a těšit se můžete na třídenní konferenci PIVO V TURBULENTNÍCH ČASECH

 

Falkenštejn

 

GALLI DISTILLERY - síla přírody ukrytá v destilátech

V Dolním Podluží na pomezí Českosaského Švýcarska a Lužických hor vyrábí Zdenek a Radka ty nejlahodnější destiláty a likéry v širokém okolí. V krajině panenského klidu, inspirováni samotnou matkou přírodou, destilují, macerují a používají všechny možné technologické postupy k tomu, aby vytvořili tu nejlepší lidovou medicínu. Produkty od GALLI DISTILLERY jsou 100% přírodní, bez použití umělých barviv, aromat a dochucovadel. Portfolio je opravdu široké a my můžeme s klidným svědomím říci, že si vybere opravdu každý. Tak zkuste na zimu třeba řízný ZÁZVOROVÝ LIKÉR 35%, nebo RŮŽENÍN 30%, který je dokonce ověnčený značkou „ČESKOSASKÉ ŠVÝCARSKO regionální produkt®”.

 

Náš tip: Zavítejte na e-shop: shop.gallidistillery.cz nebo eshop.ceskesvycarsko.cz a pořiďte likér nebo destilát jako super regionální dárek. Mají krásná dárková balení a limitky ovocných destilátů z dubových sudů jsou jedinečným dárkem, vzniká totiž jen cca 130 lahví od modelu a ta exkluzivita je znát.

 

Zdenek Kohout

 

Flekanec - voňavá lidová tradice ožívá

Flekanec, báječně vymyšlený koláč, jehož historie sahá až do 19. století. V oblasti Českého nizozemí byl flekanec jedním z nejoblíbenějších koláčů a dezertů vůbec. Pekl se vlastně všude – a právě ona různorodost zapříčinila jeho neutuchající popularitu. Kynutý koláč na který se používá vše dobré co doma najdete. Koláč, který se v mnoha domácnostech stále peče, jen třeba pod jiným názvem. My, jsme oprášili název Flekanec. A protože neznáme nikoho, komu by nechutnal, rozhodli jsme se tradici obnovit a připomenout, že Flekanec je náš - patří do regionu Českosaského Švýcarska. Tak si to dobře zapamatujte, protože o něm ještě hodně uslyšíte. Postupně ho budete moc ochutnávat na různých místech, jedním z nich je třeba Chodská pekárna u Šedivých, v a také se dozvíte recept, a tak ho budete moci zkusit upéct svým nejbližším. Tuto voňavou tradici na svět znovu ukazuje MAS Český sever ve spolupráci s Rosťou Křivánkem a Ópéeskou a věříme, že Vám udělá takovou radost, jako nám všem

 

Flekanec

 

Další dobroty si dáte tady:

  • Café Dlask, Café Nostalgie, Coffee and Books, Hotel Kortus, Na Stodolci, Pivovar Kocour, Stará hospoda, AVe Restaurant, Wellness Hotel Lužan, Restaurace Dymník, Lípa Resort, Resort Mezná, Symbiola, Hotel Ostrov a další a další a další..