Tři kouzelná místa, tři odlišné světy | Symbiola Resorts

Tři kouzelná místa, tři odlišné světy | Symbiola Resorts

Plánuje-li člověk pobyt v Českém Švýcarsku, nutně si musí položit otázku – Kde ale budu bydlet? Webové servery ho zahltí informace a nabídkami, ale je-li skutečným fajnšmekrem života, dovede ho jeho mlsnost a vybíravost nepochybně minimálně k následujícím třem možnostem. Tři místa, tři světy. Pojďme si je projít, abychom se mohli zasvěceně rozhodnout, který ze tří tipů nám bude nejvíce vyhovovat.

Křížový vrch

Tichá paseka na kraji lesa v místě zvaném Mezní Louka, kde odjakživa bývala jen hájovna a pár seníků, než tu kníže Clary Aldringen nechal vystavět hotel, který měl být původně i vzdušnými lázněmi. Na téhle idylické mýtině můžete se dnes ubytovat v Resortu U Fořta. Hlavní hotelová budova je vlastně onou dávnou hájovnou, na kraji lesa pak stojí nová hotelová budova, architektonicky citlivá k místu, a opodál pak zahlédnete několik nevelkých budov, ale… to jsou přece seníky! Pravda, pojaté velmi komfortně, s terasou a dvěma pokoji nad sebou, ale pořád jsou to stavení odkazující k tradici místa. Inu, nedivte se – jsme doslova v srdci národního parku České Švýcarsko, a tady rozumný člověk nepostaví nic, co by se krajině příčilo. Tenhle svět je paradoxní. Jde totiž o tu snad nejstrategičtější turistickou křižovatku, neboť odtud vybíhají Gabrielina stezka směřující k Pravčické bráně i mírně klesající pěšina vedoucí do soutěsek říčky Kamenice – a přece je tu večer a především v noci doslova božský klid. Můžete bydlet stylově ve dvousetleté hájence, moderně v novém hotelu anebo zážitkově ve velmi pohodlných senících. A další paradox – v místě, kde byste čekali smažák do housky a hot dog, dočkáte se prvotřídní a trendy gastronomie.

Symbiola Resorts
Stylové ubytování v budovách inspirovaných seníky překvapí prvotřídním komfortem

 

Také Garden Hotel Mezná leží na území národního parku, dokonce v jediné obci, které se dostalo téhle výsady. Jmenuje se Mezná a je skutečnou mezí, neboť pár set metrů od ní zlomí se louky a lesy do prudkého srázu, který letí střemhlav dolů a spoluvytváří slavnou soutěsku říčky Kamenice. Sejdete-li odtud po klikaté turistické stezce, ocitnete se rovnýma nohama na Mezním můstku a budete to míst stejně daleko do Edmundovy jako do Divoké soutěsky. Navíc je to odtud kousek po idylické lesní Mlýnské cestě ke Třem pramenům, východišti na Pravčickou bránu. Tohle je svět naprostého klidu. Silnička, která tu končí, je dostatečně vzdálena, takže hotel jakoby přímo vyrůstal z přírody. K téhle perfektní poloze si přidejte čtyřhvězdičkový standard, rodinnou atmosféru, soukromý wellness, masáže, velmi dobrou hotelovou restauraci, časté grilování na zahradě, lobby bar a k tomu ještě zážitek zcela výjimečný – hotelové lůžko pod širým nebem. Málo? Pak tedy přidejme výhledy z oken pokojů na Pravčickou bránu – a to je skutečná rarita!

 

Garden Hotel
Garden Hotel Mezná je ostrůvkem komfortu uprostřed miniaturní vesničky 

 

Třetí svět je svátečně relaxační. Wellness Hotel Zámeček. Sídlí v budově loveckého zámečku, který dal pod Křížovým vrchem v Rynarticích vystavět kníže Filip Kinský už někdy v polovině osmnáctého století. Dá tedy rozum, že tady budete spát ve stylových zámeckých pokojích, z nichž některé jsou dokonce mezonetové. Hotel má zcela plnohodnotný wellness resort – plavecký bazén, finská a parní sauna, odpočívárna… Ke koloritu šlechtického interiéru přispívá i herna s kulečníkem. Upřímně řečeno – po wellness většinou pořádně vyhládne. A tady se přidává hlavní trumf hotelu – brilantní a vyhledávaná kuchyně šéfkuchaře Miloše Daňka, který přísným okem dbá na kvalitu surovin, z nichž většina je lokálního původu. Mnohým turistům zůstává utajena krása Křížového vrchu zdvihajícího se přímo za hotelem. Kdo ho ale zná dokonale, to jsou fotografové. Výhled odtud je totiž legendární. Chcete-li zachytit východ nebo západ slunce nad Českosaským Švýcarskem, mlhy mysticky vzlínající ze skalních roklí, není lepšího místa. To je ale jen jeden z cílů dosažitelných z Wellness Hotelu Zámeček.

 

Hotel Zámeček
Wellness Hotel Zámeček je jako stvořený k relaxaci 

Je to odtud kousíček ke slavné Trpasličí skále, na hrádek Falkenštejn, do Pavlina údolí, na Jetřichovické vyhlídky, na Tokáň, k Úzkým schodům a dalším top atraktivitám Českého Švýcarska. A ještě jeden ojedinělý zážitek přináší pobyt na loveckém zámečku – jeleny. Bývá jich tu opravdu hodně a vydáte-li se sem v září, což je měsíc, kdy přijíždějí skuteční labužníci Českého Švýcarska, budete svědky jejich říje. No, jen si to představte, sedíte na hotelové terase, necháváte se okouzlit magií zdejší kuchyně a k tomu vám teskně a přece tak krásně troubí z lesa jeleni…

Logo Ústecký kraj