Svátek sv. Martina je za rohem! Kam vyrazit na tradiční svatomartinské menu?

Jitka Schneiderová
23.10.2025

Svátek svatého Martina, který připadá na 11. listopadu, je za rohem. Je spojen s bohatou historií a řadou tradic, které sahají až do středověku. Jedním z nejznámějších symbolů tohoto svátku je pečená husa. Máme pro vás skvělé tipy, kam letos vyrazit na oslavu svátku svatého Martina s tradičním svatomartinským menu!

Nejprve si pojďme povědět o sv. Martinovi…

Legenda říká, že svatý Martin byl původně římským vojákem. Později přijal křesťanskou víru a stal se misionářem a následně biskupem v Tours. Tomu ale předcházela tato příhoda: Martin, při své skromnosti, nechtěl biskupskou hodnost přijmout a schoval se před vyslanci do husince mezi hejno hus. Ty jej však svým silným kejháním prozradily. Na oplátku se pak husy staly tradičním pokrmem, který se podává k jeho poctě.

Další legenda praví, že během jedné chladné noci potkal zuboženého žebráka, s nímž se podělil o svůj plášť – tento čin soucitu a pomoci symbolizuje hodnoty, které svatý Martin představuje. Když Martin zemřel, jeho pověst svatého se šířila, a tak se v den jeho pohřbu začala šířit tradice oslav.

Se sv. Martinem nás pojí i přísloví „Svatý Martin přijede na bílém koni“, v českých zemích je dobře známé a vztahuje se k očekávání prvního sněhu. Ačkoli ne každý rok Martin skutečně „přijede na bílém koni,“ rčení si zachovává svůj půvab a připomíná nám kouzlo příchodu zimy. Svátek svatého Martina a toto přísloví nás tak každý rok naladí na zimní atmosféru, očekávání prvního sněhu a těšení se na adventní období.

A kam vyrazit na tradiční svatomartinské menu?

V českých zemích je svátek svatého Martina spojen nejen s pokorou a dobročinností, ale také s bujarými hody. Na svátečním stole nalezneme pečenou husu, knedlíky, zelí a další speciality připravené přesně podle tradice. A nejen to! Svatomartinské menu často doprovází také ochutnávka mladého vína, které symbolizuje plody práce vinařů po celoročním úsilí. První lahve mladého vína se tradičně otevírají právě na svatého Martina, kdy je víno připravené ke konzumaci.

Proto neváhejte a přijďte oslavit svátek svatého Martina v příjemném prostředí s tradičním svatomartinským menu. Rezervujte si stůl a užijte si zážitek plný tradičních chutí.

Resort Mezná

Vyladěné svatomartinské menu pro vás s láskou přichystali i na Mezné. Husí játra na cibulce, husí vývar a pečené stehýnko s karamelizovaným jablkem, červeným zelím a karlovarským knedlíkem a na závěr nebude chybět ani sladká tečka. Panna cotta s borůvkovým přelivem. Menu od 7. do 16. listopadu.

Resort Mezná

Wellness Hotel Lužan

Ještě, že máme tolik skvělých míst, kde si můžete vychutnat husí menu. Desítky míst a desítky variací na svatomartinské jídlo. Rozhodně mezi ně zařaďte i Lužan v Rumburku. Tady si můžete totiž vybrat mezi vynikající klasikou nebo alternativními husími dobrotami. Pochutnat si tu můžete od 7. do 11. listopadu.

Wellness hotel Luzan

Hotel Ostrov

Chef Renda Tichý s naprostou lehkostí vyfiknul opět takové menu, že vám z něj spadne brada – výpečky na křupavé topince, tradiční kaldoun, čtvrt husičky nebo trhaný husí konfit, a jako dezert zmrzlina z pečeného chleba! Každý rok jsou během pár minut vybookovaná všechna místa v restauraci na konci světa v Ostrově. Jestli chcete být letos také u toho, tak bedlivě hlídejte termín, menu podávají od 8. listopadu.

Hotel Kortus

Pořádnou hostinu si připravil také Hotel a restaurace Kortus nedaleko skalního hradu Šaunštejn. Tradiční husí menu se svatomartinskými rohlíčky si tu můžete vychutnávat od 7. do 16. listopadu, po předchozí rezervaci na telefonu 604 604 777. K tomu sklenička prvotřídního vína z vinařství Sedlák a příjemný večer je tu.

Hotel Kortus

Lípa Resort

Svatomartinský stůl vám prostřou i v Restauraci Lípa, a to od 7. do 15. listopadu. Letos lákají na tartaletku s husí paštikou, tradiční kaldoun a hned tři varianty hlavního chodu s husičkou. Sladká tečka na konec je v podobě hruškového koláče s vanilkou omáčkou. Velkou pečenou husu je dobré si rezervovat předem do 6. listopadu.

Penzion Na Stodolci

A co takhle spojení husy a lišáka? Nebojte, nejde o žádný myslivecký úlovek, ale o spojení vynikající vypečené husy s poctivým pivem Stodolecký lišák, které se čepuje pouze tady. Tým „víno“ tu najde i klasickou kombinaci. Doporučujeme využít zvýhodněného balíčku menu s ubytováním a hostinu si užít do posledního doušku. Martinskou husu tu podávají od 11. do 23. listopadu.

Pivovar Falkenštejn

Chef René Vokurka si na letošek zase připravil vyladěné husí menu. Polévka i několik dalších husích specialit jako hlavní chody v kombinaci s řemeslným pivkem je vždy zárukou parádního gastrozážitku. Své místo si rezervujte mezi 7. až 11. listopadem.

Pivovar Falkenstejn

Resort Vysoká Lípa

Svatomartinské menu si připravili také v novém Resortu Vysoká Lípa. Tady se můžete těšit na paštiku, kaldoun nebo dýňovku s chilli, na husu s malinovým zelím a na poctivý makový koláč s drobenkou a dýňové makronky. Doporučujeme udělat rezervaci na 732 688 656, menu podávají od 7. do 16. listopadu.

 

Svatomartinské menu je víc než jen lahůdka – je to tradice, setkání s přáteli, rodinou a hlavně skvělý způsob, jak podpořit místní podniky. Ať už si vyberete kachnu, husu nebo si přiťuknete svatomartinským vínem, přeji vám krásné chvíle a dobrou chuť!

 

Jitka Schneiderová