S dětmi na sever - za zábavou, kulturou, odpočinkem

S dětmi na sever - za zábavou, kulturou, odpočinkem

17.7.2023 Anna Škopková, Andrea Kadlecová

České Švýcarsko je ideální destinací pro rodiny s dětmi. Skály, průrvy, mostky, příroda kolem vás, to je jedno velké hřiště. Ale co dělat, když se chcete schovat? Ať už před deštěm a nebo naopak horoucím sluníčkem? Vybrali jsme pro vás pár aktivit, které máme osobně vyzkoušené a moc se nám líbily.

Zoo Děčín

Zoo Děčín ve vás zanechá stopu

V České republice je mnoho zajímavých míst, která vás okouzlí, na jejichž návštěvu nelze dlouhý čas zapomenout a příjemně prožitý den vás láká k výletu ještě jednou. Jedním z takových míst je bezesporu i děčínská zoologická zahrada, která se již mnoho let řídí zcela výstižným sloganem, že právě „Zoo Děčín ve vás zanechá stopu“. I když Zoo Děčín patří co do velikosti k menším českým zoologickým zahradám, je návštěvníky hodnocena jako jedna z nejhezčích. Hospodaří na zhruba 6 hektarech plochy v příjemném prostředí lesoparku na Pastýřské stěně, který je častým cílem procházek rodin s dětmi.

 

Na jednom místě tu má návštěvník možnost poznat přibližně 400 zvířat ve 150 druzích. Děčínská zoo se zaměřuje na chov ohrožených a méně známých druhů zvířat. Zoo Děčín – to jsou medvědi. Mají čestné místo v logu a stali se inspirací i pro celý informační a grafický systém zoo. Dlouhá léta se Zoo Děčín jako jediná v republice věnovala chovu medvědů grizzly. V roce 2019 ho ale nahradil chov medvěda kamčatského. S příchodem samce Bruna získala zahrada tvář, která baví všechny návštěvníky. 

 

Příchozí se zde ale setkají s mnoha dalšími zajímavými zvířaty: takiny indickými, prasaty visajanskými, chápany středoamerickými mexickými, vikuňami, kozorožci kavkazskými, margayi, makaky chocholatými, ursony kanadskými, mravenečníky velkými, klokany rudokrkými, kočkami rybářskými, tapírem jihoamerickým… a spoustou dalších. Novinkou je komplex tří expozic nazvaný „Zvířata z chladných krajů“, který představuje druhy jako rosomák sibiřský, kozorožec dagestánský nebo výr virginský. V letošním roce se v zoo intenzivně pracuje na výstavbě dvou nových expozic. Návštěvníci se dočkají nového výběhu pro velké kočkovité šelmy a také pro polární lišky.

 

Oblíbenými expozicemi jsou:

  • Ptačí dům. Zde vám létají ptáci přímo nad hlavami a můžete se tu seznámit například se vzácnými exotickými rajkami.
  • Expozice fauny Českosaského Švýcarska. Unikátní expozice, která přestavuje druhy zvířat, které běžně žijí v našich lesích, ale stoprocentně jste se s nimi ve volné přírodě ještě nikdy nesetkali. Uvidíte rysa ostrovida, kočku divokou, jezevce lesního, vlky eurasijské, sovy, dravce…
  • Expozice Rajské ostrovy. Jde o oddělenou akvarijně teraristickou expozici, kterou návštěvníci najdou v centru města, cca 700 m od zoo. Představuje faunu několika geografických oblastí od korálového útesu, přes mangrovové pobřeží, po poušť. Se vstupenkou ze Zoo Děčín je možné Rajské ostrovy navštívit zdarma (platí pouze v den zakoupení vstupenky). 

V létě si nenechte ujít:

  • komentované krmení vybraných druhů zvířat
  • večerní prohlídky
  • pohádkové čtvrtky

 

Zoo Děčín je otevřena denně po celý rok:

  • hlavní sezóna (květen – srpen):                                           8 – 19 hod.                                
  • vedlejší sezóna (září, říjen, březen, duben):                        8 – 18 hod.

(poslední návštěvník bude odbaven půl hodiny před uzavřením zoo)

 

Návštěvnický servis:

  • občerstvení, prodej suvenýrů, parkoviště, trezory na cennosti, WC, přebalovací pulty
  • WIFI FREE – v dosahu občerstvení
  • možnost zapůjčení dětských vozíků, dětská hřiště, průlezový hrad, dětská kontaktní zoo

Kapacita parkoviště je omezena, proto využijte prázdninový autobusovou linku č. 216: ZOO DĚČÍN - ZÁMEK DĚČÍN, která vás pohodlně doveze až před vstup. 

 

Do zoo není povolen vstup se psy. 

 

Aktuální informace najdete ZDE.

 

Zoo Děčín

 

Zámek Děčín

Je jedním z nejstarších, největších a nejnavštěvovanějších zámků u nás. Stojí na krásném místě s rozhledem do kraje, na impozantní skále nad širokým korytem Labe, ve městě, které je srdcem českého severu. Prohlídkové okruhy vás zavedou do zámecké jídelny, dětského pokoje, věžového kabinetu nebo zámecké kaple. Slavná růžová zahrada se pyšní více než 80 druhy růží (které si můžete i adoptovat) a členité zámecké zahrady žijí nejen kulturně, ale i co se týče rostlinných druhů. Vinice na jejich svazích jsou oblíbeným místem procházek a pikniků.

 

Rodiny s dětmi ocení únikovou hru, po které se mohou odměnit v Čajovém altánu v dolní části zahrad u kašny, kde sídlí oblíbené Café Freska s výbornou kávou, dezerty a českou zmrzlinou Bombato.

 

Aktuální informace najdete ZDE.

 

Zámek Děčín

 

Na Vlčí horu do Nobilis Tilia

České Švýcarsko se v posledních letech nepochybně zvedá k čím dál většímu rozmachu. Hodně tomu pomáhají i místa, kde se lidem daří spojit zajímavé a úspěšné podnikání s péčí o zdejší krajinu a společnost. Takovým místem je i aromaterapeutické centrum Nobilis Tilia na Vlčí Hoře. Známá a oblíbená česká kosmetika se tu nejen vyrábí, ale i prodává a má i tady i svůj obchůdek, kde si můžete přivonět ke všem produktům a dokonce si namíchat svůj vlastní parfém.

 

Po téměř laboratorní práci se dá relaxovat v zahradě plné voňavých bylin, nebo posedět v Bylinkové čajovně, kde si kromě čaje dáte i dobrou kávu, polévku ,nebo něco sladkého, zalistujete v unikátních herbářích a děti se zabaví v dětském koutku.

Na Vlčí hoře se můžete i vzdělávat. Pořádají se tu ty nejvoňavější kurzy a součástí centra je i salon, ve kterém zažijete aromaterapeutickou masáž.

 

Aktuální informace najdete ZDE.

 

Nobilis Tilia

S dětmi do Šluknovského zámku

V nejsevernějším městě republiky se vyplatí navštívit perlu saské renesance – Šluknovský zámek ze 16. století, který v roce 1986 sice téměř vyhořel, ale po rekonstrukci se znovu stal centrem kulturního dění. Po celý rok ožívá koncerty, divadelními představeními, tematickými akcemi a výstavami. Celoročně, 7 dní v týdnu včetně svátků, si můžete projít prvorepublikový prohlídkový okruh, věnovaný poslednímu majiteli Šluknovského panství Ervínu Leopoldovi Nostitz-Rieneckovi. Celoročně je v zámku v provozu i informační centrum se širokou nabídkou. Děti mohou plnit úkoly z barevného knižního průvodce, kterého tu dostanou i s pastelkami. V létě se zabaví na interaktivní výstavě „Za pokladem ztraceného města“, nebo v herně „Česká hračka“.

 

V zámku můžete posedět v zámecké cukrárně, a za teplého počasí i přímo v zámeckém parku, ze kterého se můžete vydat i na krátký výlet na Křížovou cestu, nebo za vyhlídkou na Židovský vrch.

 

Aktuální informace najdete ZDE.

 

Šluknovský zámek