Do nejsevernějšího cípu České republiky

Do nejsevernějšího cípu České republiky

Andrea Kadlecová, 18.09.2023

Když se řekne Šluknovský výběžek, řada z nás má toto místo zakořeněné s negativními afirmacemi. To už však dávno není pravda. Pro turistu, který se nerad tlačí ve frontách a hledá klid a čas jen pro sebe, je výběžek oázou. Nekonečné louky, šumějící lesy, malá náměstíčka, drobné sakrální památky na každém kroku, ale i pulzující zajímavé podniky, kde to žije. Kdo neobjevil, neuvěří. 

 

Lipová

Lipová

Malebná vesnice, která získala v roce 2019 ocenění jako vesnice roku. V jejím centru najdete v perfektně zrekonstruovaném podstávkovém domě plně vybavené informační centrum. Poproste tu o questku a projděte si 2,4 km dlouhou naučnou stezku kolem rybníka. Na trase můžete i posedět, nebo se občerstvit v Restauraci U Pytláka.

Lipová

Mikulášovice

Město, kde se zrodil celorepublikově známý nožík „Rybička”, oplývá spoustou míst, které stojí za návštěvu. Ať je to nejsevernější rozhledna Tanečnice, ze které můžete dohlédnout až do Krkonoš, nebo skvělé přírodní koupaliště, či nožířské muzeum. 

Nožířské muzeum Mikulášovice

Tip na ubytování: Wellness penzion Balnika – skvělé místo na rozmazlování, které tu opravdu umí!

Šluknov

Nejsevernější město České republiky je protkáno desítkami kilometrů nově značených turistických tras, které vás zavedou na ta nejzajímavější místa v okolí. Zastavte se na Šluknovském zámku v informačním centru a nechte si doporučit tu nejvhodnější pro vás – s křížovou cestou, vyhlídkovou plošinou, kostelem, nebo alejemi?

Kostel sv. Václava

Rumburk

Město, ve kterém najdete barokní klenot severních Čech – Loretánskou kapli, rozhodně stojí za návštěvu. Ať už s dětmi, nebo bez nich, zajděte do Lorety nebo muzea, navštivte pulzující náměstí, nebo si udělejte procházku na rozhlednu Dymník. V Rumburku je co dělat celý den!

Rumburské náměstí

Tip na ubytování: Přímo na náměstí sídlí Wellness Hotel Lužan se skvělou pizzerií, kavárnou a bowlingem. Dále také Resort Dymník s ojedinělou atmosférou nebo třeba útulný Penzion Kolonka

Jiříkov

Hraniční město, kde byste kamenem dohodil do Německa, je protkáno pěti naučnými stezkami. My vám doporučíme tu oranžovou, která vás zavede až do Filipova k monumentální bazilice minor. Od úterý do neděle do ní můžete nahlédnout a dozvědět se více o nejednom tajemném filipovském uzdravení.

Jiříkov

Varnsdorf

Dominantou největšího města Šluknovského výběžku je rozhodně Hrádek, na jeho návštěvu si musíte počkat do podzimu, protože teď se rekonstruuje. My vás tak pošleme pohodlnou lesní cestou na Špičák, z jehož vrcholového skalního ostrohu je krásný výhled na krajinu Šluknovska a Lužických hor. Svůj výlet zakončete v místním regionálním pivovaru Kocour!

Pivovar Kocour

Tip na ubytování: Hotel Varnsdorf – ubytování v novém příjemném butikovém hotelu 

Chřibská

Za vodopády nemusíte jezdit daleko! Z úpatí Plešivce stékají v malebném zákoutí lesa dva malé přírodní vodopády.  Na náměstí se stavte v íčku. které je tím nejlepším výchozím místem. Tento 3 km dlouhý okruhu zvládnou i menší děti. A motivace je jasná – na konci cesty se zastavte v místní kavárně. 

Chřibské vodopády

Tipy na ubytování: v Chřibské nebudete vědět kde dřív hlavu složit, ať je to Penzion U Vyhlídky, Pension Mencl nebo Apartmány Chřibská.

Dolní Poustevna

Příhraničnímu městu dominuje bývalý evangelický kostel, dnes v něm najdete Centrum setkávání s vyhlídkovou věží, ze které si můžete Poustevnu prohlédnout jako na dlani. Není to však jediné vyhlídkové místo. My doporučujeme procházku na vrch Poustevník (Špičák), ze kterého jsou krásné výhledy na okolní krajinu.

Dolní Poustevna

Doubice

Malebná víska je kuriozitou Česka, je to totiž nejmenší samostatná obec v České republice s necelou stovkou obyvatel. Leží uprostřed romantických lesů na rozhraní oblastí České Švýcarsko a Lužické hory a rozhodně stojí za vaši pozornost. Navštivte místní muzeum a také proslulou venkovskou galerii vyřezávaných soch, kterou najdete ve Staré hospodě v Doubici, vaše děti vás budou milovat.

Doubice

Tip na ubytování: Doubické chalupy - krásné rodinné ubytování přímo v centru Doubice.