Labským kaňonem až do saské metropole Drážďany

Labským kaňonem až do saské metropole Drážďany

Michal Horáček, Andrea Kadlecová, 29. 05. 2023

Od pramene Labe v Krkonoších až k ústí Labe do Severního moře měří řeka Labe na 1.100 km. Protože Labská stezka nekopíruje přesně řeku v poměru 1:1, měří celá stezka na 1.270 kilometrů. Kdo by chtěl projet celou stezku naráz, měl by si rezervovat alespoň 14 dnů. Jinou možností je rozdělit si dovolenou do etap a nebo se nechat inspirovat námi a vybrat si ta nejhezčí místa na trase. Tentokrát Vás s větrem ve vlasech dovezeme z Děčína až do Drážďan, tak nasedněte a šlápněte do pedálů, bude to jízda!

Saské Švýcarsko

Náš první tip na cyklovýlet vás zavede až k sousedům do Německa. Vyrazte z Děčína a držte se Labské stezky. Ta vás povede po proudu Labe krásným Labským kaňonem, nejhlubším pískovcovým kaňonem Evropy, do Dolního Žlebu.

Labský kaňon

Tady minete místní přívoz a taky třeba cyklisty velmi oblíbený a navštěvovaný Restaurant Dolní Grund. Krásné pískovcové skály jsou všude kolem vás. Ne nadarmo se říká, že se jedná o jeden z nejhezčích úseků Labské stezky vůbec! A to má tato trasa více než 1200 km, takže konkurence je opravdu velká. Koukejte ale i na cestu, protože brzy dojedete na státní hranici s historickým hraničním orientačním sloupem. Ne nešálí vás zrak. Opravdu se tam píše Republika Československá. Jedná se totiž o jeden z hraničních sloupků, které byly instalovány za první republiky a po mnichovské dohodě likvidovány německým obyvatelstvem. Nyní tak jde v podstatě o památku a nápis Československo zde není omylem.

Státní hranice

Pokračujete dále podél Labe. Nyní již po německé části Labské stezky zvané Elberadweg. Administrativní státní hranici jste sice překročili, ale krajina zůstává stejná a stejně krásná. Saské Švýcarsko vás okouzlí a určitě se vyplatí se sem někdy vrátit třeba na pěší výlet. Nyní ale putujte dále na kole. Na protilehlém břehu vidíte Schmilku a za chvíli i Bad Schandau. Toto lázeňské městečko jistě stojí za návštěvu, takže využijte místního přívozu a převezte se na pravý břeh Labe, pardon Elbe. Odpočinout si zde můžete třeba v parádním resortu Toskana Therme. Ten v letních měsících nabízí i Beach bar se slunečnou terasou. Ideální místo, kde se občerstvit během cyklovýletu. 

Bad Schandau - přívoz

Po pauze pokračujte dále podél Labe. Doporučujeme se vrátit levý břeh opět přívozem (po mostě se musí v souběhu s auty). Asi za 5 kilometrů se nad vámi objeví majestátní pevnost Königstein. Společně s protilehlým Liliensteinem tvoří moc hezké panorama. Königstein je jedna z největších horských pevností v Evropě. Leží na stejnojmenné stolové hoře a určitě stojí za návštěvu. Na tu si však vyhraďte klidně celý den, protože její objevování vám zabere spoustu času, kterého rozhodně nebudete litovat.

Königstein

Jeďte dále a všimněte si, jak se zde Labe klikatí. Při pohledu na mapu zjistíte, že vlastně projíždíte pomyslné esíčko. Přímo v tomto esíčku vás určitě zaujme další místo. Obec Rathen. Výchozí místo k jednomu z nejoblíbenějších cílů Saské Švýcarska – most Bastei. Když se pozorně zadíváte na skály na protilhelém břehu, tak tento fenomenální cíl uvidíte i z Labské stezky.

Bastei z Labské stezky

Rathen je také výchozím bodem pro oblíbené turistické lodě. Vy ale jedete na kole, takže šlápněte do pedálů a za pár kilometrů jste ve městě Pirna. To je partnerským městem Děčína a jeho historické centrum vás jistě zaujme. Barokní a renesanční domy na náměstí, moc hezké kašny a dominanta v podobě Radnice. To je jádro města Pirna.

Pirna

Vraťte se k Labi a připravte se na finiš v podobě posledních 20 km. Sledujte i protilehlý břeh, kde je vidět hezký zámeček Pillnitz nebo Lingnerschloss s vinicemi. A už jste v Drážďanech. Výlet dlouhý 70 km utekl jako voda v Labi. Nezapomeňte ještě zavítat do historického centra Drážďan. Tady je Frauenkirche, Zwinger, Katedrála Hofkirche a mnoho dalších zajímavých památek a míst. 

Drážďany

A jak zpátky do Děčína? Využijte síťovou jízdenku Labe-Elbe a za výhodnou cenu naskočte na na vlak. O víkendy jezdí v sezóně i speciální vlak Letní kometa, který vás domů dopraví bez přestupu. Jindy můžete využít řadu jiných vlaků, kdy je potřeba v Bad Schandau přestoupit. Jízdenku Labe-Elbe si kupte už před cestou v Děčíně. Využijete ji i na vybrané německé přívozy. Bližší info k jízdence Labe-Elbe ZDE.

Trasa výletu: Děčín – Dolní Žleb – Bad Schandau – Königstein – Pirna – Drážďany – celkem cca 68 km

Mapa výletu: https://mapy.cz/s/labarobose 

Pokud se vám nechce čekat na další tipy na výlet na Labské stezce, můžete se inspirovat hned:

loga