Křehká pozvánka do Lužických hor

Křehká pozvánka do Lužických hor

Marie Kárová, Andrea Kadlecová, 14.02.2021

Sklářská tradice trvající více jak 700 let je to, na co jsou v Lužických horách skutečně hrdí. Na Novoborsku najdete nejstarší sklářskou školu na světě, nejstarší sklářské muzeum ve střední Evropě, nejšikovnější řemeslníky, věhlasné umělce a známé značky jako Preciosa, Lasvit nebo Crystalex. Kromě nich tu působí celá řada menších rodinných hutí a rafinérií, které jsou osobité a pro návštěvníky velmi atraktivní. Kamenický Šenov, Nový Bor a okolí jsou doslova Mekka českého sklářství. A my vás do některých z nich pozveme. 

Archiv Lužihory

A kam stojí za to vyrazit?

AJETO v Lindavě je vyhlášená sklárna a oblíbená sklářská Krčma. Určitě znáte slavné trofeje, jako je Tour de France nebo třeba divadelní cena Thálie. Ano, ty a spousty dalších vznikají právě ve sklárně AJETO. Prohlídky sklárny probíhají od pondělí do pátku v časech od 9 do13 hodin. Mimo tuto dobu můžete nakouknout pod ruce sklářům ve Sklářské krčmě. A mimochodem, vážně doporučujeme ochutnat některou ze specialit z jídelního lístku a samozřejmě to zapít 8° pivem. 

AJETO

Nepřehlédnutelné sklářské studio Novotný Glass v Novém Boru v sobě ukrývá sklárnu, muzeum, galerii, restauraci a dokonce i prodejnu sklářského nářadí. Práci sklářů si aktuálně můžete prohlédnout z ochozu muzea nebo přes skleněný průhled v restauraci Huť. Pak vám takový oběd může trvat i hodiny, jak jste fascinováni prací sklářů. Muzeum je otevřeno od úterý do soboty od 9 do 17 hodin, v neděli od 10 do 15 hodin.

Novotný Glass muzem

Trochu sklářské historie zakusíte ve sklárně Haidl & syn ve Svojkově, která se specializuje na výrobu historického skla. Dveře tu jsou otevřené od pondělí do pátku od 9 do 15 hodin. 

Haidl a syn

Sklárna Pačinek Glass v Kunraticích u Cvikova, kterou v poslední době proslavila třeba spolupráce s hollywoodskými filmaři na filmu s Danielem Craigem, je návštěvníkům otevřena ve všední dny od 8 do 14 hodin, o víkendech od 8 do 13 hodin. K návštěvě zve i Galerie, Křišťálový chrám i Skleněná zahrada s přehlídkou nepřeberného množství uměleckých kousků.

Pačinek Glass

Chcete vědět o tomto krásném řemesle víc? Inspirujte se ZDE.