Dejte šanci elektrokolům a prozkoumejte region

Dejte šanci elektrokolům a prozkoumejte region

Elektrokola se za poslední roky stala opravdickým trendem. A není se čemu divit, vždyť pro mnohé z nás je elektrokolo možností, jak se dostat na místa, na které bychom na normálním kole nedojeli.

E-kolo

Elektrokolo vám umožní delší a náročnější vyjížďky. Kopce, kterých jste se dříve báli, už nebudou překážkou. Věk ani zdravotní omezení nemusí být v tomto případě rozhodující. Navíc si u e-kola můžete sami nastavit, jak moc vám bude pomáhat, takže pokud se obáváte, že elektrokolo pojede úplně samo, nebojte, i to má řešení. Je to možnost, jak být zase spolu. Není nikterak neobvyklé, že jeden z páru nestačí tomu druhému. E-kolo je řešením, jak opět podnikat společné výlety bez toho, aniž byste se se obávali, že se na vás bude čekat.

Nebylo by fér, kdybychom nepřiznali i pár nevýhod. Elektrokolo je mnohem těžší kvůli baterii, kterou disponuje. Jeho hmotnost tudíž zřetelně zhoršuje jeho ovladatelnost, což je potřeba mít neustále na zřeteli. Do kopce vám sice pomůže, ale v momentě, kdy zvolíte trasu, kdy bude potřeba sesednout z kola a kolo například párkrát přizvednout, buďte připraveni na jeho váhu. Stejně tak pokud zvolíte nějaký terénní sjezd, na to elektrokolo není zrovna nejvhodnější možností. Též je potřeba brát v potaz výdrž jeho baterie, nicméně každé e-kolo je vybaveno chytrým elektro počítačem, který vás během jízdy informuje, jak na tom baterie je, takže trasu můžete upravit během jízdy. Navíc v dnešní době můžete elektrokolo snadno dobít například v hospodě, jelikož jeho baterie je kompatibilní s klasickou 230 V zásuvkou.

Co je ale v dnešní době opravdu důležité, je ohleduplnost. Elektrokolo je rychlejší než kolo normální, nicméně mnohem hůře ovladatelné, a proto je potřeba být k sobě ohleduplní a respektovat, že tu nejsme sami. Mimo cyklistů se často potkáme i s pěšími, s kočárkem, s lidmi venčící psy a tak dále, proto je dobré tomu přizpůsobit svou rychlost a být připraven reagovat. Jinak pro jízdu na elektrokole platí stejná pravidla jako pro jízdu na kole normálním. Přilba je nutností, chráníte tím vaše zdraví! Navíc jeho horší ovladatelnost vám rozhodně neulehčí pět piv po cestě.

E-kolo

Region Českého Švýcarska disponuje mnohými lokacemi, které jsou pro výlety na elektrokole jako dělaná! Konkrétním příkladem může být Česká silnice na Tokáň nebo třeba tzv. Elberadweg na levém břehu Labe z Děčína do Schmilky. Cyklostezek a cyklotras je zde značených víc než dost a každý si přijde na své. Pokud přemýšlíte o tom, že byste elektrokolo vyzkoušeli, můžete navštívit jednu z půjčoven, kde vám rádi poradí a vše vysvětlí. 

E-kolo

 

Pokud se výletu nemůžete dočkat, rezervujte si elektrokolo již nyní. Neváhejte využít půjčovnu Rent-your-ebike  ve Vysoké Lípě/Jetřichovicích.