Mléčné výrobky z rozhraní Lužických hor a Českého Švýcarska

Mlékárna na rozhraní Lužických hor a Českého Švýcarska byla ve Varnsdorfu založena za 2. světové války v roce 1943. Od té doby prodělala řadu změn, stále je však významným dodavatelem mléčných výrobků, ale také i významným zaměstnavatelem v regionu. 

Čerstvé máslo vyrábí v menších dávkách klasickou metodou, sýry vyrábí  s velkým podílem ruční práce, která jim dá nezaměnitelné vlastnosti, zejména chuť a konzistenci. Udí výhradně kouřem z bukových štěpek.  Vyrábí klasické polotvrdé sýry Eidam, Gouda, Tolštejn – sýr ementálského typu s tvorbou ok, pařené copy vyrábí podle prastaré receptury severního Kavkazu. Čerstvý  Pastevecký sýr byl oceněný v soutěži o nejlepší regionální potravinu 2012.

Výrobky z mlékárny lze zakoupit přímo v podnikové prodejně, nebo v některých pekárnách a řeznictvích. Výrobky si našli cestu i do větších obchodů. 

Vyznavače BIO produktů jistě potěší tím, že velká část výrobků je vyrobena právě v této kvalitě při použití BIO mléka a BIO smetany.  V roce 2004 byla dokonce první mlékárnou v ČR, certifikovanou pro výrobu BIO sýrů. Nazvali je Mandava a vyrábí je vedle široké škály BIO produktů, které získávají stabilně mnohá ocenění, dodnes.

Zbývá dodat, že před krachem byla mlékárna zachráněna Polabskými mlékárnami a.s. a mlékárna je nyní  jednou z jejích provozoven.

5. května 2467
Varnsdorf
407 47

+420 412 370 199
info@milko.cz
www.polabske.cz