Kde se v Českém Švýcarsku dobře najíst
Výlet bez jídla je jako loďka bez bidla (což pochopíte třeba v Divoké soutěsce :-)). Chceme tím říct, že pořádný gastro zážitek pobyt v přírodě pěkně zaokrouhlí, asi jako když pivu na závěr dotočíte pěnu. Kde si po výletě takovou pěnu dní dotočit v Českém Švýcarsku? Všechna místa najdete přehledně tady.
Hotel Ostrov
Šéfkuchař René Tichý je nekorunovaným králem ostrovského údolí, ve kterém se ztratíte ze signálu a díky chuti jídla získáte zase chuť do života. Péče, poctivost a inovativnost zdejší kuchyně posouvá hranice gastronomických zážitků stále výš. Na jídelním lístku najdete osvědčené evergreeny jako kachnu, tatarák nebo kulajdu, oceňovanou Lukášem Hejlíkem, ale dáte si tu i pokrmy, o které na výletě jen tak nezavadíte, třeba králíka. Mrkněte i do vinného lístku, skrývají se tu perly!
Resort Mezná
Pro výlety v západní oblasti Českého Švýcarska nad Hřenskem, se pro gastronomické zaokrouhlování výletů skvěle hodí Restaurace Na Vyhlídce v Resortu Mezná. Je otevřena denně po celý rok, zakládá si na kvalitních a sezónních surovinách z regionálních zdrojů, tvoří z nich poctivou domácí kuchyni, kterou moderními gastronomickými postupy a pozorným servisem pozvedá na vysokou úroveň.
Hotel Lužan
Pizzerie a Steakhouse v prvním patře Hotelu Lužan si potrpí na chuťovou i vizuální kvalitu. Pokocháte se ale i výhledem na historická podloubí rumburského náměstí. Kromě pizzy a signaturních steaků si tu dáte další speciality italské kuchyně a domácí dezerty. Pizzerie má i pravidelně aktualizovaný facebookový profil, na kterém najdete aktuální polední nabídku za zvýhodněnou cenu.
Resort Dymník
Místo v restauraci resortu Dymník si zarezervujte předem, jinak si nesednete, a to by byla škoda. Po výletě na rozhlednu nebo vydatném tréninku na fotbal-golfovém hřišti vám vyhládne a takhle na konci světa budete těžko hledat lepší gastronomii. Vybírat budete z české klasiky, ale dáte si tu třeba i pstruha z místních sádek, houbové krupeto nebo burger s trhaným vepřovým. Dymnické menu má zvláštní kolonku s řízky, které smaží zásadně na sádle a pomalu. Nebojte, dočkáte se, a bude to stát za to!
Penzion Na Stodolci
Až budete mít pocit, že chcete nejen najíst, ale i trochu zpomalit a načerpat atmosféru, zamiřte do Penzionu Na Stodolci v Chřibské. To místo je přesně takové, kde si po výletě sundáte batoh, vydechnete – a víte, že jste doma. Restaurace staví na poctivé domácí kuchyni s moderním šmrncem a na surovinách, které mají jméno i původ. Nečekejte tuctový jídelníček, ale jídla, která potěší jak hladového výletníka, tak gurmána. A protože pivo k dobrému jídlu patří, můžete si dát i pečlivě vybraný mok, který zážitek dotáhne do finále.
Hotel a restaurace Kortus
Ve Vysoké Lípě, třeba cestou ze Šaunštejnu, se zastavte v nedávno rekonstruované restauraci Hotelu Kortus. Čeká tu na vás moderní česká výletní kuchyně, ze které vyčnívají zejména hovězí burger či vepřová žebírka.
Pivovar Falkenštejn
Falkenštejn je láska na první pohled. Ať už je to zdařile zrekonstruovanými prostory pivovaru, skvělým pivem, partou štamgastů nebo atmosférou krásnolipského náměstí, budete se tu prostě cítit jako doma. Šéfkuchař René Vokurka se stará o to, aby se na jídelním lístku objevovalo pořád něco zvláštního, pořádá gastro akce, inovuje a experimentuje i s mezinárodní kuchyní. Pivo si nezapomeňte nakoupit do zásoby, bude se vám po něm stýskat hned za prvním kopcem.
Pivovar Kocour
Kocour je jedním z prvních řemeslných pivovarů v ČR a přední místo si tradičně drží i co se týče kvality piva. Při výletě do výběžku si návštěvu Kocoura nenechte ujít. V zimě i v létě je tu cvrkot a vaří tu přesně to, co je k pivu potřeba, třeba luxusní guláš nebo svíčkovou, ale myslí i na vegetariány a děti.
Resort U Fořta
Moderní česká i světová kuchyně čerpající z lokálních zdrojů vás U Fořta nikdy nezklame. Stačí jen nahlédnout do jídelního lístku: steak z jeleního hřbetu sous – vide s šípkovou omáčkou, petrželovým pyré, pečenou žlutou řepou a jedlými kaštany nebo třeba pomalu pečené kachní stehno s restovanými bramborovými noky, jarní cibulkou, konfitovanou červenou cibulí a konfitovaným česnekem… A máte jasno. Tohle místo je zkrátka sázka na jistotu, ať se tu stavíte na rodinnou večeři, oběd s obchodními partnery nebo na gastronomickou tečku za výletem na ta nejkrásnější místa Českého Švýcarska.
Wellness Hotel Zámeček
Tady se najíte na jedničku s hvězdičkou. Zlatou. Na čele:). S jídlem si tu hrají i po vizuální stránce, což dobře pasuje k celkově zdobné atmosféře. Romantická večeře v Zámečku perfektně podtrhne to, co máte na srdci, reprezentativní prostory pomohou otevřít komunikační dveře ke klientům či obchodním partnerům. Menu vychází z toho, co je zdejší a v sezóně k mání, ale nebojí se to doladit exotičtějšími surovinami. Přece jen žijeme v globálním světě, a navíc jen jednou…