Zveme Vás na kulinářský den snů

OPS České Švýcarsko
14.06.2022

Zavřete oči a představte si, jaké by to bylo na jeden den jen tak vypnout a celý den, nedělat nic jiného, než si užívat podmanivou atmosféru místních podniků, jejich vytříbenou gastronomii podávanou sympatickou obsluhou. Zní to jako sen? Tak si pojďte dopřát toho luxusu a alespoň jeden den se nechte hýčkat.

Každý máme své podniky, které milujeme. V Českém Švýcarsku se začínají rodit nové a nové, jako houby po dešti. Děkujeme za to, protože dobrého jídla a pití není nikdy dost. Zkuste tedy s námi, podle našich doporučení, strávit svůj kulinářský den snů.

Začněte den s kávou, třeba u rodiny Dužárových v Bohemian Coffee House. Jedno z nejsympatičtějších míst ve výběžku Vás pohltí. Rodinná kavárna s pražírnou je situována v Rumburku a je to rozhodně místo, za kterým stojí dojet, ať jste v kterémkoliv koutě Českého Švýcarska. Každému přeji mít to štěstí a zastihnout zde Jiřího Dužára, jehož dalším dítětem kavárna je. Ukáže Vám srdce kavárny – pražírnu. Kávová zrna letí přímo z Mexika z farmy Rancho La Victoria, poté se upraží a vy máte možnost vychutnat si vynikající výběrovou kávu. Prostředí, které je obklopeno často výstavami umění, Vás pohltí natolik,  že budete mít chuť zde zůstat celý den. A ani to není problém. V kuchyni se totiž pečou ty nejlepší dorty a koláče a celodenní snídaně k tomu, to prostě chcete.

A jeden malý tip od Jirky: „Kromě kávy ochutnejte jednu ze šesti čokolád z Míšiny čokolády. Její ručně vyrobené čokolády získaly od roku 2017 více jak 30 ocenění z celého světa„.

Bohemian Coffee House

Přečtěte si noviny, popovídejte si a dejte si pár sklenek vínka, k snídani totiž chutná úplně jinak. Ale nechte si ještě rezervu, čeká Vás totiž výborný oběd U Fořta, kde jídlo milují a je to znát. Tradiční receptury jsou hýčkány a vy si tak můžete užít jak klasickou českou kuchyni, tak i kuřecí prso s tarhoňou nebo steak z lososa s černou čočkou beluga. I přesto, že restaurace je na Mezní louce, která je turisticky velmi vytížená, tak nebudete dlouho čekat.

A kdo by přece jen chtěl protáhnout nohy na výletě a uvítal by něco expres, tak si může dát české rychlovky z výdejového okénka. Když se rozhlédnete kolem, tak uvidíte i informační centrum a netradiční ubytování v senících či 200 let staré hájence, které k Fořtovi patří.

A tip přímo od zdroje? „Nezapomeňte ochutnat Fořtovu 12°, pivo, které vzniklo ve spolupráci s děčínským pivovarem Kapitán nebo vlastní sirup ze smrkových výhonků„.

U Fořta

Jen pár minut autem, na dokonalém místě, kousek od Šaunštejna a Malé Pravčické brány, najdete čerstvě zrekonstruovaný Hotel Kortus z roku 1868. Manželům Kortusovým se povedlo to, v co už nikdo nedoufal. Vdechnout bývalému zájezdnímu hostinci znovu život. Kámen, stoleté trámy, všudypřítomné dřevo naladí tu správnou selskou atmosféru. Projděte se nenáročnou cestou na nově zrekonstruovaný skalní hrad Šaunštejn a až Vám vyhládne, tak se vraťte a na terásce, společně zachumláni v dece, při svíčkách a výborném flank steaku, se skleničkou míchaného drinku v ruce, načerpejte dokonalou atmosféru okamžiku. Jediné, co by Vám snad mohlo po tomto krásném dnu chybět je sladká tečka na závěr. Co takhle domácí štrůdl?

Hotel Kortus

Kulinářských dní byste v Českém Švýcarsku mohli strávit nespočet. Podniky, které máme rádi, jsou rozesety v každém koutě. Vyjmenovat je všechny nemůžeme, ale pár dalších tipů Vám rádi dáme:

Hotel Ostrov

Co si dát na závěr dne? Pivo Falkenštejn nebo Kocour nebo destiláty od GALLI DISTILLERY? To už necháme na Vás…

Falkenštejn

GALLI DISTILLERY

OPS České Švýcarsko