Bez auta do Českosaského Švýcarska aneb Vlakem a autobusem k cílům mezi Labem a Horní Lužicí

Obecně prospěšná společnost České Švýcarsko připravila v rámci projektu 15 výletních tras, které začínají nebo končí v zastávkách a nádražích Dráhy národního parku, která od léta 2014 spojuje Rumburk s Děčínem přes Šluknov, Dolní Poustevnu, Sebnitz a Bad Schandau.

Výlety jsou vedeny po české a německé straně tak, aby návštěvník mohl poznat méně známé a přesto jedinečné území přeshraničního regionu Českosaského Švýcarska a Horní Lužice. Současně byly vyznačeny nové turistické trasy, které vedou na pomezí Šluknovska a Českosaského Švýcarska, a to v místech, kudy byly vedeny staré cesty před 2. světovou válkou. Nové trasy procházejí často méně známými místy např. Údolím Bílého potoka, nebo po hraniční hřebenové cestě mezi Lipovou a Lobendavou, a to včetně nejsevernějšího místa České republiky. Výhodou nových tras je, že začátek a konec je vždy na stanici veřejné hromadné dopravy, tzn., že nemusíme nutně vytvářet okruh s návratem do výchozího místa ke svému autu – tedy uplatňujeme skutečně heslo Bez auta do Českosaského Švýcarska. Tak se třeba ze Šluknova můžeme po červené, modré a zelené dostat přes Zelený kříž a Horní Mikulášovice do údolí Bílého potoka v Saském Švýcarsku nebo po starobylé Zlodějské cestě do Tomášova na Tanečnici a přes hranici do městečka Sebnitz.

Turistické veřejnosti současně doporučujeme cestovat a využívat jízdenku Elbe Labe tiket, která pro 2 - 5 osob stojí 400 Kč, platí celý den a lze ji využít i v dalších vlacích a autousech – jak na české tak na německé straně.

Více informací o výletních trasách včetně vyznačených map a informacích najdete na webových stránkách: http://bezaut.ceskesvycarsko.cz/

Napsal uživatel Veronika Acsová dne .