Zimní vrcholy Českého Švýcarska

Zimní vrcholy Českého Švýcarska

Anna Škopková a Andrea Kadlecová, 2.1.2024

Vydat se do "českých Alp" na nejnižší místo ČR je trochu paradox, ale na to si při cestě do Českého Švýcarska raději zvykněte, zdejší krajina je totiž plná protikladů. Zřejmě i proto, že se rozkládá podél kaňonu Labe, nejhlubšího pískovcového kaňonu v Evropě. Místy až 300 m hluboká říční brázda krajinu rozděluje na dvě poloviny od Porty Bohemicy ve Středohoří až k rovinám v předměstí Drážďan a zároveň způsobuje velký výškový rozdíl mezi údolími a vrcholky skalních masivů po obou stranách Labe. Krajinu Českého Švýcarska můžete objevovat ve všech ročních obdobích. Užívat si zimního rozjímání v přírodě nebo se zatajeným dechem obdivovat probouzející se jarní krajinu. Přejeme vám, abyste si každý den u nás užili tak, abyste na něj nikdy nezapomněli. 

Jetřichovice

Tiské stěny, Rájecké skalní město a Ostrov

Ty však zároveň nejsou jednolitou hmotou horniny. Pískovcové tabule po obou stranách Labe jsou plné roklin a strží a v některých místech se v průběhu milionů let vytvořila celá skalní města. Jedním z nejkrásnějších skalních měst Českého Švýcarska jsou Tiské stěny a Rájecké a Ostrovské skály, nacházející se po proudu vlevo od Labského kaňonu. Tisá, ležící ve vyšší poloze než Rájec a Ostrov, vás nadchne monumentálností skalních věží a výhledů do kraje z nich. Je zároveň nejblíž civilizaci, dá se tu dobře zaparkovat a najíst. 

Rájec v údolíčku pod Tisou je trochu odlehlejší, a i přesto, že jde o jedno z nejhezčích míst národního parku, tu budete mít ševelící březové a modřínové lesy jen pro sebe. 

Ostrovské skály jsou méně koncentrované, ideální k procházkám mezi jednotlivými skupinkami skal nebo údolím říčky Biela na německou stranu. 

Když nízký březový porost a skalní věže pokryje sníh, celá krajina se roztomile zaoblí a na běžkách nebo na sněžnicích si tu budete připadat jako v pohádce. Zimní lezení na suché skále je povoleno, ale je dobré znát lezecká pravidla, jak ta obecná, tak ta, která platí přímo pro tuto oblast.

Infobox:

doprava: BUS, linka 432 a 452 z Děčína
parkování: brzy ráno placené u Tiských stěn
jídlo: Hotel Ostrov, Turistická chata Tisá

Cena: Tiské stěny 50 Kč dospělí / 25 Kč děti do 15 let

Tiské stěny

Pravčická brána

Všude, kde se dnes v dramatické a různorodé krajině Českého Švýcarska procházíte, se před devadesáti miliony let rozlévalo teplé mělké moře. Představte si jeho klidnou hladinu, pod kterou se desítky milionů let ukládal jemný písek až do mocnosti jednoho kilometru. Když pak moře ustoupilo, daly se do práce síly větru, vody, tepla a mrazu, které tu obrovskou pískovcovou tabuli z usazenin roztrhaly a rozbrázdily až do dnešní podoby. A právě tak vznikl i symbol Českého Švýcarska, mohutný skalní oblouk zvaný Pravčická brána, který si nijak nezadá s velikostí obloukovitých skalních útvarů ve slavném americkém Národním parku Arches. Však je také největším pískovcovým obloukem v Evropě. Podívat se na něj vydejte už proto, že podle odborníků je vlastně s podivem, že se Pravčická už dávno nerozpadla. Je tedy otázka, jak dlouho tu s námi jeden ze 70 nominovaných semifinalistů na nových 7 divů světa ještě bude. Turisté v minulém století se ještě mohli projít přímo po oblouku, vy jej můžete obdivovat s malým odstupem z můstků zbudovaných na vrcholcích okolních skal. V zimě je pohled na mohutnou skalní bránu ještě monumentálnější, protože sníh ztlumí všechny ostatní vjemy a vy se jakoby díváte oknem do jiné dimenze. 

Infobox:

doprava: z Rumburka linka U28 do Schöny, pak přívozem do Hřenska
parkování: Hřensko, U Vodopádu nebo Pod Skalou, placené 150 Kč/den
jídlo: Sokolí hnízdo, Hotel Praha
cena: vstupné na vyhlídky 95 Kč/dospělí, 30 Kč/zlevněné
otevřen
o: každý pátek otevřený areál bez služeb - 10-16 hodin
                 soboty a neděle - 10-16 hodin - vč. restaurace a toalet

                 1.4. - 28.10.2023, denně 10-18 hodin

Pravčická brána

Dolský mlýn

K nejoblíbenějším místům Českého Švýcarska, jak mezi návštěvníky národního parku, tak mezi filmaři, patří Dolský mlýn. Rozvaliny bývalého mlýna, pocházejícího podle nejstarších písemných zmínek ze 16. století, jsou dobře přístupné. Obilí se tu naposledy mlelo v roce 1931, vy si dnes můžete celý objekt projít, zahrát si na schovávanou nebo pořídit efektní fotografie pro svůj Instagram. Dá se i zavzpomínat na slavné pohádky. Natáčely se tu záběry pro film Pyšná princezna, ale také pro Ztraceného prince nebo Peklo s princeznou, ve kterém si jednoho z čertů zahrál dokonce Miloš Forman. V zimě je nejspolehlivější trasou k Dolskému mlýnu žlutá z Jetřichovic, po modré z Vysoké Lípy to totiž může pěkně klouzat, ale když je sušší počasí, klidně si tohle prudké slézání skalní strží dejte. Otužilci ocení ledové tůňky v říčce Kamenici, na které Dolský mlýn stojí. Romantičtější místo pro praktikování Wim Hofovy metody budete těžko hledat. :)

Infobox (trasa z Jetřichovic):
doprava: bus 434 z Krásné Lípy, 436 z Děčína
parkování: Jetřichovice placené 100 Kč/den
jídlo: Hotel Bellevue, Hotel Kortus (Vysoká Lípa)

Dolský mlýn

Jetřichovické vyhlídky

Jestli jste k Doláku zhopsali po modré z Vysoké Lípy, místo šplhání zpátky nahoru se vydejte po žluté do Jetřichovic. Po tajemném údolí si zasloužíte trochu profouknout vlasy a pohledět na krajinu shora. Mariina skála, Vilemínina stěna a Rudolfův kámen jsou notoricky známá vyhlídková místa Českého Švýcarska. Proč? Řekneme vám to asi takhle: výhled z nich je prostě úchvatný! Fotografové tu většinou čekají na zlatou hodinku, a to obzvlášť na podzim, když jsou lesy kolem zbarvené do žlutočervena. Počkejte si na ni ale i v zimě nebo na jaře, vyplatí se to. Když do kraje kolem vyhlídek sedne mlha a do ní zasvítí zapadající slunce, chytne vás to u srdce a budete se sem pro ten pohled chtít vracet každý rok. 

Infobox:
doprava: bus 434 z Krásné Lípy, 436 z Děčína
parkování: Jetřichovice placené 100 Kč/den
jídlo: Hotel Bellevue, Hotel Kortus (Vysoká Lípa)

Jetřichovice

Jedlová

Chcete ještě výš, víc mlhy a víc výhledů? Vydejte se na další oblíbené místo na rozhraní Českého Švýcarska a Lužických hor. Jedlová ční nad krajem s takovou zarputilostí, že si v posledním stoupání těsně před vrcholem budete připadat jako byste se nosem téměř dotýkali cesty před sebou. V zimě to tu trochu klouže, takže nahoru vám pomohou boty s dobrým vzorkem a dolů se svezte třeba na bobech, což je oblíbená kratochvíle místních znalců.

Rozhledna  na Jedlové vás zvedne ještě o celých 23 m výš, takže se do kraje kolem budete dívat z úctyhodné výšky 800 metrů. Při dobré viditelnosti obhlédnete celé Lužické hory, hřebeny Jizerek a na druhou stranu dokonce i vrcholky Krušných hor. Při špatné viditelnosti se budete muset spokojit s hospodou, ale není to zas tak špatná varianta, vzhledem k vyhlášeným borůvkovým knedlíkům, rozpáleným kamnům a dobrému pivu z Cvikova.

Jakmile sníh roztaje a přihlásí se jaro, začnou se na Jedlové půjčovat koloběžky, s jejichž pomocí se cesta dolů k vlaku nebo na parkoviště stane adrenalinovým zážitkem.

Infobox:
doprava: z Děčína linka U8, z Rybniště linka U9, z Děčína bus 402
parkování: Parkoviště 1 Skiareál Jedlová
jídlo: Restaurace Jedlová, Hradní restaurace Tolštejn
cena: rozhledna Jedlová 30 Kč, hrad Tolštejn 30 Kč

Jedlová

Děčín

Pokud nechcete ztratit kontakt s civilizací, dá se za dobrý výchozí bod ke všem turistickým cílům v Českém Švýcarsku považovat město Děčín. Na výlety do Národního parku se odtud dá vyrazit vlakem i (zeleným) busem. A když se vám zrovna nechce vítat jaro ve skalních městech a probouzejících se lesích plných potůčků z tajícího sněhu, můžete se vydat třeba do zahrad děčínského zámku, na komentovanou prohlídku nebo některou z výstav. Kdo má rád bezpečný hazard, půjčí si v Active pointu sedák s jištěním a vyleze Pastýřský vrch po ferratě. Nahoře vás čeká úleva, rozhled a Zoo. Na druhém břehu si vyhlédněte a potom třeba i vyšlápněte Kvádrberk, vyhlídkové místo nad krásným lesoparkem na okraji města, odkud se dá jen tak, na lehko a pěšky vyrazit na celodenní výlet po Růžovém hřebeni přes Belvedér dolů k Labi, přívozem přes řeku do Dolního Žlebu a vlakem zase zpátky do Děčína.

Infobox:

doprava: z Rumburka linka U28
parkování: parkoviště Labské nábřeží
jídlo: Kocanda, Coffee and Books, Kafe na mapě

Děčín z Pastýřské stěny