Mléčné výrobky z rozhraní Lužických hor a Českého Švýcarska
Mlékárna na rozhraní Lužických hor a Českého Švýcarska byla ve Varnsdorfu založena za 2. světové války v roce 1943. Od té doby prodělala řadu změn, stále je však významným dodavatelem mléčných výrobků, ale také i významným zaměstnavatelem v regionu.
Čerstvé máslo vyrábí v menších dávkách klasickou metodou, sýry vyrábí s velkým podílem ruční práce, která jim dá nezaměnitelné vlastnosti, zejména chuť a konzistenci. Udí výhradně kouřem z bukových štěpek. Vyrábí klasické polotvrdé sýry Eidam, Gouda, Tolštejn – sýr ementálského typu s tvorbou ok, pařené copy vyrábí podle prastaré receptury severního Kavkazu. Čerstvý Pastevecký sýr byl oceněný v soutěži o nejlepší regionální potravinu 2012.
Výrobky z mlékárny lze zakoupit přímo v podnikové prodejně, nebo v některých pekárnách a řeznictvích. Výrobky si našli cestu i do větších obchodů.
Vyznavače BIO produktů jistě potěší tím, že velká část výrobků je vyrobena právě v této kvalitě při použití BIO mléka a BIO smetany. V roce 2004 byla dokonce první mlékárnou v ČR, certifikovanou pro výrobu BIO sýrů. Nazvali je Mandava a vyrábí je vedle široké škály BIO produktů, které získávají stabilně mnohá ocenění, dodnes.
Zbývá dodat, že před krachem byla mlékárna zachráněna Polabskými mlékárnami a.s. a mlékárna je nyní jednou z jejích provozoven.
5. května 2467 | |
+420 412 370 199 | |
info@milko.cz | |
www.polabske.cz |