Krajina krásná a tichá s válečnými jizvami (Trasa okolím Studence)

Krajina krásná a tichá s válečnými jizvami (Trasa okolím Studence)

Nasednete na autobus č. 402 v České Kamenici a ten vás odveze na zastávku Líska – Křížový Buk a tady začíná cesta odlehlou tichou krajinou s výhledy do okolních kopců. Na cestě načerpáte energii, odpočinete si a společnost vám při troše štěstí budou dělat veverky a kamzíci.

Zlatý vrch z povzdálí

 

Na Křížovém Buku stojí bývalá vrchnostenská hájovna, ve které majitel prodává armádní kalhoty, a když zrovna neplatí žádná vládní omezení, je tu otevřené i rychlé občerstvení, pro ty, kteří si zapomněli sbalit svačinu. Ale to není všechno. V jedné z místností se také ukrývá velice uvěřitelný model interiéru vojenského řopíku v měřítku 1:1. Nevíte, oč se jedná? Stačí se vydat od Křížového buku po červené turistické značce směrem do Lísky a potkáte jich hned několik. Jde o řadové opevnění ze II. světové, které mělo sloužit k ochraně hranic. Nadšené budou hlavně děti, protože právě tady mají možnost prozkoumat betonové bunkry.

 

Řopík
Linie lehkého opevnění z období let 1937-1938 nedaleko Křížového Buku 

 

Po červené turistické značce dojdete za 40 minut ve směru od Křížového buku k našemu dalšímu cíli – Zlatému vrchu. Vzhledem k nadšení dětí a neomezenému množství her a bojových zápletek, které u řopíků stihnou vymyslet, doporučujeme vyhradit si čas o něco delší.

 Čedičový masiv, který dostal skoro pohádkový název Zlatý vrch, není tolik známý, o to víc vás ale překvapí. Dojdete k němu krajinou, která vás vede lesem a loukou a otevře se před vámi v průhledech na Lužické hory. Pak už se mezi zemí a nebem objeví 30 m vysoké sloupce čediče, a to je Zlatý vrch. Okolí skály stojí za to vyfotit ze všech stran a úhlů pohledů a mezi tím se děti mohou vrhnout do kamenného pole pod skalou a stavět sochy a věže. Inspirace a fantazie tu má nekonečné možnosti.

 

Pod Zlatým vrchem

 

Objevujete rádi zapomenutá místa? Pokračujte po naučné stezce okolím Studence a dojdete k dalšímu bývalému čedičovému lomu, o kterém ví ještě méně lidí – Stříbrnému vrchu. Když se na vás usměje štěstí, zahlédnete tu místní stáda kamzíků, která šplhají po neuvěřitelně příkrých stěnách skal až na jejich vrcholky.

 

Stříbrný vrch
Strmé svahy Stříbrného vrchu s kamenným kotlem

 

V okolí Zlatého vrchu a také sousedního Studence, na který se vydáme dále zpět po červené značce, nechala stopy tentokrát sedmiletá válka (1756–63). Při ústupu pruské armády před rakouskou se na místních loukách odehrávaly krvavé boje, které dnes připomíná několik válečných pomníků a křížů u cest. Určitě je na své cestě neminete.

Železná rozhledna na Studenci je posledním zastavením naší cesty. Počítejte s trochu náročnějším výstupem na vrchol kopce i na rozhlednu, ale výhledy stojí za to!

 

Kamenné moře na Studenci
Kamenné moře na Studenci a pohled směrem na Zlatý vrch a Klíč

 

Zpáteční cesta vede skrz Lísku, malebnou a romantickou vesnici, kde znovu ožívá lidová architektura této oblasti. Pro znalce historie České Kamenice může být zajímavý třeba dům č.p. 7, ve kterém se narodil nejznámější českokamenický starosta, mecenáš a podnikatel Franz Preidl.

U hlavní silnice směrem na Chřibskou či Českou Kamenici stojí dřevěné zastávky, odkud vás autobus odveze právě vaším směrem.

 

 

mapy.cz

 

Text & foto: Vendula Fedorčáková a Tereza Havlíčková, Kultura a cestovní ruch Česká Kamenice