Krásná Lípa - město stvořené k odpočinku

Krásná Lípa - město stvořené k odpočinku

Tohle město, které za posledních patnáct let doslova rozkvetlo, dělá teď skutečně čest svému jménu. Navíc jde o úžasně strategické místo – dá se odtud snadno dosáhnout na všechno, co je na Děčínsku a Šluknovsku zajímavé. Prostě ideální základna pro dovolenou.

Krásná Lípa

Krásná Lípa ale není jen skvělým východištěm na toulky krajinou, je to i místo, kde si můžete užít mnohé radosti – a nezáleží na tom, chcete‐li lenošit, nebo být třeskutě aktivní. O lecčems si ještě přečtete na jiných stránkách – třeba o zdejším pivovaru Falkenštejn. Dále tu najdete Dům Českého Švýcarska s interaktivní expozicí a Informačním střediskem.

Víte, že v Krásné Lípě můžete
zažít Kulturní léto? Série
koncertů a kulturních akcí
probíhá po celé prázdniny.
Více na www.krasnalipa.cz

Kromě příjemných architektonických procházek po městě za jedinečnými vilami (třeba největší funkcionalistickou vilou v Česku nesoucí jméno továrníka Palmeho nebo neorenesanční Hielleho vilou) můžete brouzdat rozsáhlým městským lesoparkem, obdivovat skvosty lidové architektury – podstávkové domy na Kamenné Horce nad městem, vydat se městskými ulicemi po stopách zdejšího rodáka malíře Augusta Frinda (průvodcem vás zdarma vybaví v Informačním středisku)... Na milovníky řízenějšího pohybu čeká dobře vybavený Sportovní areál Českého Švýcarska s celoročním provozem, který nabízí kryté víceúčelové hřiště, tělocvičnu, venkovní kurty, hernu na stolní tenis, lezeckou stěnu, beachvolejbalové hřiště, minigolf, dětské eldorádo s lanovkou a trampolínou...

Krásná Lípa

Odpočinout si pak můžete ve wellness centru. Okolí Krásné Lípy je také krásné. A je úplně jedno, kterým směrem se vydáte. Třeba Köglerova naučná stezka – 23 km dlouhý okruh s více jak čtyřicítkou informačních zastavení vás zavede na vrchol Vlčí hory a ještě výš, až na prosklenou vyhlídkovou plošinu zdejší rozhledny s opravdu nebývalým panoramatickým výhledem... Projdete zkrátka celé severní Krásnolipsko a pochopíte duši krajiny. Kyjovské údolí. Idylický kaňon říčky Křinice, podél které dojdete až k Turistickému mostu nebo ještě dál, třeba až do Saska. Kousek severně od Krásné Lípy, hned vedle Sněžné, vás ohromí jedno fotogenické místo – barokní kaplička Nejsvětější Trojice pod mohutnou lípou se siluetou Vlčí hory na obzoru. Od kapličky sejdete idylickou cestou k pozoruhodnému poutnímu místu, kostelu Panny Marie Sněžné, a vydáte‐li se dál, po červené směrem na Krásný Buk , povedou vás od Grohmannova kříže směrovky k arboretu v zahradě pana Fritscheho, které je celoročně volně přístupné.

Na jaře vám tu vyrazí dech květy rododendronů, v létě záplava lilií a rybníčky s lekníny, na podzim neskutečná paleta barev. Vydáte‐li se kousek po Köglerově stezce a na rozcestí Nad Vápenkou odbočíte na žlutou, čeká vás krátký výstup na Široký vrch kolem Kočičí a Dračí skály až na Karlovu výšinu s Karlovou vyhlídkou. To si vážně dopřejte – pohled odtud na lesy Českého Švýcarska je vskutku jedinečný. Žlutá tu tvoří okruh, takže se zase pohodlně vrátíte zpět do města, které vám prostě nemůže nepřirůst k srdci.