Top 4 cyklo okruhy Českým Švýcarskem

Top 4 cyklo okruhy Českým Švýcarskem

Eliška Střelková, Andrea Kadlecová, 20.10.2023

České Švýcarsko na kole, to není jen Labská stezka. V národním parku a jeho okolí je mnoho cyklotras, které vás zavedou na úžasná místa. Pokud rádi jezdíte terénem a nevadí vám sem tam nějaký kopec nebo kombinace různých typů cest, pak se nechte inspirovat některým z našich cyklo okruhů ukazujících přírodní i historické památky a krásu zdejší krajiny. 

Cyklo v Českém Švýcarsku

Vyhlídkový okruh z Chřibské přes Brtníky a Vlčí horu

Tento cca 35 km dlouhý okruh vás provede krásami Kyjovského údolí, Brtníků a Vlčí Hory přes vyhlídky, skalní útvary i památky v srdci Českého Švýcarska. Celkové převýšení na trase je 631 metrů, trasa vede jak přes zpevněné lesní cesty, tak částečně i terénem a po silnici, a je tak vhodná pro horská kola.

Začít můžete v centru Chřibské, kde je k vidění mnoho historických památek a zajímavostí, včetně barokního mostu, historické budovy radnice, křížové chodby, kostela sv. Jiří a dalších pamětihodností. Z centra se vydejte po cyklotrase č. 3052, která zároveň částečně kopíruje Stezku Českem. Z cyklostezky odbočte směrem k rozcestí Na Saule, kde je Infocentrum Národního parku České Švýcarsko (od odpočívadla, u kterého můžete nechat kola, je to jen kousek ke zřícenině Chřibského hrádku). Dále pokračujte po cyklotrase 3029 přes Doubici až do Kyjova, kde si můžete dát pauzu u zdejší romantické Kyjovské přehrady. Jen o kus dál je vstup do Kyjovského údolí plného skalních útvarů a jeskyní na trase vedoucí lesem podél říčky Křinice. Trasa vede do Zadní Doubice k Brtnickému mostu, z něhož je přístup k blízké hranici s Německem. 

Kyjovské údolí

Pohodová cyklotrasa 3032 vás dovede až do Brtníků, kde stojí za to navštívit zdejší Křížovou cestu a pokračovat dále směrem na Vlčí horu. Skrz obec vede cyklotrasa 3014, vyjít můžete i na rozhlednu Vlčí hora, kola však budete muset tlačit, cesta vede terénem do prudšího kopce.

Vlčí Hora

Z “Vlčárny” sjedete kolem rybníku Šiml na Křinickou cyklotrasu a odtud do centra Krásné Lípy. Zde je mnoho možností se občerstvit nebo navštívit některou ze zdejších památek včetně Domu Českého Švýcarska. Odtud vede cyklotrasa č. 211, z níž v Rybništi sjedete na modře značenou trasu Via Czechia, která vás zavede zpět do centra Chřibské. 

Trasa zde: https://mapy.cz/s/jocogururo

Z Mezné za krásami tajuplné Tokáně

Jednou z nejkrásnějších turistických a cyklistických tras v Českém Švýcarsku je ta vedoucí pod Jetřichovickými vyhlídkami přes chaty Na Tokáni a Malou Pravčickou bránu. Tentokrát si užijete trasu dlouhou necelých 30 km a s převýšením 536 metrů s možnými odbočkami. 

Z Mezné se vydejte na Mezní Louku po cyklotrase č. 21 a dále směrem na Vysokou Lípu. Po mírném stoupání vás při vjezdu do obce okouzlí krásné výhledy do krajiny, můžete se zde také občerstvit v některé z místních restaurací. 

Vysoká Lípa

Z Vysoké Lípy vede trasa do Jetřichovic, sem se naopak svezete pohodlně z kopce. V obci vás přivítají roubenky a romantická atmosféra s dominantou v podobě Mariiny vyhlídky na dohled. Naše trasa vás provede právě pod Jetřichovickými vyhlídkami a zříceninou hradu Falkenštejn, na který se můžete zajít podívat. Kola doporučujeme nechat dole, cesta je prudká a vede i po můstcích a schodech. 

Falkenštejn

Cyklostezka 3076, na kterou se napojuje nová dálková trasa Hřebenovka, vede přímo k chatám Na Tokáni. Jedná se o lovecké chaty v alpském stylu, které zde nechal vystavět rod Kinských v 19. století pro lovce tetřevů. Jedna z chat však bohužel podlehla požáru v roce 2020, další zůstala těžce poškozená. I přesto zde najdete stále stojící budovy, bazén kněžny Vilemíny nebo lanový park. 

Tokáň

Z Tokáně se vydejte zpět na náš okruh, tentokrát na cyklotrasu č. 3029, která se napojuje na naučnou stezku Česká silnice. Ta vás provede skalnatým údolím kolem Uhlířova domku, který jistě znáte z pohádky Pyšná princezna. Trasa se poté stáčí vysokolipskou silnicí souběžnou s naučnou stezkou Jetřichovické stěny, zajímavostí na této části trasy je dřevěná socha soba a samozřejmě výhledy na skály. 

Uhlířův domek

Následně můžete pokračovat pohodlně po cyklotrase 3029 do Vysoké Lípy a odtud zpět do Mezné nebo na chvíli oželet jízdu na kole a vydat se po červené turistické stezce směrem k Malé Pravčické bráně okolo pozůstatků hradu Šaunštejn. Na této trase je zákaz jízdy na kole, na Šaunštejn se dostanete po schodech a žebřících jen pěšky, ale výhledy zde stojí za to. Když povedete kolo o kus dál, narazíte na pískovcový oblouk velmi podobný tomu největšímu v Evropě - Pravčické bráně. Její malá napodobenina určitě stojí za zhlédnutí. 

Šaunštejn

Trasa zde: https://mapy.cz/s/jatocalaje

Z Hřenska na Dolský Mlýn a zpět

Naše další trasa začíná ve Hřensku, ale protože se opět jedná o okruh, můžete si začátek stanovit a přizpůsobit podle sebe. Tentokrát se vydáme na cestu dlouhou 30 km se značným stoupáním, které ale bude odměněno mnoha krásnými výhledy, zákoutími i závěrečným sjezdem. Na trase vás čeká celkem 578 nastoupaných metrů.

Hřensko

Ze Hřenska se vydejte po silnici směrem ke Třem pramenům, odkud odbočíte na žlutě značenou Mlýnskou cestu. Zhruba v půlce cesty narazíte na nově zbudované vyhlídkové místo, které nabízí unikátní výhled na Pravčickou bránu. Výhled vznikl kvůli rozsáhlému požáru z roku 2022, na místě byl instalován dalekohled a informační tabule. Mlýnská cesta vás poté zavede do obce Mezná, kde se můžete občerstvit.

Z Mezné potom pokračujte po cyklotrase 21 do Mezní Louky a odtud do Vysoké Lípy (tato trasa je podobná jako v případě našeho prvního okruhu).

Vysoká Lípa

Po sjezdu do Jetřichovic se okruh stáčí po žluté na cyklotrasu 3076 vedoucí kolem Starého Mlýna a kopírující Starou Bělou. Jedná se o velmi příjemnou rovinatou cestu ve stínu stromů, kolem Královského smrku až k pohádkovému Dolskému mlýnu. Zde si udělejte zastávku na prohlídku a načerpejte síly na stoupání na Kamenickou Stráň. Po cestě potkáte odbočku na Kamenickou vyhlídku, která nabízí pěkný výhled do údolí. Z Kamenické Stráně vás trasa zavede do obce Růžová, kde doporučujeme navštívit rozhlednu Růženka. Ta zde byla postavena v roce 2018 a se svým originálním vzhledem a nádhernými výhledy je místem, které by byla škoda nevidět. 

Dolský mlýn

Pokud vezmete na výlet i děti, můžete si jen kousek odtud užít Pumptrack Růžová, kolem něhož cyklookruh vede. Z pumptracku zamiřte do Arnoltic a odtud do Janova a dolů zpět do Hřenska. Po cestě je možnost podívat se i na zdejší větrné mlýny - jeden je v Růžové, druhý v Arnolticích a třetí v Janově. Na cestě do Hřenska stojí za zhlédnutí Clarova kaple, která se nachází hned pod silnicí, po které pojedete. 

Trasa zde: https://mapy.cz/s/melohehetu

Na návštěvu do Lužických hor

S posledním tipem na cyklookruh vás vezmeme z Českého Švýcarska do Lužických hor, po městech šluknovského výběžku a za krásami podhůří a lužických roubenek. Čeká vás něco kolem 43 kilometrů a 589 nastoupaných metrů. 

Podobně jako v prvním případě je start trasy v Chřibské. Odtud pojedete po modré kopírující trasu Via Czechia a poté Farskou cestou kolem Širokého vrchu až do Krásné Lípy. Na Širokém vrchu je pěkná vyhlídka Karlova výšina, kola sem sice budete muset vést, ale výhled stojí za to. Výstup tedy doporučujeme do trasy zařadit. 

Karlova výšina

Centrum Krásné Lípy nabídne prostor k odpočinku a občerstvení, opustíte jej po cyklotrase č. 211 skrze Skřivánčí alej a zaniklou obec Skřivánčí pole. Cyklotrasa 3014 vás zavede až do Rumburku, kde si můžete prohlédnout historické centrum s kostelem sv. Bartoloměje, sloupem Nejsvětější trojice a další památky, třeba typické podstávkové domy. Z Rumburku pokračujte dále po trase 3014, odkud se napojíte na Karasek-Radroute a než dorazíte do Varnsdorfu, projedete tento kus Německem. Po prohlídce Varnsdorfu najeďte na cyklotrasu 3015 směrem na Dolní Podluží. Trasa vede kolem zdejšího koupaliště, kde se můžete v letních dnech osvěžit a nabrat síly na další cestu. 

Zastávku pak udělejte i v Jiřetíně pod Jedlovou, kde je k vidění ikonická Křížová cesta. Cesta, kterou tvoří 11 rokokových zastavení, byla vystavěna v místě, kde došlo k zázračnému uzdravení. Cesta vede téměř na vrchol Křížové hory, kde se nachází kaple sv. Kříže. Cyklotrasa 3052 vás provede pod Jedlovou, Prkenným dolem až do Horní Chřibské a odtud zpět do Chřibské. Alternativní trasa může vést i přes zříceninu hradu Tolštejn, kam se dostanete po trase 3015 z centra Jiřetína pod Jedlovou. Odtud pak Tolštejnskou cestou a přes Dlouhou míli zpět na Jedlovskou cestu.

Křížová cesta Jiřetín pod Jedlovou

Trasa zde: https://mapy.cz/s/jomujopude

TIP navíc pro sjezdaře - Klobouk trails

Novinkou v okolí Děčína jsou Klobouk trails, cyklistické traily postupně tvořené dobrovolníky na vrchu Klobouk, který se nachází pět kilometrů jihozápadně od Děčína mezi Jílovým a Krásným Studencem. Najdete zde stoupací trail a dva sjezdové - Druhou vlnu (středně těžká obtížnost) a Coronu (těžká obtížnost). Stoupací trail je určen, jak už název napovídá, k výstupu a je jednosměrný. V případě, že po něm budete chtít sjet dolů, například s dětmi, dbejte zvýšené opatrnosti. 

Druhá vlna je  středně obtížný trail, kroucený, místy šlapavý, se dvěma mosty a pár dropy. Při prvosjezdu buďte opatrní, po druhé se Vám to určitě pojede líp. Corona trail je obtížný, technický, kamenitý a prudký. Jestliže ho pojedete poprvé, tak buďte obezřetní a v klidu si obtížné pasáže nejprve projděte.

Klobouk trails

Více info zde