Bohemian Coffee House – světová káva pražená v Rumburku!

Jitka Schneiderová
03.06.2025

Přinášíme vám rozhovor s Jiřím Dužárem, místním podnikatelem a majitelem rumburské pražírny a kavárny Bohemian Coffee House. Káva z jeho pražírny získala prestižní označení Regionální produkt Českého Švýcarska. V rozhovoru se dozvíte, jak se z bývalého byznysového manažera, který měl z podnikání zpočátku velké obavy, stal úspěšný podnikatel, jenž dnes s nadšením dělá to, co ho skutečně baví a naplňuje.

Jak vznikl nápad otevřít Bohemian Coffee House v Rumburku?

Já jsem před nějakými dvaceti lety dojížděl za prací do Prahy. Rodina mě znala jen v saku a kravatě. Můj nejstarší syn tehdy pracoval v Americe pro CzechTourism, a když jsem byl za ním na návštěvě, viděl jsem tam tu tehdy začínající vlnu kaváren plných hipsterů. Řekl jsem si: „Tohle musíme přivést i k nám, na sever Čech!“ Velkou roli v mém rozhodnutí sehrál i stesk po rodině. Dlouhá léta jsem pracoval mimo domov a uvědomil si, o kolik společných chvil s nejbližšími přicházím. Původně jsme chtěli kávu jen pražit, pořídili jsme auto, stánek a objížděli s naší kávou kulturní akce. Potom nám ale nabídli prostor na pražírnu v Rumburku a vznikl nápad otevřít spolu s ní rovnou i kavárnu. Takže jsem navlékl zástěru a před Vánoci 2018 jsme otevřeli. Prostor nám byl za chvíli malý a za rok jsme otvírali znovu, ve větším, přímo na hlavním průjezdu Rumburkem, kde působíme dodnes.

Jak se Vám podařilo přitáhnout zákazníky? Rumburk v té době asi nebyl zrovna centrem kávové kultury…

To možná nebyl, ale zato má skvělou polohu – leží blízko Německa, Polska i Národního parku České Švýcarsko a Chráněné krajinné oblasti Lužické hory. A Rumburáci jsou zvídaví. Naprostá většina zákazníků zpočátku upřednostňovala hořkou černou kávu. My jim ale ukázali, že káva může mít i sladší tóny a dnes je poměr zákazníků hořká/sladká zhruba 55 % ku 45 %. Místní kávoví nadšenci k nám chodí pravidelně. A v létě, kdy odjíždějí na dovolenou, je nahrazují turisté. Od začátku jsme také byli aktivní na sítích, s čímž nám, stejně jako s rozjezdem kavárny, pomáhal nejstarší syn.

Co je podle Vás klíčem k dokonalé kávě – surovina, pražení nebo příprava?

Jde o výsledek celého procesu, který začíná u farmáře – pokud se své kávě věnuje s láskou a pečlivostí, výrazně to ovlivní její kvalitu. Následuje správná logistika a skladování, přičemž klíčovou roli hraje i samotné pražení. Pražič musí dokonale rozumět kávě, kterou má v rukou, aby z ní dokázal vytáhnout to nejlepší. A nakonec je tu barista, který ji připraví a podá tak, jak si zaslouží. Důležitá je i dobrá spolupráce s dodavateli. Spolupracujeme s vybranými evropskými importéry, kteří mají naší důvěru v oblasti udržitelnosti pěstování a obchodu s kávou. A na co jsme opravdu pyšní, jsou naše tzv. „direct trade“ spolupráce s Mexikem, Brazílií a Nikaraguou, to znamená, že za zelené zrno, platíme přímo farmáři a naopak přímo z kávové plantáže, jdou zrna k nám, do Rumburku.

Co chystáte do budoucna?

Plánů je mnoho. Došli jsme do bodu, kdy nám nynější prostor nestačí, a tak budeme k naší kavárně přidávat prostor další, vlastně hned vedle. Pražírna, skladování, nalení. Cílem je mít více prostoru pro hraní si s kávovými profily, experimentovat a představit našim zákazníkům a veřejnosti pražení kávy, tzv. je pozvat nahlédnout pod pokličku celé operace. To je ta více technická část prostoru, a druhá část bude sloužit k setkávání, soukromým meetingům či prezentacím a workshopům. Dalším plánem je doplnit náš již pestrý kávový výběr o kávu bez kofeinu. Jdeme tak naproti například rodičkám a lidem, co si chtějí dopřát dobrou kávu třeba i ve večerních hodinách. Dalším velkým směrem, spíše než plánem, kterým se chceme ubírat, je rozšiřovat spolupráci s lokálními a regionálními výrobci a jejich kvalitními produkty, ať už jde o pivo, limo, mléko přímo od farmáře, řemeslné pečivo, pesta, džemy a dále. Velkou doménou naší kavárny také vždy bylo nabízet prostory k vystavování velkoformátových fotografií, uměleckých děl, historických artefkatů, čehož se pyšně chceme držet a rozvíjet, a nabídnout tak zákazníkům pěkné pokoukání. A kdo by chtěl i umění zažít naživo, máme za cíl u nás v kavárně rozšířit kulturní program o výstupy a představení, jako již dlouholetá spolupráce s panem Hejlíkem, jeho věrným ansáblem, a jeho projektem LiStOVáNí.

A Váš volný čas? Máte nějaký? Jak jej nejraději trávíte?

Mám ho málo, ale když je, rád vyrazím na kole po okolí, chodíme na procházky s naším pejskem nebo se s přáteli otužovat.

Děkujeme Vám za rozhovor a přejeme mnoho úspěchů, inspirace a spokojených zákazníků na vaší kávové cestě v regionu!

Pokud se ocitnete v Rumburku, určitě se tu zastavte – čeká vás výběrová káva, příjemné prostředí, vůně dalekých krajů a šálek kávy, který vypráví svůj příběh!

Jitka Schneiderová