Návrat umění, které nechce zemřít. Prodejní výstava obrazů Ivana Voseckého: Return of the Art Dead v Českém Švýcarsku!

Návrat umění, které nechce zemřít. Prodejní výstava obrazů Ivana Voseckého: Return of the Art Dead v Českém Švýcarsku!

Alex Kotě, Andrea Kadlecová, 03.07.2024

Ivan Vosecký se po několikaleté pauze vrací se svými jedinečnými abstraktními obrazy na uměleckou scénu. Výstava Return of the Art Dead, návrat umění, které nechce zemřít byla dlouho očekávanou událostí. Překvapivě není k vidění v Praze, Berlíně nebo v Ostravě, ale v galerii Nová Perla, v Kyjově u Krásné Lípy.

Ivan Vosecký a Ivan Mečl, vernisáž výstavy v galerii Nová Perla

V galerii Nová Perla uvidíte obrazy, které vznikly během autorovy několikaleté pauzy. Ivan Vosecký je vedoucí Ústavu výtvarné tvorby na fakultě architektury ČVUT, žije a tvoří na Šumavě a v Českém Švýcarsku vystavuje díky přátelskému pozvání Ivana Mečla, zakladatele uměleckého nakladatelství Divus a člena spolku Perla, z.s., které koupilo bývalou továrnu na bavlněné nitě a prodejnu smíšeného zboží v Kyjově u Krásné Lípy. 


To, že jsem se rozhodl vystavit své obrazy v Českém Švýcarsku je proto, že chci hlavně Ivanovi pomoct. Většinou obrazy neprodávám. Tato výstava je tedy výjimečná i v tom, že je celá prodejní a to jsou k vidění i obrazy, které bych jen s těžkým srdcem prodával.  Ale kdyby se našli opravdu vážní zájemci, tak bychom o prodeji mohli jednat. Doba je čím dál složitější a cítím, že je důležité, aby existovala taková místa jako je Nová Perla, kde se kromě záchrany industriální architektury snaží i o záchranu nezávislé kultury a možnosti žít jinak,” vysvětluje Ivan Vosecký svoji motivaci k výstavě na severu Čech.

2 Ivan Mečl na vernisáži výstavy Ivan Vosecký: Return of Art Dead, návrat umění, které nechce zemřít

Ivan Vosecký je známý svými abstraktními obrazy a aktivistickými textovými instalacemi na veřejnosti. Jeho malby byly vždy vysoce ceněny, a jeho instalace často demolovány nebo zakazovány. Jako tomu bylo například po instalaci nápisu IzraHell na Letné, který instaloval po bombardování v pásmu Gazy v roce 2009 nebo zprávě Kill Them All, kterou zanechal na kancelářské budově americké společnosti v Berlíně po útoku Spojených států na Irák. 


Na Ivanovi se mi vždycky líbila upřímnost popisů jeho tvůrčí snahy. Vždycky jsem rád podporoval něco na první pohled nemožného i bezelstně naivního. Přiznávám, že nás spojuje i to, že oba pracujeme jako kdybychom likvidovali katastrofu, kterou jsme sami rozpoutali”, doplňuje zakladatel projektu Nová Perla, Ivan Mečl. 

Obrazy

Na vernisáži výstavy se prodal první obraz. Cena obrazů se pohybuje od 80 000 do 160 000 Kč a polovina z toho jde na podporu projektu Nová Perla.

Spolku Perla, z.s. se během 5 let práce podařilo zachránit a proměnit bývalou továrnu Roberta Solomona a opuštěné prodejny se smíšeným zbožím na galerii, kavárnu, residenční byty, tiskárnu a zahradu.

Proměna Nové Perly

Do Kyjova pravidelně jezdí studenti uměleckých škol z Prahy, Brna, Ostravy, Ústí nad Labem a spolek vytvořil 2 zaměstnanecká místa, která naplnili lidé z kraje. Na rekonstrukci areálu přispěla spolupráce s lokálními řemeslníky a brigádníky a zboží v kavárně je zásobováno kvalitními surovinami z okolí.

Celý projekt Nová Perla vznikl bez finanční grantové pomoci a to hlavně díky přátelům spolku Perla, z.s.

V současné době spolek spouští dárcovskou kampaň přes Darujme, crowdfundinový projekt, Podpoř standup, kotě který hledá podporu na natočení standup seriálu v Nové Perle a první benefiční aukci umění, která proběhne online (od 16. do 29. září do 20 hodin na tomto odkaze) a osobně. 

Do benefiční aukce věnovali svá díla tito umělci: Adéla Součková, Vladimir518, Štěpánka Šimlová, Veronika Drahotová, Martin Zetová, Markéta Othová, Eva Bystrianská, Rozálie Prokopcová, Josef Bolf, Ivan Vosecký a Jiří Kovanda.

Výtěžek z charitativní dražby bude použit k podpoře a rozvoji činnosti spolku Perla, z.s. a to v souladu se Statutem Spolku.

Nová Perla dnes