Senioři dětem

Málokteré dítě z mateřské školky v Krásné Lípě dnes nezná paní Soňu Brožovou nebo pana Vladislava Vencka. Oba jsou to aktivní senioři, kteří se zapojili do projektu obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko: „Ekologická výchova pro všechny generace“, realizovaného z dotačního programu Cíl 3 Evropské unie a oba tak připravují a realizují programy o přírodě pro děti z mateřských a základních škol.
Od roku 2013, kdy projekt začal, zrealizovali dohromady již 36 programů a oslovili více než 600 dětí, a to nejen v Krásné Lípě, ale i Mikulášovicích, Rumburku, Velkém Šenově, a to dobrovolně nad rámec požadavků projektu.
Ve svých programech přibližují dětem poznatky a zkušenosti ze svých dlouholetých zálib. Paní Brožovou, tak děti znají jako babičku „bylinkářku“ a pana Vencka zase jako dědu „myslivce“ či „rybáře“.
Paní Brožová s dětmi chodí do okolí školek a společně si ukazují a sbírají bylinky, které rostou v tom kterém ročním období na jaře např.: podběl, později pampelišku a bezové květy, jitrocel, na podzim sbírají šípky nebo si ukazují kostival. Některé pochoutky z bylin, které paní Brožová vyrobí, třeba pampeliškový med, jitrocelový sirup mohou i ochutnat. Díky návštěvám paní Brožové ve školkách tak děti vědí, že mají mamince natrhat na bolení hlavy sedmikrásku a na natlučené koleno si přiložit jitrocel, ale nejen to.
Vladislav Vencko pro změnu dětem vypráví o světě zvířat, jak ostatně vyplývá z jeho koníčků: myslivosti a rybaření. Do školek a škol tak dětem nosí rybářské náčiní, vezírek, podběrák i udici a vypráví jim příběhy ze života našich známých druhů ryb. V programu o zvířatech v lese se děti seznámí s našimi lesními zvířaty, mohou si potěžkat jelení či dančí paroží, prohlédnou kančí zuby, nebo si osahat i srst některých zvířat. V programu nechybí ani jezevec, který je skoro jako živý, nebo dřevěné pexeso a zvukové hádanky.
Paní Brožová i pan Venco, mají hodně společného. Zaujetí pro své koníčky, velké znalosti a zkušenosti ze svých zálib a hlavně touhu a chuť předávat vše dál. Oba tito aktivní lidé jsou důkazem toho, že i v pokročilém věku si člověk může najít nějaké poslání, novou náplň, která obohatí nejen druhé, ale i je samotné. Za jejich spolupráci jim tímto velmi děkujeme.
Budeme velmi rádi, když programy pro děti neskončí se závěrem projektu, ale budou pokračovat i dál, tak abychom dětem společně pomáhali vytvářet kladný vztah k přírodě, ale i úctu k moudrosti, kterou s sebou přináší stáří. Přivítali bychom, kdyby příkladu pana Vencka a paní Brožové následovali i další senioři: včelaři, zahradníci, chovatelé… a podělili se s dětmi o své záliby.
Jarmila Judová