Kam vyrazit nejen na husičku?

Kam vyrazit nejen na husičku?

Andrea Kadlecová, 27.10.2023

Blíží se svátek svatého Martina (11. listopadu), toho pána, co k nám přijíždí na bílém koni a my víme, že se blíží zima. Ale proč k němu ještě patří ta husa? Legendy vládnou světem a i ke sv. Martinovi se jedna pojí. Říká se, že Martin byl tak skromný, že nechtěl přijmout hodnost biskupa, schoval se tedy v husinci mezi hejno hus. Nevíme, zda z toho byl nadšený, každopádně husy určitě ne a prozradily ho svým kejháním. A to je třeba jedna pohádka proč sv. Martin a husa, jako jeden z jeho atributů.

Hudy

 

Ať to bylo jak to bylo, díky bože za tento den. Den, kdy si můžeme dát vypečenou husičku s čímkoliv co máme rádi. Zapijeme ji řízným pivkem, aby v bříšku netlačila a pak si dáme na závěr dne skleničku svatomartinského.

Husa má čím dál tím větší odezvu i u nás, v gastro podnicích v Českém Švýcarsku. Tak se s ní letos nepečte doma a nechte se rozmazlovat. Akce většinou trvá více dní, doporučujeme vždycky zkontrolovat termín a udělat rezervaci. A kdo nestíháte svatomartinské menu, tak nezoufejte, na těchto místech najdete v kteroukoliv roční dobu vymazlená menu od těch nejlepších kuchařů z celé destinace, tak se zastavte i mimo husu.

Pivovar Falkenštejn

Chef Renda Vokurka si na letošek zase připravil vyladěné husí menu. Polévka i několik dalších husích specialit jako hlavní chody v kombinaci s řemeslným pivkem je vždy zárukou parádního gastrozážitku.

Falkenštejn

Hotel Kortus

Husí kaldoun, pečené stehýnko na jablkách s bramborovými lokšemi a variací knedlíků a na závěr svatomartinský rohlíček s ořechy. K tomu sklenička vínka z vinařství Sedlák a příjemný večer je tu. Je vás víc? Není problém objednat dopředu i celou husičku!

Hotel Kortus

U Fořta

Pořádně hustý husí kaldoun nebo husí paštička? Konfitované husí stehno s dýňovými nočky a macerovanými sušenými hruškami nebo tradiční husí stehno s knedlíkem a lokšemi? Jablečný závin nebo o skleničku vína od Zapletala víc? To je těžké rozhodování, vůbec vám ho nezávidíme!

U Fořta

Wellness Hotel Zámeček

Tak tady to máte komplet se vším. Na zámečku nejen že vám připraví odladěné svatomartinské menu, kde nechybí husa na jablkách, kaldoun, paštička, rillettes, vdolek nebo závin. Ale po téhle skvělé záležitosti se tu můžete rovnou odvalit do zámeckých komnat. Na Zámečku totiž nabízí celý svatomartinský balíček.

Wellness Hotel Zámeček

Wellness Hotel Lužan

Ještě, že máme tolik skvělých míst, kde si můžete vychutnat husí menu. Desítky míst a desítky variací na svatomartinské jídlo. Rozhodně mezi ně zařaďte i Lužan. Tady si můžete totiž vybrat zda chcete klasické stehýnko s knedlíkem a zelím nebo třeba roládu z husích prsou s nádivkou z jedlých kaštanů, k tomu pečené lišky a mačkaný brambor s máslem. A pozor nechybí kaldoun a dokonce budou i bramborové lokše s povidly a mákem! Mňam.

Wellness Hotel Lužan

Resort Dymník

I výletní restaurace Dymník vás zve na podzimní gastronomický zážitek v podobě svatomartinské husičky. V parádním prostředí si můžete dát husu sami, ve dvou nebo s celou rodinou. Je libo celou husu? Není problém, všechno tu dokáží. 

Resort Dymník

Resort Mezná

Vyladěné svatomartinské menu pro vás s láskou přichystali i na Mezné. Husí kaldoun, pečené husí stehno na pomeranči s červeným zelím a karlovarským knedlíkem a na závěr nebude chybět ani sladká tečka. Tvarohový knedlíček ve strouhaném perníku s nugátem a zakysanou smetanou.

Resort Mezná

Hotel Ostrov

Náš tajný tip! Chef Renda Tichý s naprostou lehkostí vyfiknul takové menu, že vám z něj spadne brada. Každý rok během pár minut vybookovaná všechna místa v restauraci na konci světa v Ostrově. Jestli chcete být letos také u toho, tak bedlivě hlídejte termín. 

Hotel Ostrov

Hudy

Nemáte čas sedět někde v restauraci, protože příroda volá? No problem! Skočte do Hudy Hřensko, kupte Adventure Menu Svatomartinská husa a udělejte si restauraci kdekoli a kdykoli. 

Hudy

Nobilis Tilia

I v romantické bylinkové čajovně na Vlčí Hoře připravili mladičké svatomartinské vínko, ke kterému si můžete dát tradiční povidlové koláčky nebo ořechové rohlíčky. A kdo je autem, tak jistě ocení bohatý sortiment čajů. Akce probíhá téměř po celý listopad od čtvrtka do neděle.
Nobilis Tilia