FOTOREPORTÁŽ: Udržitelný trip s Worldee: Ochutnávka Českého Švýcarska

FOTOREPORTÁŽ: Udržitelný trip s Worldee: Ochutnávka Českého Švýcarska

Společně s cestovatelskou platformou Worldee jsme do Českého Švýcarska pozvali tým cestovatelů a nadšenců ve složení Teru Menclová (@terumenclova), Lukáš Matocha (@lukasmatocha), Eliška Hudcová (@timetofit), Petra Vlková (@petra.vlk) a Zuzka Kudrnovská (@holkasbatohem). V duchu udržitelnosti jsme místo za hojně navštěvovanými atraktivitami vyrazili za nevšedními zážitky.

Worldee Trip

Pro přesun z Prahy, kde většina z našeho týmu působí, volíme sice pomalejší, ale o to příjemnější dopravu vlakem. Přes Děčín se do Krásné Lípy dostanete za necelé tři hoďky. O co je jízda oproti autu pomalejší, o to krásnější jsou z vlaku výhledy do krajiny. 

 

Vlakem do ČŠ

Řítíme se Lužickohorským rychlíkem přímo z Prahy do Krásné Lípy (foto: @timetofit) 

 

Po příjezdu do Krásné Lípy nejednomu vyhládne, proto se přesouváme rovnou do místního řemeslného pivovaru s restaurací - Falkenštejn, kde budeme i ubytování.

 

Pivovar Falkenštejn

Naše základna pro výlety do Českého Švýcarska (foto: @holkasbatohem) 

 

Speciality z Falku

Nevšední speciality z dílny pivovaru a restaurace Falkenštejn (foto: @lukas.matocha)

 

Vyhlášený chef René Vokurka nezklamal a připravil si pro nás několikachodové menu. Protože jsme v pivovaru, nesmí chybět ani degustace různých piv a speciálů. Smršť chutí nemůže nechat nikoho na pochybách, že tohle je to správné místo pro náš společný víkend. 

 

řemeslná piva

Přehlídka řemeslných piv z dílny pivovaru Falkenštejn (foto: @lukas.matocha)

 

Odpolední program si pro nás připravili kluci z Bohemian Coffee House, rodinné kavárny s vlastní pražírnou, kteří nás přivítali v krásnolipském Lučním baru. Samoobslužný bar s kovárnou je obklopen loukami a nabízí ničím nerušený výhled na Lužické hory a část kopečků Českého Švýcarska. Luční bar je jakýmsi majákem pro potulné poutníky, kteří se zde mohou posilnit něčím na zub nebo schladit žízeň BB Ciderem či pivem z Falkenštejnu.

 

Luční Bar

Luční Bar je ideálním místem pro občerstvení na toulkách kolem Krásné Lípy (foto:@petra.vlk) 

 

My jsme ale přišli na kávový rituál, během kterého nám kluci z BCH předvedli různé způsoby přípravy kávy, např. chemex, V60, aeropress a měli jsme možnost ochutnat různé druhy kávy s rozdílným pražením. Nechyběl ani domácí štrůdl a brownies. I z obyčejné loučky si tak můžete udělat prvotřídní “kavárnu."

 

Kávový rituál

Kluci z Bohemian Coffee House čarují s kávou (foto:@petra.vlk) 

Hrajeme ruskou ruletu a po letmém pohledu na radar, který hlásí mraky - déšť - krátké okno a opět déšť, se přesouváme do Rynartic. Po krátkém lijáku vybíháme na Křížový vrch a máme obrovské štěstí. Od západu se časí, stoupají mlhy, prosvítá slunce, na východě se objevuje dvojitá duha. Nevíme co fotit dříve, prostě zlatá hodinka k pohledání. Ve svitu zapadajícího slunce večeříme na louce a užíváme si kouzlo okamžiku. 

 

Křížový vrch

Nekonečné výhledy na saské stolové hory z Křížového vrchu (foto: @timetofit)

 

Ráno vyrážíme na brunch do rumburské kavárny Bohemian Coffee House, kde dostanete mimořádnou snídani, kdykoli během dne. Nesmí chybět ani delikátní výběrová káva. Na závěr návštěvy se účastníme pražení kávy. Během půlhodinky káva provoní celou místnost a my žasneme, jaká věda se za tímto oblíbeným nápojem skrývá. 

 

Brunch v BCH

Bohemian Coffee nenabízí jen delikátní výběrovou kávu, ale i luxusní snídaně po celý den (foto: @TeruMenclova) 

 

Aby nám vytrávilo, vystoupíme na nedalekou rozhlednu Dymník, odkud jsou krásně vidět Jizerské hory, Ještěd, hřeben Lužických hor, Buková hora u Ústí nad Labem a v dálce dokonce vystupují příkré svahy Českého středohoří. Západním směrem se rýsují saské stolové hory. Na Dymníku si můžete zahrát i fotbalgolf nebo obdivovat kamennou obdobu Stonhenge - strom života. 

 

Strom života

Kamenný “Strom života” u rozhledny Dymník (foto: @holkasbatohem) 

 

Z Dymníku je to již jen několik kilometrů do obce Vlčí Hora, kam se odpoledne přesouváme. Místní výrobce přírodní kosmetiky Nobilis Tilia zde zřídil bylinkovou zahradu s květinami, včelími úly, jezírky, kořenovou čističkou a dalšími vychytávkami.

 

Nobilis

Návštěvnické centrum s bylinkovou zahradou Nobilis Tilia (foto: @petra.vlk)

 

Krásné místo k osvětě i odpočinku doplňuje útulná čajovna. V prodejně kosmetiky si můžete vyzkoušet namíchat vlastní parfém nebo očichat stovky různých přírodních éterických olejů. 

 

Nobilis prodejna

V prodejně přírodní kosmetiky si můžete vše ozkoušet nebo si namíchat vlastní parfém (foto: @timetofit)     

 

Na podvečer je v plánu ochutnávka likérů a ovocných destilátů GALLI DISTILLERY, která probíhá stylově u outdoorového baru na vrcholu jednoho z kopečků na pomezí Lužických hor a Českého Švýcarska.

 

Galli

Ochutnávka destilátů z GALLI s výhledy na České Švýcarsko (foto: @lukasmatocha)   

 

Rozehříváme se slabšími likéry. Po kávovém likéru, který se vyrábí z honduraské kávy následuje pravý mandlový. Poté zkoušíme místní specialitu - Lužickou bylinnou, která je krásně jemná a má prý blahodárné účinky na žaludek. Následuje ostřejší zázvorový likér, který patří mezi nejoblíbenější. Degustaci završujeme řadou ovocných destilátů - jablkovice, hruškovice a slivovice. Dozvídáme se mnoho zajímavostí ze zákulisí výroby a vše projídáme regionálními specialitami, které jsou krásným završením dne. 

 

Pan Kohout

Zakladatel GALLI DISTILLERY p. Kohout představuje to nejlepší z nabídky (foto: @lukasmatocha) 

 

Neděle patří pěší turistice. Využíváme rozsáhlou síť “zelených autobusů” Dopravy Ústeckého kraje a hned v 8 ráno odjíždíme z Krásné Lípy do nedalekých Doubic. 

Zelený autobus

Zelené autobusy vás pohodlně přepraví na výlet, bez nutnosti hledat parkování (foto: @holkasbatohem) 

 

K odbavení jízdenky využíváme jednoduchou aplikaci zvanou DÚKapku. Vystupujeme v malebných Doubicích a procházíme kolem tradičních podstávkových domů. Lesem vystoupáme až na rozcestí U Eustacha, odkud pokračujeme přes hravé prolézačky a žebříky na Úzkých schodech.

 

Úzké schody

Úzké schody na Tokáni (foto: @timetofit) 

 

 Z louky Na Tokání je to již jen kousek na jetřichovické skalní vyhlídky. Vybíráme Vilemíinu stěnu, ze které je nejkrásnější výhled na nově instalovaný altán na Mariině skále. 

 

Vilemíina

Vyhlídka na nově instalovaný altán na Mariině skále (foto: @petra.vlk) 

 

Protože je víkend, samotné Mariině vyhlídce se nakonec vyhýbáme a raději se pokocháme dalšími výhledy na Jetřichovice, Růžovský vrch a ještě dál. Naším cílem jsou Rynartice, odkud vás autobus pohodlně doveze zpět do Krásné Lípy, kde nás čeká závěrečný oběd ve Falkenštejnu. 

K návratu do Prahy volíme Lužickohorský rychlík, který jede přímo a táhne ho stylová historická lokomotiva. Jízda je to sice dlouhá, ale nikam nespěcháme a povídáme si o zážitcích z nabitého víkendu. Budeme se těšit na další návštěvu! 

 

O Worldee 

 

Worldee je moderní cestovatelský deník, plánovač cest a sociální síť pro cestovatele z celého světa. Worldee pomáhá tvořit a organizovat cestovatelský život.

 

·        Organizací vzpomínek z přechozích cest v online Cestovatelském deníku

·        Detailním plánováním itinerářů nadcházejících cest s Plánovačem cest

·        Inspirací itineráři ostatních cestovatelů

 

Aplikaci můžete stáhnout kliknutím na tlačítka platforem níže ;). Mrkněte na web Worldee kliknutím na banner a inspirujte se dalšími tipy na zážitky. 

 

Worldee

 

App StoreGoogle Play