Jak se rodí chuť regionu: GALLI DISTILLERY a nový višňový gin likér pro Hřebenovku Českým Švýcarskem
Když se řekne Českosaské Švýcarsko, většina z nás si vybaví dechberoucí skalní scenérie, nekonečné výhledy a dálkovou trasu Hřebenovka. Kdo by ale čekal, že se s tímto krajem dá spojit i jedinečný chuťový zážitek? Právě to se povedlo rodinnému lihovaru GALLI DISTILLERY z Dolního Podluží, který stojí za výrobou ručně vyráběných destilátů a likérů z těch nejlepších surovin. Majitelé Radka a Zdeněk Kohoutovi přijali výzvu vytvořit speciální nápoj jako merch Hřebenovky – a výsledkem je originální Višňový gin likér 25%. Přinášíme vám rozhovor se Zdeňkem Kohoutem, který nám pověděl o vzniku lihovaru, o výrobním procesu i o vzniku likéru pro Hřebenovku.
Pane Kohoute, představte nám GALLI DISTILLERY, čím se zabývá?
Jsme řemeslný rodinný lihovar založený roku 2019, který navázal na 15. letou tradici pěstitelského pálení v Dolním Podluží v Lužických horách. S manželkou Radkou vyrábíme ovocné destiláty, ovocné destiláty zrající v dubových sudech, průtahové destiláty a likéry.
Mezi naše produkty řadíme například SLIVOVICI 50%, HRUŠKOVICI 45%, ZÁZVOROVÝ LIKÉR 35%, LUŽICKÁ BYLINNÁ 25%, GALLI’S GIN 45%, atp. Naše produkty vznikají destilací, macerací a dalšími procesy, které volíme tak, aby výsledný produkt byl tou nejlepší „lidovou medicínou“. Jsou 100% přírodní, bez použití umělých barviv, aromat a dochucovadel.
Jak jste se vůbec dostal k myšlence založit vlastní lihovar?
Myšlenka na založení ovocného lihovaru vznikla v roce 2018, kdy jsme se dostali na životní milník a řešili jsme otázku čeho chceme v životě ještě dosáhnout a kam náš život směrovat. Dlouhá léta jsme působili v korporátních společnostech na manažerských pozicích a dospěli jsme do stavu, kdy jsme potřebovali udělat v našich životech změnu. Otec Radky (Lubomír Pifka) provozoval v Dolním Podluží 15 let pěstitelskou pálenici a zvažoval, předání řemesla mladší generaci. Pohrávali jsme si s touto myšlenkou, ale lákalo nás tvořit něco vlastního a napadla nás myšlenka založit řemeslný rodinný lihovar. Kromě provozování pěstitelské pálenice, což je pouze služba pro pěstitele ovoce, jsme začali budovat vlastní značku GALLI DISTILLERY. V roce 2019 jsme založili firmu, převzali jsme naplno službu pěstitelského pálení a začali vyřizovat všechna potřebná povolení pro provozování ovocného lihovaru.
Před založením lihovaru jste měl zkušenosti s pálením nebo šlo o úplně novou životní kapitolu?
Lihovar je pro nás s Radkou úplně nová životní kapitola, nicméně před založením lihovaru jsme měli možnost pracovat v pěstitelské pálenici, vyzkoušet si proces zpracování ovoce, výrobu ovocných destilátů a testování receptur budoucích likérů. Postupně jsme si však doplňovali znalosti a dál se snažíme rozvíjet a rozšiřovat naše portfolio produktů.
Co Vás na výrobě destilátů a likérů nejvíc baví a naplňuje?
Je to celý proces výroby, který začíná výběrem toho, co budeme vyrábět, přes shánění čerstvého ovoce pro destiláty, výběr surovin pro likéry, samotná destilace, degustace vzorků destilátů nebo likérů, až po prodej. Je to skutečně různorodá kombinace činností, které se mění v průběhu ročního období.
Jak byste popsal filozofii Vaší značky – co dělá Vaše produkty výjimečné?
Vše, co vyrábíme je bez použití umělých barviv, aromat a dochucovadel, takže v našich produktech, nenajdete žádné „vylepšené“ chutě a barvy. V likérech se proto můžete setkat se sedlinou, případně mírně odlišnou barvou výsledného produktu u různých šarží. Chutě ovocných destilátů se také mohou mírně lišit v závislosti na úrodě jednotlivých druhů ovoce a odrůd, které nakupujeme. Druhý, pro nás zásadní atribut, má právě nákup ovoce, obecně surovin, od českých sadařů, pěstitelů a jiných dodavatelů, tedy tam kde to jde a je pro nás možné a udržitelné. Snažíme se také rozvíjet náš region ve kterém žijeme, spolupracovat s místními podniky, které o to mají zájem, takže například úzce spolupracujeme s Pivovarem Kocour Varnsdorf, se kterým máme velice úzkou spolupráci, vyrábíme společně pivní destiláty. Pro naše likéry a giny jsme s Pivovarem Kocour vyladili Tonik pro milovníky drinků. Dále s vámi jako s Českým Švýcarskem vznikl již zmíněný produkt Višňový gin likér. Snažíme se rozvíjet i přeshraniční spolupráci v rámci Lužických hor. Předloni jsme zahájili spolupráci s pěstiteli kdoulí v Ebersbachu a na další rozvoj spolupráce se moc těšíme. Jsou to vlastně výzvy, které nás baví a proč jsme řemeslný lihovar založili.
Odkud berete ovoce a byliny – dáváte přednost místním surovinám?
Jak už bylo uvedeno v předchozí odpovědi, ovoce nakupujeme od českých sadařů a pěstitelů, s tím, že se snažíme cílit na regionální dodavatele, což je pro nás Litoměřicko, kde jsou sadaři, kteří dokáží uspokojit naše potřeby pro naše standardní a stálé portfolio produktů, čímž mám na mysli několik tun různého ovoce. V prvopočátku naší existence jsme měli záměr některé byliny pěstovat a sušit, hlavně pro naší Lužickou Bylinnou 25%, ale to se nám zatím nedaří z časových důvodů, a tak sázíme na byliny od firmy Valdemar Grešík – NATURA s.r.o. z Děčína.
Máte nějaký produkt, na který jste obzvlášť hrdý?
Těch produktů je víc, ale pokud bychom měli vybrat ty NEJ, tak ZÁZVOROVÝ LIKÉR 35%, se kterým jsme letos získali ocenění Regionální produkt Ústeckého kraje, SLIVOVICE 50% a HRUŠKOVICE 45%, které si našli cestu do různých barů a restaurací v našem regionu, v Praze a jiných městech. Dále je to limitovaná edice 2024 Renet 43%, (což je téměř pravý kalvádos, ale jablka na jeho výrobu jsou místní), který jsme vyráběli společně s BBCidre a který získal vloni zlatou medaili v kategorii Jablkovice a zároveň stříbrnou medaili v kategorii sudově zralá pálenka na soutěži Pálenka roku 2024.
Oslovili jsme Vás, abyste se podílel na vzniku nového merche pro dálkovou trasu „Hřebenovka Českým Švýcarskem“, konkrétně, abyste pro ni vymyslel likér. Byla to pro Vás výzva? A jak probíhal výběr toho pravého pro Hřebenovku?
Jistě to byla výzva, ale jsme řemeslný lihovar, takže se vůbec nebráníme podobným projektům, a byla to pro nás zábava. Úplně v prvopočátku se uvažovalo nad pálenkou, konkrétně borovičkou, ale po upřesnění, koho by produkt měl oslovit, padl návrh na výrobu kombinace borovičky, respektive ginu a nějaké ovocné složky. Nakonec jsme výběr zúžili na černý bez, maliny a višně, které byly použity na výrobu vzorků budoucího likéru.
Proč padla volba právě na višňový gin likér? Jak byste výsledný Višňový gin likér popsal – chuť, vůni, pro koho je určený?
Gin je vlastně taková „lepší“ borovička, doplněná o další botanicals a tím, že náš GALLIS GIN je hodně aromatický, tak jsme zvolili gin s višňovou šťávou a dosladili. Výsledkem je bohatý, sladkokyselý likér s hlubokou ovocnou vůní, ideální k samostatnému popíjení, do koktejlů nebo jako netradiční digestiv. Určený je pro širokou veřejnost, stezkaře, turisty a všechny návštěvníky národního parku České Švýcarsko, nicméně nad 18 let věku.
Jak probíhal vývoj receptury – bylo to spíš rychlé rozhodnutí, nebo dlouhé ladění chutí?
Každý vývoj nového produktu s sebou nese výrobu několik, postupně cca 10 až 20, různých vzorků, které se musí samozřejmě ochutnávat a vyhodnocovat, a v tomto případě to bylo asi 10 vzorků s tím, že jsme ladili vhodný poměr mezi aromatickým ginem, kyselými višněmi a cukerným roztokem, aby se jednotlivé chutě optimálně propojily a doplňovaly se. Celé to zabralo asi měsíc.
Co pro Vás osobně znamená, že Váš produkt bude fungovat jako merch dálkové trasy?
Pro nás to znamená punc důvěry ze strany vás, jako zákazníka, potvrzení toho, že to, co děláme, děláme správně a má potenciál do budoucna.
Jaké máte další plány do budoucna – chystáte nové produkty nebo spolupráce?
Vloni jsme pořídili oskeruše, pocházející z českého středohoří a letos ananas, který samozřejmě regionální není, natož český, ale jistě bude zajímavé v budoucnu ochutnat Oskerušovici a exotickou Ananasovici. Dále se chceme pustit do výroby Whiskey, a máme rozjednanou spolupráci na výrobu ginu pro jednoho českého zákazníka, který celý projekt teprve chystá, tak nemůžu být v této chvíli moc konkrétní.
Kdyby si čtenáři chtěli Vaše produkty koupit, kde je najdou?
Zákazníci si mohou zakoupit naše produkty na více místech a to jak v kamenných prodejnách, tak v různých internetových obchodech, nicméně Višňový gin likér 25%, který jsme vyrobili exklusivně pro České Švýcarsko, o.p.s., si mohou koupit pouze v Domě Českého Švýcarska v Krásné Lípě.
Višňový gin likér 25% z Dolního Podluží tak není jen suvenýr, ale i tekutá vzpomínka na dálkovou trasu, která vede srdcem Českého Švýcarska. Každý doušek připomíná atmosféru lesa po dešti, slunečné vyhlídky i pohostinnost místních lidí. Ať už ho ochutnáte doma, nebo si ho přivezete jako dárek, ponese v sobě kousek našeho jedinečného regionu – a možná vás i inspiruje znovu se vydat na cestu po hřebenech.
Likér můžete zakoupit na našem e-shopu ZDE.
Více o GALLI DISTILLERY ZDE.