Ekologická výchova pro všechny generace

Již skoro půl roku běží přeshraniční projekt: „Ekologická výchova pro všechny generace“, který byl podpořen z programu Cíl 3 spolufinancovaného z Evropského fondu pro regionální rozvoj.
Za tu dobu České Švýcarsko o.p.s. společně s partnery z Naturschutzentrum Neukirch a Společností pro Lužické hory o.p.s. oslovilo svým programem již téměř 700 účastníků.
V rámci dnů pro rodiny s dětmi to bylo např. na Svatojánských slavnostech na Vlčí Hoře, během Horolezení se skalní četou ve Vysoké Lípě nebo během Dne Českého Švýcarska v Krásné Lípě.
Program dnů pro rodiny s dětmi má vždy podobný koncept poznávání přírody, rukodělné dílny ve spolupráci s regionálními výrobci a v neposlední řadě loutková pohádka pro nejmenší.

Poslední prázdninovou sobotu České Švýcarsko o.p.s. zajistilo odpolední program pro Dětský domov Krásná Lípa a dětské domovy z Tisé a Litoměřic, které ten den byly na návštěvě v krásnolipském domově. Děti si vyzkoušely své znalosti o přírodě, připravily si parfémy z éterických olejů. Vyráběly si také dřevěné ozdoby broušením na bruskách, ale mohly se zaposlouchat i do zvuků nejrůznějších známých i neznámých nástrojů během muzikoterapie.

Spíše jen pro dospělé jsou na podzim v rámci projektu plánovány dvě přednášky na téma přírodní zahrady nebo exkurze po stopách lesních řemesel a do funkční sklárny.

Pro mateřské školky a první stupeň základní školy připravujeme nově ve spolupráci s aktivními seniory programy o přírodě. Myšlenkou těchto programů je zprostředkovat dětem zkušenosti a poznatky z koníčků a zálib jejich „babiček a dědečků“, např. z rybaření, včelaření nebo vyrábění léčivých sirupů z bylinek.

Projekt potrvá do konce roku 2014, takže i v příštím roce si každý bez ohledu na věk bude moci vybrat z nabídky projektových aktivity – přednášek, exkurzí, programů pro děti. V roce 2014 vyjdou i dvě nové publikace vztahující se tématům přednášek a exkurzí.

Více informací na www.ceskesvycarsko.cz

Ing. Jarmila Judová