5 důvodů proč navštívit Českou Kamenici

5 důvodů proč navštívit Českou Kamenici

Tereza Havlíčková a Andrea Kadlecová

Česká Kamenice byla už od svého založení vždy křižovatkou cest, dříve jen těch obchodních. Dnes tudy procházejí silnice, železnice, cyklostezky i turistické trasy a rozpínají se do všech možných směrů. Kamenicí tedy profrčí spousta z vás, ať už na cestě do národního parku České Švýcarsko, Šluknovského výběžku nebo Lužických hor. Co se tu ale na chvíli zastavit?

 

Česká Kamenice

1. Vodní ráj na kraji lesa

Vraťte se do dětských let u vesničky Mlýnky-Brand! Stavidla, náhony, mlýnská kola, mostky, a dokonce i přívoz přes rybník zaručují zábavu pro děti i dospělé. Doporučujeme nepromokavé, nebo alespoň náhradní oblečení, zvlášť pro ty nejmenší.

 

Mlýnky Brand

 

2. Rabštejnské údolí

Kaňon řeky Kamenice opředený pohnutou minulostí je útočištěm pro rodiny s dětmi, milovníky historie i sportovce. Auta, která po místní asfaltové cestě denně projedou, spočítáte na prstech jedné ruky. Místo je proto ideální na projížďku na kole, koloběžce či in-line bruslích. V polovině údolí najdete také dětské dopravní hřiště se značkami a semafory. S kočárkem je sem cesta zcela bezproblémová. Pro ty, které zajímá historie, se připravuje audio průvodce údolím. Na jeho konci je možné s průvodcem navštívit podzemní továrnu na letecké součástky, která zde vznikla za 2. sv. války.

 

3. Hodinářské dědictví

V České Kamenici rádi obnovují věci, které kdysi dělali městu parádu, ale bohužel časem zanikli. Jednou z těchto drobných památek je i orloj v Nerudově ulici, který zde na počátku 20. století zřídil místní hodinář jako reklamu pro svůj obchod.  Dle návrhu městského architekta se momentálně vyrábí nová podoba orloje ze skla a kovu, která by měla být slavnostně odhalena během nadcházející zimy.  
 

Hodinářství

4. Podhradí kamenického hradu

Ať přijíždíte do České Kamenice z jakéhokoliv směru, vždycky poznáte, že se blížíte do města podle zříceniny hradu na Zámeckém vrchu, kterou uvidíte jako první.

Podhradí zříceniny je nově opravené. Můžete si tu opéct vuřty ve zbrusu novém ohništi, kochat se z laviček výhledem na České Švýcarsko či si zazvonit na zvon umístěný do vysoké zvoničky.

Pro rozhled do ještě širšího okolí tu pak již více jak 20 let slouží dřevěná vyhlídková věž, která je volně přístupná nezávisle na ročním období.

 

Zvonička

5. Neviditelný altán

Chcete vidět nevídané? Navštivte vrchol čedičové vyhlídky Jehla, která se tyčí nad městem. Nově vybudovaný altán na vrcholku má jedinečný zrcadlový povrch, působí tedy jako zahalený neviditelným pláštěm. Můžete si tu dát svačinku a pozorovat jedním pohledem krajinu před sebou i za sebou. Výchozím bodem každého návštěvníka by mělo být informační centrum. Poradí vám s parkováním, kudy kam se vydat a na cestu vám uvaří výbornou kávu z rumburské pražírny Bohemian Coffee House.

 

Zámecký vrch

 

@Foto Radek Timoftej a Archiv ČK