Putování za zlatavým mokem

Putování za zlatavým mokem

Malé pivovary se v posledních pár letech těší velké oblibě. Čím dál tím častěji turisté putují právě po pivovarech a jelikož jsme před nedávnem věnovali článek kavárnám, rozhodli jsme se, že vám dáme tipy i na lokální pivo.

Falk

První pivovar, který vám představíme, je pivovar Falkenštejn. Nachází se v samém srdci města Krásná Lípa. Součástí pivovaru je i ubytování a restaurace. Falkenštejn byl otevřen v roce 2013, avšak navázal na dlouhodobou tradici, která zde, co se týče vaření piva, byla. Původní pivovar byl zavřen po 2. světové válce. Nabídka piv je velmi rozmanitá a uspokojí i velmi náročného konzumenta. V nabídce můžeme najít klasiky, jako je světlý ležák 11°, polotmavý ležák 12° s názvem Ostroff, který vznikl jako společný projekt pivovaru Falkenštejn a Hotelu Ostrov, avšak pivovar nabízí i speciály, jako je Zkouřená čarodějnice (rauch) 13°, American pale (ale) 13°, Náhlá smrt (double india dark ale) 22° a mnohé další.

Ostrov
Společný projekt pivovaru Falkenštejn a hotelu Ostrov (foto: Michal Guzi)

 

Druhým tipem je pivovar Kocour ve Varnsdorfu. I tento pivovar nabízí jak ubytování, tak restauraci. Velkou výhodou je i mini zoo, která se v komplexu pivovaru Kocour nachází a potěší nejen malé návštěvníky. V nabídce najdeme jak piva svrchně kvašená, tak spodně kvašená, Lužický porter a nealkoholické limonády. Příkladem svrchně kvašeného piva Ipa Samurai 14°, Catfish-Sumeček 11°a mnohé další. Mezi spodně kvašená piva patří třeba Kocour 11°, Ležák světlý 12°, Ležák tmavý 12° atd. V nabídce Lužických porterů najdeme třeba Hefe Weizen 12°, Porter+Punsch 14°a spoustu jiných. Co se limonád týče, můžete vybírat z příchutí: citron, grep, kola, malina, rybíz a zázvor.

Kocour
pivovar Kocour (foto: archiv pivovaru Kocour)

 

Mezi menší pivovary se řadí i pivovar Kotouč v České Kamenici. Původně zde byla od roku 2003 pouze palírna, nicméně v roce 2015 navázali majitelé na pivovarskou tradici panského pivovaru Kinských. Pivovar nabízí jejich poctivé nepasterizované a nefiltrované pivo, kterým můžete zapít pizzu, jež vám nabídne zdejší pizzerie.

V Děčíně vám dáme rovnou dva tipy. Prvním je pivovar Kapitán, druhým tipem je pivovar Nomád. Mezi piva, která vám Nomád nabídne, patří třeba AK 47 Czech Ale 11°, Nebíčko Weizen 12°, Adelaide polotmavý ležák 11° a spousta dalších. Nabídka je opravdu široká.

V pivovarech je možné využít možnosti prohlídky, kde se podíváte, jak se pivo vaří a ve zdejších restauracích, kterými pivovary disponují, ho pak následně můžete i ochutnat.

Pokud se nemůžete rozhodnout, jaký pivovar navštívit, doporučujeme vám udělat si pivní degustaci a během pár dní je navštívit postupně všechny.