Jaké je to vést Lužan a Dymník – hotely, kde si odpočinete od turistického shonu?

Jaké je to vést Lužan a Dymník – hotely, kde si odpočinete od turistického shonu?

Andrea Kadlecová, 05.06.2023

Sedíme v kanceláři, která sousedí s restaurací, pijeme flat white a povídáme si o životě a podnikání s Lukášem Bernasem, majitelem Wellness Hotelu Lužan a Resortu Dymník. Dvou hotelů, které najdete ve Šluknovském výběžku, Rumburku, místě, které náleží krajině Českého Švýcarska, ale zároveň profituje z toho, že se nemusí trápit přelidněností.

Dymník - Kamenný strom života

Co bylo předtím, než se z Lukáše – studenta, stal majitel a zároveň manažer hotelů?

Vystudoval jsem VŠE v Praze a potom už jsem cítil, že mi studium nedává to, co potřebuji, a tak jsem pomohl zorganizovat mistrovství světa ve fotbalgolfu a odletěl do Kanady. Ta potřeba poznání mě hnala dál. Několik měsíců jsem pracoval jako „housekeeper“ a pak projezdil západní Kanadu v dodávce, abych si uvědomil, že náš život v Česku není rozhodně špatný. A tak jsem se vrátil a začal se seberealizovat.

Lužan

V současné době řídíš dva velké hotely, to není nic jednoduchého. Jak jsi se ke své práci dostal?

Po návratu z Kanady jsem se začal věnovat marketingu pro Lužan. Provozní z Lužanu oznámil, že končí a můj táta, který oba hotely vlastnil, měl jasno. Provozem pověřil mě. Před dvěma lety onemocněl a starost o podnikání připadla mně. K Lužanu tak přibyl i Dymník, les a statek. Od roku 2021 už mám na starosti všechno já.

Dymník

A jaké to je podnikat ve výběžku?

Je to výzva. Věřím ale, že když se dělají věci dobře, lidé to ocení a všechno jde lépe. Mám kolem sebe skvělý tým lidí, které baví jejich práce, a to je v dnešní době velké štěstí. Také se těším, že snad poprvé zažiji po době covidu, válce na Ukrajině, energetické krizi a požáru v národním parku i normální turistickou sezónu.

Dymník je průkopnickým místem hry fotbalgolf v České republice. Jak tento netradiční sport vlastně u vás vznikl?

Jak to tak bývá, tak u piva, tam vznikají ty nejlepší nápady. Je však nutno říci, že nápad zapíchnout tyč do díry a kopnout do ní balón měli už před námi, a to konkrétně ve Švédsku. Tak jsme se inspirovali a u nás na Dymníku postavili po jejich vzoru první fotbalgolfové hřiště v České republice. Zároveň jsme založili českou asociaci a postupně došlo k rozvoji dalších devíti hřišť po republice. V roce 2021 se u nás konalo již druhé mistrovství světa a Češi získali slušné umístění. Fotbalgolf má budoucnost a my ještě máme co ukázat.

Fotbalgolf na Dymníku

Těsně v blízkosti hřiště se nachází také kamenný strom života. Čím to je, že na tomto místě je tak silná energie?

To bude tím, že na stavbě tohoto jako by Stonehenge se podílela skupina lidí, kteří se zabývají posvátnou energií a astrologií. Každý z kamenů se musel vztyčovat v přesně daný den a čas, aby došlo k ideální časové a prostorové propojenosti mezi planetami a hvězdami. Místo je právě kvůli své energii často navštěvováno a je oblíbené i pro svatební obřady.

Dymník - Kamenný strom života

Člověk by řekl, že už ani není kam se rozšiřovat, ale vy se stále posouváte dopředu. Co plánujete na letošní rok?

S městem Rumburk v letošním roce budeme realizovat singletrackové traily. Trasa povede od Dymníku k trafačce (5 km) a bude vhodná i pro rodiny s dětmi. V plánu je, aby byl tento trail startovní čárou, která se bude dál rozšiřovat do dalších okolních míst. Dalších plánů je hodně, současná situace nás ale v jejich rozvoji trochu brzdí. Na Dymníku bychom třeba rádi pro hosty vybudovali venkovní wellness s okrasným jezírkem.

Lužan wellness

Ubytování je v destinaci nepřeberné množství, proč by měli lidé přijet právě k vám do Lužanu nebo na Dymník?

Lužan nabízí nejkomplexnější služby a jednu z nejlepších restaurací v celém širokém okolí. Nechybí wellness (i pro neubytované), kavárna, bowling, nebo dětský koutek. Dymník je zase kouzelným výletním místem s nezaměnitelnou atmosférou. U hotelu je fotbalgolfové hřiště, rozhledna, kamenný strom života, ale i kemp. A mazlíčci jsou u nás vítáni. 

Dymník

Ty sám bydlíš poblíž, jaké je tvoje nejoblíbenější místo v Českém Švýcarsku? Kde si čistíš hlavu?

Tam, kde můžu být jen sám se sebou. Na motorce, nebo na kole. Nejraději mám louky, kde slyším jenom šustot trávy a nic víc.

Náš tip: Pokud přemýšlíte, kde si říct své ano, tak Dymník je skvělým svatebním místem. Váš den, bude nezapomenutelný.

Svatba na Dymníku

#LUZAN

#DYMNIK

#FOTBALGOLF