Najděte své oblíbené místo v Českém Švýcarsku: užijte si výlet a pohodlně přenocujte

Najděte své oblíbené místo v Českém Švýcarsku: užijte si výlet a pohodlně přenocujte

Anna Škopková, Andrea Kadlecová, 17.8.2023

České Švýcarsko už dávno není jen Pravčická brána a soutěsky řeky Kamenice. Ve své rozloze 80 kilometrů čtverečních národního parku a ještě v celém širokém okolí kolem parku toho má spoustu co nabídnout. Ani za měsíc nestihnete projít všechna zajímavá místa. Přinášíme vám pár našich tipů na výlety a rovnou i kde hlavu složit. Byla by totiž škoda strávit zde jen jeden den.

Léto na Křížovém vrchu

Šaunštejn

Říká se mu sice hrad, ale ten už tu dávno nestojí. Místo něj je na vrcholcích skal zbudována soustava železných chodníčků a plošin, ze kterých je úchvatný výhled do kraje. Ten si zasloužíte, protože vystoupat k němu po schodech a žebřících úzkou skalní průrvou je dobrodružství pro malé i velké. Když ale budete opatrní, není se čeho bát, lávky a mostky prošly v roce 2021 rekonstrukcí.

Vydejte se buď autobusem, nebo autem do Vysoké Lípy, odkud vás žlutá turistická značka dovede až pod schody na hrad. Jeho důkladný průzkum vydá, hlavně s menšími dětmi, na samostatný výlet. Pokud ale máte chuť, přidejte klidně ještě výšlap na vyhlídku na Malé Pravčické bráně. Odměnu na závěr výletu si dejte v nově zrekonstruovaném Hotelu Kortus. Uvidíte, že se vám tu bude tak líbit, že zde i hlavu složíte.

Hack: Vezměte si jen menší batohy, abyste se při výstupu na Šaunštejn nezasekli ve skalní průrvě :)

Infobox:

délka: 2,4 km (+ průzkum hradu) / 3,4 km (+ průzkum hradu)
počet kroků: 3120 / 4420
časová náročnost: 46 minut / 1 h 17 minut + průzkum hradu
náročnost: nízká + pevné nervy při výstupu na hrad
převýšení: 95 m / 190 m
občerstvení: Hotel Kortus
doprava: busem z Děčína (trasa Jetřichovice – Hřensko), nebo autem

Šaunštejn

Okruh jetřichovickými vyhlídkami 

Tři vyhlídky, které vám změní život. Není na tom nic složitého. Prostě vystoupáte postupně nahoru na Mariinu skálu, Vilemíninu stěnu a Rudolfův kámen, a bude vám jasné, že tohle jen tak něco nepřebije. Zpátky to vezměte kolem studánky a lesní cestou mezi Kolištěm a Čertovkou. Kdo nemá dost, může v závěru trasy vyběhnout ještě na vyhlídku Treppenstein. Na krásnolipské pivo Falkenštejn, burger, nebo tortillu pak určitě do Bistra Falk. Příjemné ubytování pak najdete v Hotelu Bellevue.

Hack: Nejlepší fotografie pořídíte z Mariiny vyhlídky při západu slunce.

Infobox:

délka: 7,6 km
počet kroků: 10000
časová náročnost: 3 h
náročnost: střední
převýšení: 366 m
občerstvení: Bistro Falk
doprava: busem 434 nebo 436 z Děčína, nebo autem

Mariina vyhlídka

Za rozhlednami do Růžové a Janova

Růženka, která je se svými 6,5 m pravděpodobně nejnižší rozhlednou s nejkrásnějším výhledem na světě, je mimořádně fotogenická, a to jak ve dne, tak i když si počkáte na tmu a pohrajete si trochu se světly v obřích kruhových oknech stavby. Z autobusové zastávky se vydejte nahoru kolem kostela sv. Petra a Pavla, kde se dá nechat i auto. Odtud pokračujte směrem na Pastevní vrch, na kterém Růženka trůní. Zpátky to vezměte druhou stranou kolem Pastevního vrchu

Chcete delší výlet a štíhlejší rozhlednu? V tom případě na Růženku jen rychle vyběhněte a potom se odtud vydejte po žluté kolem indiánské vesničky Rosehill směrem do Janova. Zdejší rozhledna má 30 m a je jako proutek, takže ve větru budete cítit, jak se s vámi houpe, ale ten výhled za pohoupání určitě stojí, téměř celé České Švýcarsko, včetně stolových hor Saského Švýcarska, máte jako na dlani.

Výhled z rozhledny v Janově

Z Janova se potom zpátky dostanete opět autobusovou linkou č. 432 do Růžové k autu, nebo do Děčína na vlak.

Hack Růžová: Když se vám focení na Růžence protáhne do noci, ubytujte se v rodinném Pensionu Arosa

Hack Janov: Místo čekání na autobus se běžte podívat k Janovskému rybníku na větrný mlýn, do Parku Tří generací a pokud pobudete do večera, tak na ,,Červánkovém zastavení“ při západu slunce zjistíte, proč se odpočinkovému místu takto říká.

Infobox Růženka:
délka: 2,8 km
počet kroků: 10000
časová náročnost: 1 h
náročnost: nízká
převýšení: 86 m
občerstvení: restaurace nebo kiosek pod kostelem
doprava: busem 432 z Děčína a zpět

Infobox Růžová > Janov:
délka: 5,5 km
počet kroků: 10000
časová náročnost: 1 h 42 minut
náročnost: střední
převýšení:140 m
občerstvení: Pension U Rytíře Janov, Hotel U Zeleného stromu Janov
doprava: busem 432 z Děčína a stejným spojem zpět z Janova 

Zatoulejte se i v malebných obcích Českého Švýcarska

Pokud pojedete kolem, nechte se unést atmosférou malých městeček, obcí a vesniček v okolí. Mají co nabídnout a rozhodně načerpáte pohodovou atmosféru.

Benešov nad Ploučnicí - město na řece obklopené přírodou 

Město se může pochlubit impozantním zámeckým komplexem, skládajícím se ze dvou oddělených částí - Horního a Dolního zámku - s právem označovaným jako "Perla saské renesance". K němu přiléhá trojlodní kostel Narození Panny Marie v goticko-renesančním stylu. Návštěvníci si mohou vychutnat výhled na celé město i údolí řeky Ploučnice z Ploučnické vyhlídky nad městem.

Zároveň tudy prochází cyklostezka Ploučnice, která začíná v Děčíně, kde se napojuje na Labskou stezku. Stezka následně vede údolím řeky Ploučnice a v obci Starý Šachov přechází do Libereckého kraje. Další oblíbené výletní cíle lze nalézt v chráněných oblastech CHKO České středohoří, CHKO Labské pískovce, Lužické hory a Národním parku České Švýcarsko. 

Hack: zabalte s sebou plavky, protože návštěvu nemůžete vynechat bez vykoupání termálním koupališti
Pohled na Dolní zámek ze zámeckého parku

Petrovice 

Městečko, rozkládající se na obou březích Petrovického potoka na hranicích s Německem, protíná v jižní části u Panenské (Jungferndorf) známou mezinárodní turistickou trasu E3. Pokud po ní zrovna putujete (ze Španělska až do Bulharska), Petrovicím nejspíš jen zamáváte. Pokud jsou vaše cíle lokálnější, doporučujeme zaparkovat u letadlové restaurace Air Restaurant, kde je zároveň možné nechat nabíjet elektrokola (kabely k zapůjčení v letadle). Určitě se běžte podívat na Petrovickou vrásu, což jsou skalní útvary zahnuté do vlnovky. Jde o jeden z nejatraktivnějších geologických úkazů, který bude bavit i děti. Petrovice mají několik památných stromů a za vidění rozhodně stojí kostel sv. Mikuláše se skleněnou střechou, který se navíc brzy dočká nového kabátku. Od něj se můžete k autu či elektrokolu vrátit stejnou cestou městem, nebo si udělejte příjemný sedmikilometrový okruh polními cestami podél hranic.

Kostel sv. Mikuláše v Petrovicích

Jílové

Jestliže jste se z Petrovic skutáleli až do Jílového a zajímá vás historie, projděte si čtyři zdejší významná místa, která jsou součástí naučné trasy Historická zastavení. Před výstupem zpátky na kopec se pomodlete u pomníčku „otce gymnastiky" Friedricha Ludwiga Jahna, ať se vám dobře šlape...

Jílové u Děčína

Kytlice

V Kytlicích je krásně každou sobotu v měsíci, nicméně každou druhou sobotu (od dubna do října), se sem vyplatí vyrazit, pokud vás baví probírat se zapomenutými poklady na bleších trzích. V kytlicko-mlýnském lesním divadle můžete nazkoušet vlastní hru, většinu času je tu volno. Abyste se tu nesrazili s místním ochotnickým spolkem, či naopak právě proto, abyste se tu s nimi srazili, sledujte jejich facebookovou stránku

Lesní divadlo Kytlice

Do Rybniště za velkou pohodou…

Rybniště v posledních dvou letech zásadně proměnilo centrum obce vedle kostela Sv. Josefa, v letošním roce bude dobudováno veřejné WC a parkovací stání. Nová náves ale už nabízí návštěvníkům bezpečný a velkorysý prostor pro relax, ale i aktivní zábavu dětí. In-line okruh je skvělý pro každého malého začátečníka. Když vám vyhládne, můžete zajít do jediné místní hospody (v opraveném kulturním domě). Pokud vám zbyde dost sil, naplánovat si můžete zajímavé výlety na všechny světové strany - na sever dojdete na Karlovu výšinu nebo dál do Krásné Lípy (je to, co by kamenem dohodil), na jih pak podniknete turisticky náročnější výšlap na Malý Stožec (neprávem stranou zájmu stojící vrch s nádherným panoramatickým výhledem), na západ po modré do Chřibské kolem Tříkrálové kapličky objevíte nově vybudovanou pohodlnou cestu (třeba na výbornou kávu na náměstí ve Chřibské) a východním směrem za hřbitovem putujete dobrodružnou stezkou kolem Velkého rybníka, dále pak po vozíčkářské trase (jedné z jedenácti vozíčkářských tras v ČR, měří 13,5 km a prochází Kársnolipskem) až k nově vysvěcenému morovému sloupu Nejsvětější Trojice.

A ještě jednu libůstku Rybniště nabízí: sportovní rybaření na Školním rybníku. Nemusíte mít rybářské zkoušky, stačí si zakoupit povolenku (prodejní místa jsou v blízkosti rybníka nebo na obecním úřadu) a respektovat pravidla rybaření. Tenhle zážitek můžete někomu darovat, po domluvě vám na obci připraví dárkový poukaz na přání.

Školní rybník v Rybništi