Pěší výlety s Jiřím Rakem: České Švýcarsko z Janova a Růžové

Pěší výlety s Jiřím Rakem: České Švýcarsko z Janova a Růžové

Jiří Rak, 18.05.2023

Tipy Jirky Raka na výlety ze strany od Janova a Růžové...

Růženka, Petr Jan Juračka

Výlety z Janova nebo Růžové v návaznosti na autobusové linky:

432 Děčín > Růžová > Janov, Na hájenkách > Janov Výlukový jízdní řád 432
JŘ 432
  • duben denně
  • květen denně
  • červen denně
  • červenec denně
  • srpen denně
  • září denně
  • říjen denně
435 Děčín > Růžová > Janov, Na hájenkách > Janov > Hřensko, střed > Schmilka Jízdní řád 435
JŘ 435
  • duben So+Ne+Sv
  • květen So+Ne+Sv
  • červen So+Ne+Sv
  • červenec denně
  • srpen denně
  • září So+Ne+Sv
  • říjen So+Ne+Sv
441 Janov, Na hájenkách > Janov > Hřensko > Tři prameny, Pravčická brána > Mezní Louka > Mezná Jízdní řád 441
JŘ 441
  • duben So+Ne+Sv
  • květen So+Ne+Sv
  • červen So+Ne+Sv
  • červenec denně
  • srpen denně
  • září So+Ne+Sv
  • říjen So+Ne+Sv

Na zastávce "Janov, Na Hájenkách" je zřízena nová nástupní zastávka i pro turistický bus 441 (Shuttle bus) k Pravčické bráně, na Mezní Louku a do Mezné. Také odtud vychází méně známá cesta do soutěsek a na Meznou. Je třeba si napřed vyhledat spoje a tůru naplánovat časově. Pozor, linky 435 a 441 jezdí denně jen o letních prázdninách! V zimě nejedou vůbec. Na jaře a na podzim o víkendech a státních svátcích.
Za mokra mohou být cesty do soutěsek kluzké!
Výlety jsou vedeny mimo Edmundovu soutěsku a Gabrielinu stezku, jež jsou po požáru uzavřeny (2023, 2024, dále?).

1 Na Hájenkách, BUS - Mezní můstek - plavba Divokou soutěskou tam a zpět - Mezná, BUS

4 km mapy.cz/s/dumofebumu
mapy.cz/s/dumofebumu

Od zastávky busu Na hájenkách dolů na Mezní můstek, do Divoké soutěsky, plavba na člunech tam a zpět (okruh, z lodě se nevystupuje). Z Mezního můstku výstup na Meznou, odkud jede bus 441 zpět na konečnou Na hájenkách.

2 Na Hájenkách, BUS - Mezní můstek - plavba Divokou soutěskou tam a zpět - Mezná, BUS - vyhlídka na Mlýnské cestě - Tři prameny, BUS

7 km mapy.cz/s/lobetorete
mapy.cz/s/lobetorete

Od zastávky busu Na hájenkách dolů na Mezní můstek, do Divoké soutěsky, plavba na člunech tam a zpět (okruh, z lodě se nevystupuje). Z Mezního můstku výstup na Meznou, možnost občerstvení. Po žluté značce Mlýnskou cestou přes spáleniště, výhledy na Pravčickou bránu ke Třem pramenům. Busem 441 zpět na konečnou Na hájenkách.

3 Na Hájenkách, BUS - Mezní můstek - plavba Divokou soutěskou tam a zpět - Mezná, BUS - vyhlídka na Mlýnské cestě - Tři prameny, BUS - výstup na Pravčickou bránu a zpět - Tři prameny, BUS

13 km mapy.cz/s/gomahugapo
mapy.cz/s/gomahugapo

Od zastávky busu Na hájenkách dolů na Mezní můstek, do Divoké soutěsky, plavba na člunech tam a zpět (okruh, z lodě se nevystupuje). Z Mezního můstku výstup na Meznou, možnost občerstvení. Po žluté značce Mlýnskou cestou přes spáleniště, výhledy na Pravčickou bránu ke Třem pramenům. Výstup po červené k restauraci Sokolí hnízdo, občerstvení, na vyhlídky kolem Pravčické brány a zpět dolů na Tři prameny. Busem 441 zpět na konečnou Na hájenkách.

4 Janov,BUS - Janovská rozhledna - Mezní můstek - plavba Divokou soutěskou tam a zpět - Mezná, BUS Busem 441 zpět na konečnou Na hájenkách

6 km mapy.cz/s/fevufujejo
mapy.cz/s/fevufujejo

Od zastávky busu v Janově výstup po žluté na janovskou rozhlednu. Otevřeno stále, neplatí se vstupné. Výhled do Německa i na severní Čechy. Po žluté kolem golfového areálu na rozcestí se zelenou u Hájenek, po zelené dolů na Mezní můstek, do Divoké soutěsky, plavba na člunech tam a zpět (okruh, z lodě se nevystupuje). Z Mezního můstku výstup na Meznou, občerstvení, odkud jede bus 441 zpět do Janova a na konečnou Na hájenkách.

5 Růžová, BUS - rozhledna Růženka - Dolský mlýn - Vysoká Lípa, hotel Lípa - Mezní Louka

12 km mapy.cz/s/rakekofoku
mapy.cz/s/rakekofoku

Ze středu obce kolem kostela výstup na rozhlednu Růženka na Pastevním vrchu, kruhový výhled. Dále po značce naučné stezky a dle mapky loukou do lesa a do Kamenické Stráně (staré krásné chalupy). Po žluté k Dolskému mlýnu. Cestou odbočka na vyhlídku do kaňonu Kamenice. Od Dolského mlýna po lávce přes Kamenici a prudký výstup do Vysoké Lípy, hotel Lípa, občerstvení. Po modré kolem chalup vzhůru, lesem kolem restaurace Zvoneček k silnici a opět lesem podél silnice na Mezní Louku. Busem 441 zpět do Janova a na konečnou Na hájenkách, pěšky do Růžové nebo v Janově přestoupit, počkat na linky 432, 435 do Růžové (předem zjistit spojení).

6 Bynovec, BUS - Růžový hřeben - Belveder - Labská Stráň, BUS

10,5 km mapy.cz/s/robezepesa
mapy.cz/s/robezepesa

Autobusem 432 nebo 435 do Bynovce. V obci najít zelenou značku, po ní směr Děčín. Na rozcestí pod Kamenským vrchem pokračovat po červené směr Děčín. Skvělá vyhlídka na Růžovém hřebeni do kaňonu Labe. Po červené zpět na rozcestí pod Kamenským vrchem a stále lesem až na skalní balkon Belveder, nesjtarší umělou vyhlídku Českého Švýcarska, občerstveni v kiosku. Výhled na Dolní Žleb a do údolí Labe. Dále po červené na Labskou Stráň a autobusem 432 nebo 435. Předem zjistit spoje!

7 Schmilka, BUS - přívoz - stolové hory Kaiserkrone a Zirkelstein - Schöna - přívoz - Hřensko, přístav BUS

8 km mapy.cz/s/cadamopove
mapy.cz/s/cadamopove

Autobusem 435 na konečnou do Schmilky. Německým přívozem (cena cca 1 EUR) na levý břeh Labe a po červených značkách na stolovou horu Kaiserkrone/Císařská koruna. Ze skal panoramatické výhledy na celé Českosaské Švýcarsko. Zpět, pokračovat do obce Schöna, podle šipek výstup po schodech na skálu Zirkelstein, ještě lepší výhled, i daleko do Čech. Zpět do Schöny a silničkou kolem Císařské koruny sestup loukou a lesem k Labi, vlaková stanice Schöna. Zde přívoz, 40 CZK (cena v roce 2022), do Hřenska. Vlevo (směrem k hraničním přechodu) je zastávka autobusu 435 směrem zpět na Janov, Růžovou atd.