Nebojte se Pekel Severu. Naopak, těšte se na zážitky na druhou. Začíná RoadCup!

Nebojte se Pekel Severu. Naopak, těšte se na zážitky na druhou. Začíná RoadCup!

Tomáš Nohejl, 28.03.2024

V sobotu 23. března byli na letňanském výstavišti v rámci veletrhu FOR Bikes slavnostně vyhlášeni vítězové RoadCupu 2023 a tím byl také odstartován nový ročník, již sedmý v pořadí. Po úspěchu premiéry double Pekla Severu Road se po roce blíží další. Žádný strach, naopak. Můžete se těšit na zážitky na druhou. O víkendu 20. a 21. dubna.

Peklo Severu Road

Oba pořadatelské týmy z malebného Českého Švýcarska se ještě těsněji propojily a pokryjí oba dny. Vždy nejdříve dopoledne pro hobíky v nejkratší verzi série RoadRace a po obědě pro elitu v Českém poháru  – tedy v tuzemsku loni teprve objevený koncept, přestože racionálně to je zcela jasná kombinace. Nyní se k němu přidají i v Náměšti nad Oslavou (první závod RoadCupu už 13. dubna).

Začíná se tedy v sobotu v Krásné Lípě 62 km (s převýšením 1050 m na pěti okruzích). Pokračuje v neděli v České Kamenici na 51 km (s převýšením 1000 m na dvou okruzích). „Připraveno máme 400 čísel a čipů, platící na oba dny. Věříme, že je udáme,“ těší se organizátoři. Loni velká většina účastníků zvládla oba dny.

„Trať je stejná, správa silnic opraví trochu povrch, ale po mírné zimě nebude naštěstí tolik práce. V národním parku se nesolí, jen se musí ještě vymést kamínky z vozovky,“ oddechla si Simona Davídková, řídící první den, závod, který loni po 28 letech navázal na bitvu o putovní pohár Rumburské vzpoury. Pochvaluje si teď také rozšíření závodního programu o samostatný souboj juniorů od 15 let všech úrovní, tedy se svazovou licencí i bez ní. Okruh bude po celý den uzavřený oboustranně. Motoristé naleznou na značkách telefonní číslo na hotline, kde jim vysvětlí případné objížďky. A pro všechny okolo třeba připomenout i partnerství s pivovarem Falkenštejn.

Peklo Severu Road

O den později se pořadatelská armáda Pekla Severu přehoupne přes kopec do České Kamenice. „Přípravy vrcholí i u nás, vypomůžou nám hasiči a srdcaři z okolí, ale pořád ještě sháníme další dobrovolníky,“ říká ředitel závodu Roman Horký. Okruh o délce 25,4 km s převýšením 500 m), který se pojede dvakrát, se nezměnil. „V jednom nebezpečném sjezdu nám opravili asfalt, to jsme moc rádi. Těsně před cílem ale ještě probíhají opravy silnice, máme slíbeno, že se to stihne,“ dodává. Trať bude po celý den uzavřená vzhledem k délce pouze jednosměrně, proti směru závodu.

I tady se pojedou závody dva – hobíci a elita. První verze rozšiřuje hodnocené kategorie na tři ženské a čtyři mužské tudíž dává šanci více závoďákům ohřát se ve světle „pódiových“ ramp. V té druhé mohou i zahraniční týmy nasadit desetičlenné formace jako domácí. „Chceme mít co největší peloton, to je jednoduché,“ potvrzuje Horký. Tady se chystá přímý přenos na RoadCycling.cz a youtube.com, k dispozici bude i livetracker Sportsoftu, tudíž co největší promo směrem ven pro další fanoušky. Naopak doprovodný program na místě se loni příliš neuchytil, takže letos zůstane hlavní atrakcí samotný závod. A pro pořadatele logistická operace s přesunem kapacit z Lípy do Kamenice.

Peklo Severu Road

Za obhajobou loňských výher by se měli vydat Filip Šlajchrt (čas 1:36) a domácí Jan Brňák (1:24). V Krásné Lípě slavila Jana Milec Jiřincová (1:54) a v České Kamenici pak Viktoria Marschnerová (1:40), ta už ovšem nejezdí. Celkové pořadí RoadRace za uplynulou sezónu ovládli Petr Fiala (Xeelo) a Jana Milec Jiřincová (TFD). Počet osobností tady rozšíří třeba ultravytrvalec Daniel Polman, který přiveze i svoje knížky do bohaté baterie cen.

Více na: https://www.pekloseveru.cz/peklo-severu-road/