Muzeum v Děčíně je ráj pro malé i velké

Muzeum v Děčíně je ráj pro malé i velké

Ilona Rosenkrancová, Andrea Kadlecová, 26.7.2023

Co si představíte, když uslyšíte slovo muzeum? Vůni, starých exponátů, historii uspořádanou do vitrín, dokumenty, hromady textu, často ne moc zábavného? Tak přesně takhle to v děčínském muzeu nevypadá. Historie je citlivě podaná do zábavných expozic, nudit se nebudou malí ani velcí, to slibujeme! Při návštěvě Děčína, tak rozhodně toto místo nemiňte, věřte, že by vám to bylo hodně líto. 

Oblastní muzeum v Děčíně

Oblastní muzeum sídlí od roku 1953 v krásné budově bývalé vrchnostenské správy Thun-Hohensteinů z 18. století v Děčíně. A protože Děčín je od nejstarších dob centrem labské plavby, muzeum se na tuto oblast od roku 1969 specializuje. V této době otevřelo i stálou expozici:

Vývoj lodní dopravy na Labi

Od 40. let 19. století začal vzrůstat význam Děčína jako důležitého přístavu a překladiště. Kromě strategického, pohraničního místa na mapě k tomu přispěl i rozmach paroplavby. Děčín se nakonec stal i sídlem ředitelství podniku ČSPLO a bylo tu vytvořeno také učňovské středisko pro zájemce o obor lodní dopravy. Navíc historicky Děčíňáci vždy stavěli a vlastnili lodě a žili z obchodu.

Zajímá vás Jaké lodě pluly po Labi? Co vozily? Podívejte se tváří v tvář na historický skafandr. Kormidlujte nákladní loď po Labi v kormidelně s projekcí. Expozice Vývoj lodní dopravy na Labi patří k největším v České republice a provede vás její historií od počátků až do dnešních dnů.

Víte, že...Nejstarším exponátem je monoxyl – loď vydlabaná z jednoho kmene, typ plavidla, používaný v pravěku a převzatý ještě starými Slovany?

Expozice vývoj lodní dopravy na Labi

Historicky nejcennější je stálá expozice:

Gotické umění na Děčínsku

Expozice gotické plastiky na Děčínsku představuje nejvýznamnější dochované plastiky z Děčína a přilehlých i vzdálenějších obcí, počínaje Madonou z poloviny 14. století, konče díly, která svým časovým zařazením i stylovou charakteristikou již hraničí s ranou renesancí první poloviny 16. století. Z nejzajímavějších plastik uveďme například Pietu z kostele sv. Mikuláše v Mikulášovicích, datovanou do období „krásného slohu“, konkrétně do 2. čtvrtiny 15. století a považovanou za práci Mistra Týnské kalvárie nebo jeho okruhu. Za zmínku stojí i jediná dochovaná gotická socha z kamene v našem regionu – Madona, která stávala na konzoli  pod kružbovým baldachýnem v rohu původně renesančního domu na dnešním Masarykově náměstí, postaveném už v roce 1594.

Gotické umění na Děčínsku

Nejstarší podobu města Děčína ukazuje stálá výstava:

Město na louce

Jak se bydlelo v Děčíně v dávné minulosti? Nálezy z prvního - dnes už zaniklého - města na Mariánské louce. Středověké keramické střepy, kosterní pozůstatky či ukázky drobných kovových předmětů a mnoho jiných zajímavostí je součástí nově otevřené výstavy v děčínském muzeu. Expozice sice už v minulosti patřila mezi stálé oblíbené výstavy, nyní si ji však návštěvníci mají možnost prohlédnout po několikaměsíční přestavbě.

Město na louce

Novější historii města přibližuje menší expozice:

Procházka starým Děčínem

Při vašem putování po chodbě muzea přes propast času můžete nahlédnout na bývalou tvář města v minulých stoletích. Projdete se zaniklými zákoutími městských uliček, hradeb a bran, navštívíte zaniklou hrobku Thun-Hohensteinů v Loretě na dnešním Masarykově náměstí a posoudíte přesnou mušku děčínských ostrostřelců na vystavených střeleckých terčích. To vše pod bedlivým dohledem barokních soch, které stráží obsahy malovaných truhel a vojenských pokladnic.

Procházka starým Děčínem

Muzeum má i menší stálou přírodovědnou výstavu:

Ptactvo Děčínska

Oblíbená přehlídka okřídlenců děčínského regionu potěší malé i velké. V expozici ptactva, nyní nainstalované v moderních prosvětlených vitrínách, uvidíte (případně i uslyšíte) nejznámější i méně známé okřídlence Děčínska. Ti se vám představí v co možná nejvěrnější simulaci přirozeného prostředí. Někteří z vás možná dosud neslyšeli o existenci takových ptáčků, jako je bělořit šedý, moudivláček lužní, šoupálek dlouhoprstý, zvonohlík zahradní nebo králíček obecný. Přijďte si tedy i vy rozšířit své obzory!

Víte, že...Zejména pro školní děti je připraven také poznávací koutek, kde je úkolem poznat některé druhy podle jednoduchých indicií?

Ptactvo Děčínska

V muzeu ale nemají jenom stálé expozice. S velkým srdcem a láskou pro věc připravují i spousty výstav, které se pravidelně mění. 

Jak bydlely panenky

Naprosto nezapomenutelná výstava, kterou rozhodně ocení každá malá princezna. Pohádkový svět hraček vás dostane. Více jak 60 miniaturních pokojíčků pro panenky z období od konce 19. století po 80. léta 20. století ze soukromé sbírky manželů Tošovských z Varnsdorfu v několika místnostech. Výstava vás ohromí svou krásou, detailností a originalitou. Zjistíte, jak se lišily hračky podle společenského postavení, módy a tradic. Poznáte historii a kulturu hraček, které odrážely životní styl a hodnoty lidí. Obdivovat budete bohaté zařízení domů, detailní nádobíčko a doplňky, které sloužily nejen ke hře a zábavě, ale i k poučení dětí. Zjistíte jak se hračky měnily s dobou a že naše dnešní Barbie jsou opravdu někde jinde. Prostě nezapomenutelný zážitek pro všechny věkové kategorie a pohlaví.

Víte, že...Součástí výstavy je bohatý doprovodný program, který nabízí různé aktivity pro děti i dospělé? Oblékněte si svou panenku, slepte autíčko, pohrajte si v pokojíčku nebo si udělejte super fotky s rekvizitami.

Jak bydlely panenky

Dobrodružství s kapitánem Rudovousem: Výprava do světa LEGO Pirátů

Ale i kluci mají něco pro sebe na míru. Téma pirátů i LEGO samotné spojují generace. Děčínské pirátské dobrodružství postavené z kostiček zaujme a pobaví malé i velké. Sběratelská výstava představuje veškeré a kompletní sady z  kultovní série LEGO Pirátů z let 1989–1997. Uvidíte původní sety, které byly získávané z celého světa. Seznámíte se s příběhem kapitána Rudovouse, jeho posádky a ikonické lodi Barracuda. Zblízka si můžete prohlédnout i spoustu dalších LEGO plachetnic a dalších zajímavých setů.

A i tady platí, že v muzeu rozhodně nenajdete jen statické expozice. Součástí je doprovodný program pro dětské duše všech věkových kategorií. Staňte se pirátem LEGO světa ve fotokoutku. Najděte poklad kapitána Rudovouse a přihlaste se do slosovací soutěže, kde můžete vyhrát LEGO pirátskou loď! Poskládejte si vlastní set v LEGO herním koutku, vymalujte si piráta nebo shlédněte filmy ze světa LEGO pirátů.

Dobrodružství s kapitánem Rudovousem: Výprava do světa LEGO Pirátů

Kudy, kudy cestička

Poslední aktuální výstava je věnována mapám všeho druhu - k vidění jsou nejen dopravní, vojenské, turistické nebo školní mapy a atlasy, ale i řada mapových kuriozit. Zlatým hřebem výstavy je originál Müllerovy mapy Čech z roku 1720.

Kudy, kudy cestička

Námořníci z českých zemí 

Expozice se věnuje všem odvážným mužům, kteří vyměnili pohodlí domova za kymácející se palubu námořní lodi. Mezi námi žije tisíce lidí, co mají mezi předky nějakého námořníka a záměrem výstavy je ukázat příběhy „suchozemců“ spojených s námořní plavbou se zaměřením na dobu do roku 1945.

K vidění jsou exponáty připomínající éru bojů maltézských rytířů s Turky, službu v rakouském válečném loďstvu a nezapomínáme na sudetské Němce v řadách Kriegsmarine či na osudy Čechoameričanů v americké válečné flotile. K nejvzácnějším exponátům patří obrazy a děla ze 17. století, precizně postavené modely lodí, ponorek nebo sada řádů a medailí poručíka Josefa Holuba, v letech 1917 – 18 úspěšného ponorkového velitele.

Víte, že... na výstavě najdete i kostru malé skládací lodě z německé ponorky, která není běžná ani v německých muzeích? Celkem výstav čítá přes sto originálních “námořních“ exponátů v hodně přes čtyři miliony korun.

Námořníci z českých zemí

Co byste ještě měli vědět?

Muzeum v Děčíně zčásti plní i roli galerie. Svůj prostor zde pravidelně dostávají také známější i regionální umělci či místní výtvarné skupiny. Pravidelný program muzea nabízí i tvůrčí dílny, vzdělávací programy a kulturní akce. Prostor muzejního nádvoří s velkou sbírkou sochařských artefaktů a upravenou zahradou je využíván ke společenským akcím, ale i ke klidnému posezení během letního dne. Oblíbené jsou oslavy Dne dětí či hojně navštěvovaný Muzejní vánoční jarmark. Navíc jsou jeho součástí jsou i dvě velké regionální pobočky v Rumburku a ve Varnsdorfu (o těch více zase někdy příště). Celkově spravuje více než 220 tisíc sbírkových předmětů převážně regionální povahy a podílí se i na expozicích na děčínském zámku. 

Socha sv. Floriána u muzea

Teď už stačí jen dorazit, z bohatého portfolia si rozhodně každý vybere to své.  Aktuální otevírací dobu a veškeré další informace najdete ZDE.