4+4 tipy, kde fotit východ a západ slunce

4+4 tipy, kde fotit východ a západ slunce

Východ a západ slunce jsou jeden z nejkrásnějších přírodních jevů. Představte si svoje oblíbené místo někde nahoře na kopci, na skále, nebo na louce, zalité jemným světlem slunečních paprsků a vy jen sedíte a pozorujete, jak krajina mění svou tvář. Pokud patříte mezi ranní ptáčata a milovníky východů slunce, odměnou za brzká vstávání vám při troše štěstí budou i přízemní mlhy, které celé scenérii dodají jedinečnou atmosféru.

Západ slunce u Malého pravčického kuželu, foto: Martin Rak

Není divu, že právě zlatá hodinka zláká nejednoho fotografa k cestám do přírody. A na která místa se rozhodně vyplatí vzít si s sebou foťák?

 

1.Vilemínina stěna v Jetřichovicích je naprostá klasika. S tímhle místem neuděláte chybu v kterémkoliv ročním období.

Jak se tam dostanete: Z parkoviště v Jetřichovicích se vydáte po červené až na samý vrchol. Čeká vás 1,5 km náročnějšího stoupání, které ale rozhodně stojí za to.

 

Západ slunce z Vilemíniny stěny, foto: Pavel Klásek

 

 

2. Křížový vrch v Rynarticích patří mezi velké oblíbence. Kruhový výhled z nezalesněného vrcholu poskytuje ideální podmínky k fotografování jak východu, tak i západu slunce. Navíc je to místo božského klidu a nekonečných výhledů do všech světových stran.

 

Jak se tam dostanete: Od autobusové zastávky Rynartice se vydáte po modré kolem Restaurace Zámeček. Čeká Vás 5 minut nenáročného stoupání.

 

Západ slunce z Křížového vrchu, foto: Martin Rak

 

 

3. Malý Stožec nedaleko Chřibské donedávna patřil mezi opomíjenější vrcholy. Nicméně každý, kdo tohle místo jednou objevil, okamžitě propadl jeho kouzlu. Není divu, že láká čím dál tím více návštěvníků. Západy slunce jsou zde unikátní.

 

Jak se sem dostanete: Z vlakového nádraží ve Chřibské se vydáte po žluté směrem Jedlová žel. stanice. Po necelých 3 km dojdete k nenápadné odbočce, odkud vás čeká asi 600 m strmějšího stoupání na vrchol. Když budete stoupat tiše, možná se Vám poštěstí a uvidíte párek kamzíků, kteří zdejší skalky obývají. 

 

Západ slunce z Malého Stožce, foto: archiv České Švýcarsko o.p.s. 

 

 

4. Drážďanská vyhlídka se nachází v nádherné oblasti Labských pískovců na Děčínském Sněžníku. Nabízí daleké výhledy až na Saské stolové hory, které vypadají ještě o něco krásněji právě pod zapadajícím sluncem.

Jak se sem dostanete: Ideálním výchozím místem je rozcestí u Hřebenové boudy v obci Sněžník. Odtud se vydáte nejdříve po červené, kde po cca 1 km vede odbočka k samotné vyhlídce.

 

 Západ slunce z Větrného Vrchu, foto: Jiří Stejskal

 

A pokud vám to nestačilo, posíláme vám ještě pár tajných tipů: Karlova výšina u Krásné Lípy, Větrný vrch u České Kamenice, Střední vrch v Dolním Prysku nebo Stříbrný vrch nad Lískou.