Tradice, kostýmy, dobroty, to je masopust v Českém Švýcarsku

Tradice, kostýmy, dobroty, to je masopust v Českém Švýcarsku

Anna Škopková a Andrea Kadlecová, 23.1.2024

Pomalu se blíží jedna z nejveselejších částí roku - masopustní radovánky. Masopust oslavuje konec zimy a vítá nadcházející jaro. Je to období, kdy se lidé vrací k tradičním hodnotám a společně se baví. I v severních Čechách má masopust dlouhou tradici a v posledních letech téměř není místa, ve kterém byste nenarazili na nějakou z masopustních akcí.

Období, kdy si můžeme vyzkoušet ty nejfantastičtější kostýmy letos připadá od 7. ledna do 13. února, ve třech posledních dnech masopustní veselí vrcholí, pak přichází popeleční středa a je po srandě, přichází 40-denní půst, který vrcholí zase Velikonocemi. 

Tradiční masopustní průvody, zabijačky, hudba a bohatý doprovodný program, to vše u nás najdete a kam tedy vyrazit na masopust?

Rybniště

Podtolštejnský masopust

3. února 
U kostela sv. Kateřiny v Dolním Podluží se sejdou dokonce tři masopustní průvody - z Dolního Podluží, Horního Podluží a Jiřetína pod Jedlovou. Průvody se zastaveními, hudbou, tancem a zábavou jsou vedeny tradičními i netradičními maskami. U kostela pak starostové skládají tzv. žezlo, kterým zahánějí zimu a volají jaro. Nechybí občerstvení včetně starostenského sudu a zabijačkové pochoutky

Podtolštejnský masopust

Děčín

3. února 
Zveme vás také na jeden netradiční masopust, a to do děčínské zoo. Soutěže o nejchutnější koblihu, nejrychlejšího koblihového jedlíka v kombinaci s programem pro děti, pohoštěním a hudbou je zárukou na prima odpoledne. A o masopustní průvod také nepřijdete, po programu v zoo vyjde masopustní průvod masek na 2,5 kilometrovou procházku městem.

Děčín

Šluknov

9. února
Tradiční masopustní průvod, který mnohdy čítá stovky návštěvníků začne na náměstí, po jednotlivých zastávkách u krámských se přesune do zámeckého parku. Zabijačkové dobroty, tanec, zábava, scénky, to všechno v příjemném prostředí Šluknovského zámku.
Šluknovský masopust

Varnsdorf


10. února
Zúčastněné masky se protancují městem až k restauraci Střelnice hned vedle náměstí. Tam je připraveno maškarní dováděním pro děti, masopustní hody, pije se pivo ze starostenského sudu a ke všemu hraje muzika.

Varnsdorf

17. února
Pivovar přizve další spřátelené pivovary a dohromady už to je pěkná přehlídka silných a ochucených piv. Celou akci doprovází několik řeznických stánků, které mezi s sebou soutěží o nejlepší jitrnici, jelito a tlačenky. V porotě pak zasedají starostové z okolních měst, krásná to práce. Nechybí ani hudební doprovod.

Pivovar Kocour

Tisá

10. února
I masopustní průvod v Tisé má už dlouholetou tradici. Průvod vychází z centra obce, zapojuje se spousta obyvatel a zastávky s občerstvením jsou velice příjemné. :-) Závěr pak proběhne v restauraci Kačák, kde proběhne masopustní zábava včetně tance.

Tisá

Krásná Lípa

10. února
Folklorní soubor Dykyta a Folklorní soubor Lužičan jako každý rok organizují jeden z našich nejoblíbenějších masopustů, a to v Krásné Lípě. Průvod začíná na Křinickém náměstí. Obchůzka městem za zvuku hudby a tance má prostě svoje kouzlo.

Krásná Lípa

Rybniště

17. února
Rybniště započalo tradici masopustu v loňském roce. V únoru nebyla sobota, kdy by pršelo víc a přesto se sešla spousta nadšenců v kostýmech. V letošním roce proto tradici určitě zopakují. Nebude chybět průvod, zabijačkové dobroty, program pro děti a dospěláky. A my přejeme, ať vyjde počasí!

Rybniště

Lipová

2. března
Trochu už mimo tradiční masopustní čas, ale i přesto s nezapomenutelnou atmosférou je tradiční lipovská zabijačka. Letos už podesáté! Na místě ukázka domácí zabijačky, hudba, tombola a soutěže o chutné ceny. Samozřejmě na místě spousta zabijačkových dobrot.

Lipová u Šluknova

A samozřejmě v Českém Švýcarsku je spousta dalších míst, kde si určitě masopust užijete: Dolní Poustevna, Vilémov, Růžová, Kytlice a další…Konkrétní termíny hledejte v našem Infokénku!