Dědictví Clary-Aldringena - Turismus kvete ve Hřensku již 130 let

Dědictví Clary-Aldringena - Turismus kvete ve Hřensku již 130 let

Když člověk sestoupí dolů k řece Kamenici, pohltí ho svět, ve kterém čas plyne zdánlivě jinak. Třeba je to i tím, že do hloubi úzkého kaňonu málokdy prosvitnou sluneční paprsky? Zdá se, jako kdyby kníže Edmund Clary‐Aldringen s nápadem projížďky na pramicích přišel teprve nedávno...

Hřensko

„Aby mohl soutěsku vybudovat, pozval z Itálie do Čech 200 dělníků, razičů (tzv. barabů), kteří prakticky za několik měsíců vystavěli hráz, vybudovali přístupové cesty do soutěsky, vyhlídky, promenády a také tunely – za pomoci ohně
a vody,“ vypráví starosta Hřenska Zdeněk Pánek něco málo z historie Tiché soutěsky, kterou knížecí rodina slavnostně otevřena 4. května 1890.

Soutěsky

Edmund Clary‐Aldringen nezůstal jen u soutěsek. V roce 1891 nechal vybudovat Sokolí hnízdo hned vedle Pravčické brány, několik hotelů v Hřensku a na Mezní Louce. O rok později také šestikilometrovou procházkovou stezku podél Křídelních stěn, která je dnes zřejmě neoblíbenější stezkou parku. Pojmenoval ji Gabrielina stezka na počest své sestry Leontiny Gabriely. Mimochodem, Hřensko skrývá ještě jednu zajímavost, která stojí stranou hlavního proudu návštěvníků... Starou plynárnu postavili němečtí dělníci v roce 1905. Najdete ji zhruba uprostřed obce, v úzké postranní rokli, kam byla umístěna, aby v případě výbuchu neohrozila obydlené domy v obci. Dnes je v ní restaurace s ubytováním.

Soutěsky

Ušetřete za parkování. Z Děčína jezdí do Hřenska pravidelná autobusová linka – každé dvě hodiny, ve vrcholné sezoně každou půlhodinu. Cesta trvá asi 15 minut. Nebo s výhodnou jízdenkou v tarifu Dopravy Ústeckého kraje: Z Děčína Dráhou národního parku do německé Schöny a přívozem přes Labe do Hřenska.