S Dopravou Ústeckého kraje můžete zažít velké dobrodružství za málo peněz

S Dopravou Ústeckého kraje můžete zažít velké dobrodružství za málo peněz

Jiří Rak, Andrea Kadlecová, 19.03.2024

Milí přátelé a příznivci Českého Švýcarska, celou zimu jsme na Vás mysleli a s kolegy z dopravního oddělení Ústeckého kraje jsme připravovali novinky  a mnohá opatření v dopravě tak, aby se Vám do skal a na výlety autobusy, vlaky nebo lodí jezdilo ještě lépe než doposud. Nabízíme Vám pár praktických tipů, jak využívat nejlepší produkty v dopravě. Tak si držte klobouky, bude to jízda.

Doprava

Do Drážďan s celodenní jízdenkou Labe-Elbe

Chcete navštívit jedno z nejatraktivnějších měst na saské straně Labe? Není nic jednoduššího než si koupit například na Mezní Louce jízdenku Labe-Elbe, která stojí 700 Kč a může s ní cestovat až pět osob a vydat se autobusem do Hřenska. Na břehu Labe staví přívoz, který vás doveze na druhou stranu řeky, do saské Schöny, odkud se můžete vydat vlakem do Drážďan. Z hlavního drážďanského nádraží vás tramvaj číslo 11 doveze až do centra, na samotný Post Platz. Jestli Vám zbyde ještě čas, můžete prozkoumat další místa Drážďan nebo se vydat na zámek Pillnitz. To vše za cenu jedné jízdenky, která se prodává v různých variantách.

Více informací ZDE.

Drážďany

Do Oybina s celodenní jízdenkou Euro Nisa Ticket

Romantická zřícenina hradu Oybin u našich německých sousedů patří k tomu nejlepšímu, co tento typ památek nabízí. Je doslova magnetem pro návštěvníky Žitavských hor a jednou z nejvýznamnějších památek Horní Lužice. Už v Rumburku můžete v autobusu koupit jízdenku Euro Nisa Ticket za 440 Kč pro dvě osoby a dojet na vlak do Varnsdorfu. Vlakem pak krásnou krajinou dorazíte až do Žitavy, odkud si za  5 Eur na osobu užijte romantickou projížďku žitavskou úzkokolejkou až do lázeňského městečka Oybin. Na hrad a město si vyčleňte určitě alespoň tři hodiny. Jízdenka je opět variantní pro různé množství osob.

Více informací ZDE.

Hrad Oybin

Do Tiských stěn s celodenní jízdenkou DÚK

Když není cílovou destinací Německo, tak na výlety po severních Čechách mezi Českým Švýcarskem a Kláštercem nad Ohří nebo Kralupy nad Vltavou můžete výhodně cestovat s tímto lístkem, který Vám všude prodají za 170 Kč na osobu. Zakoupit si můžete  třeba lístek na vlak do Děčína, navštivte místní zajímavosti a vydejte se historickou Kozí dráhou do Libouchce. Po půl kilometrové procházce do samotného středu obce nasednete do autobusu přímo směr Tisá, kde završíte Vaši romantickou cestu prohlídkou skalního města.

Tip od nás:
Jízdenka DÚK je variantní pro různé množství osob a platí i na lodní dopravu, tak se vydejte třeba vlakem do Ústí nad Labem a lodí do Litoměřic, uvidíte, že to bude zážitek nejen pro Vás ale i pro děti.
Více informací ZDE.

Tiské stěny

Společně s Ústeckým krajem přispíváme k rozvoji udržitelného cestovního ruchu i v nejcennějších částech Českého Švýcarska včetně samotného národního parku. 

Hlavní autobusová linka oblasti 434:

Páteří turistické dopravy v národním parku je autobusová linka 434, která od roku 2007 spojuje Děčín s Jetřichovicemi a Krásnou Lípu přes Hřensko. Velký přelom pak nastal od sezóny 2020. V tomto roce byla zavedena nová linka 438 v trase Děčín-Hřensko-Mezní Louka-Mezná. Prokladem mezi linkami 434 a 438 vznikl v nejvyužívanější relaci Děčín – Hřensko - Mezní Louka hodinový interval, v sezóně a o letních prázdnin byl snížen až na půlhodinový. Linky jezdí nově celoročně 365 dní v roce a ze zastávek v Děčíně, Hřensku, na Mezní Louce, Mezné, ve Vysoké Lípě, v Jetřichovicích, Rynarticích, v Doubici, Kyjově a Krásné Lípě umožňují nástup na oblíbenou Hřebenovku.

Bus 434

Do systému Dopravy Ústeckého kraje (DÚK) jsme zapojili i přívoz ve Hřensku:

Od prosince 2021 byla po dlouholetém úsilí DÚK a o.p.s. České Švýcarsko dotažena spolupráce se saským provozovatelem přívozu, spol. RVSOE a na přívozu Schöna-Hřensko začaly platit jízdenky DÚK. Díky tomu je Hřensko dosažitelné i vlakem přes německou zastávku Schöna pohodlně na jednu jízdenku DÚK. Cestující tak nemusí při cestě například z Děčína nebo Rumburku do Hřenska a na Pravčickou bránu hledat eura na přívoz. Na jednu jízdenku DÚK tak využijí vlak, autobus i přívoz. 

Hřensko - přívoz

Bezplatná doprava pro ubytované: 

Zásadním  zlomem pro region se stal obrovský požár v červenci 2022. Navzdory němu byla veřejná doprava v oblasti zachována pro místní obyvatele a turisty, byť v omezené míře. V období po požáru Ústecký kraj podpořil restart turismu prostřednictvím úspěšného projektu ubytovacích voucherů. Spolu s poukázkami na ubytování mohli ubytovaní využít dopravu zdarma na území celého Ústeckého kraje. To vše prostřednictvím tzv. DÚKpasu a aplikace DÚKapka. Jedinou podmínkou byl pobyt na dvě a více nocí destinaci České Švýcarsko. Na jaře 2023 bylo rozhodnuto, že akce platí i nadále až do odvolání. 

Více informací ZDE.

Bezplatná doprava

Nová linka 441 na Hájenky a 435 do Schmilky

Od velikonoc 2024 začíná provoz shutlle busu z Mezné přes Hřensko a Janov do České Kamenice s provozem v sezóně o víkendech, v červenci a srpnu denně. Zároveň během dne autobusy obsluhují v hodinové, intervalu úsek z Mezné na Hájenky a umožňují přístup do Divoké soutěsky ze dvou stran. Můžete tak projít oba přístupy k Meznímu můstku v soutěskách.

Nově pojede i linka 435 z Mezné přes Hřensko do Schmilky s provozem v sezóně o víkendech, v červenci a srpnu denně a propojí tak České a Saské Švýcarsko. Ani němečtí návštěvníci nemusí nyní přijíždět na Pravčickou bránu a do Divoké soutěsky autem. Autobusy přijímají platební karty, není tedy třeba se pídit po korunách.

Bus 435

Železnice jako kapacitní doprava po obvodu NP České a Saské Švýcarsko a Lužickými horami:

Nezastupitelnou roli v dopravě v Českém Švýcarsku hraje také železniční trať 083/084, po níž jezdí vlaky linky U28 „Dráhy národního parku“, jejíž provoz byl zahájen  v roce 2014 díky nově zprovozněnému přechodu Dolní Poustevna – Sebnitz. Okruh Dráhy národního parku (Nationalparkbahn) Děčín - Jedlová - Rumburk - Bad Schandau - Děčín je doplněn turistickými víkendovými vlaky Děčín – Mikulášovice, Praha – Mikulášovice (Lužickohorský rychlík) a Liberec – Mikulášovice. Nově od roku 2024 bude oblast pomezí Českého Švýcarska a Lužických hor obsluhována i víkendovým turistickým spojením Varnsdorf – Jedlová. 

Vilémovský viadukt

Turistický provoz na těchto tratích, jež měly být posupně utlumovány, a jejich marketingová podpora u nás i v Německu, jsou výsledkem již šestnáctileté spolupráce s Ústeckým krajem. Zároveň společně podporujeme spoje do odlehlejších míst, abychom návštěvnost rozložili i k méně známým cílům. Tato spolupráce krajská samospráva - destinační management - národní park  - partneři na saské straně nemá svým rozsahem v Česku ani přeshraničně obdobu.