Cyklovýlet za vínem do Litoměřické vinařské podoblasti

Cyklovýlet za vínem do Litoměřické vinařské podoblasti

Michal Horáček, Andrea Kadlecová, 28. 06. 2023

Náš další cyklovýlet po Labské stezce vás tentokrát povede podél Labe do „vnitrozemí“. A to doslova. Pojedete totiž údolím zvaným Brána do Čech. A proč se vydat zrovna tam? Odpověď je jasná – víno! 

Ústí nad Labem a Labská stezka

Držte se Labské stezky, značené jako cyklotrasa č. 2. Proti proudu Labe vás čeká cesta krajinou Českého středohoří. Město Děčín je totiž přímo na hranici geomorfologických celků – Labské pískovce a České středohoří.

Děčín a Labská cyklostezka

Postupně uvidíte na horizontu zříceninu hradu Vrabinec nebo Bukovou horu s vysílačem. Za chvíli jste ve Velkém Březně. Tady se můžete zastavit a občerstvit se v některé z místních restaurací. Blízko Labské stezky je Restaurace Tivoli nebo i Restaurace U Dubu. 

Labská stezka Velké Březno

Po pauze jeďte dál a za 10 km jste v krajském městě Ústí nad Labem. Přímo nad vámi se brzy objeví hrad Střekov. Jedna z nejlépe zachovalých hradních zřícenin a oblíbený cíl turistů. Z Labské stezky je to jen kousek, tak si ten kopeček k hradu určitě vyšlápněte. Odměnou vám bude hezký výhled a zajímavá návštěva hradu. Mimochodem i tady se můžete občerstvit v místní restauraci s výhledem na údolí řeky Labe a historické Masarykovo zdymadlo. 

Labská stezka a hrad Střekov

Ze Střekova zpět k Labi a pokračujte dál proti proudu tohoto českého veletoku. Od města Ústí nad Labem vás už cyklotrasa vede údolím Porta Bohemica, vítejte tedy v Bráně do Čech.

Porta Bohemica

To nejhezčí vás ale ještě čeká. Projedete přes Sebuzín, Církvice a Libochovany a za chvíli uvidíte krásné terasovité vinice. To už jste ve vinařské obci Velké Žernoseky. Tady se nachází několik vinařství. Tím největším je Žernosecké vinařství s.r.o., které sídlí v místním zámku. Nabízí skupinové degustace s prohlídkou rozsáhlých sklepů (nutné domluvit předem), prodej vína, ubytování nebo i prostor pro společenské akce.

Žernosecké  vinařství

Dalším vinařstvím je Rodinné vinařství Mikulenkovi. Zde je otevřeno i pro kolemjdoucí turisty, cyklisty a milovníky vína (otevírací dobu raději zkontrolujte předem na jejich webu). Můžete zde využít pěkné posezení uvnitř v Koštovně a na několika venkovních dvorcích kolem vinařství. K vínu zde připravují škvarkové placky nebo domácí chléb. Další místa, kde je ve Velkých Žernosekách možné zakoupit víno je vinařství Porta Bohemica a Víno Hrabkovský. Každý vinař vám nabídne specifické a unikátní víno, takže doporučujme navštívit Velké Žernoseky vícekrát. 

Vinice Velké Žernoseky

Pokud pořád nemáte dost, tak se vraťte k Labi a využijte sezonní přívoz, který je v provozu od května do září. V květnu, v červnu a v září jezdí přívoz jen čtvrtky, pátky, soboty a neděle. O prázdninách pak jezdí denně. Loď Ludmila vás přepraví na levý břeh Labe do obce Malé Žernoseky. 

Přívoz Malé Žernoseky

Tady se nachází jedno vinařství, konkrétně vinařství sv. Tomáše. Tento malý rodinný podnik je zaměřený na burgundské odrůdy a disponuje krásným historickým sklepem v objektu Pfannschmidtova statku. Zde se vína zpracovávají a také skladují. Navíc tady mají část sklepa vyhrazenou pro degustaci vín. Návštěvu tohoto vinaře si určitě nenechte ujít. Vinařství je otevřené téměř celý rok. Předem raději koukněte na jejich webové stránky, pro větší skupiny pak doporučujeme si návštěvu vinaře domluvit předem. 

A jak domů? Po 50 km a návštěvě vinaře bychom na kole moc cestovat neměli. Proto dojeďte po alternativní trase Labské stezky 2A jen do Lovosic, kde naskočte na rychlík. Ten vás pohodlně s kolem doveze zpátky do Děčína. Mimochodem až pojedete po cyklotrase 2A, tak se pohledem zpět můžete ještě rozloučit s místními vinicemi. Cyklotrasa mezi Malými Žernosekami a Lovosicemi totiž nabízí perfektní výhled na protilehlé vinice. 

Labská stezka - alternativa 2A - Malé Žernoseky

 

Trasa výletu: Děčín – Velké Březno – Ústí nad Labem – Velké Žernoseky – Malé Žernoseky (přívozem) – Lovosice – celkem cca 55 km

Mapa výletu: https://mapy.cz/s/cogenotofe

Pokud se vám nechce čekat na další tipy na výlet na Labské stezce, můžete se inspirovat hned:

loga