3D Prostor pro regionální památky

Výstava studentských 3D fotografií evropských kostelů a technických památek Českého Švýcarska V informačním centru Krásné Lípě jsou vystaveny anaglyfy z fotografické soutěže THETRIS, konané v 11 regionech Střední Evropy od června 2013 do ledna 2014. Soutěž byla vyhlášena pro studenty ve věku 15 – 26 let s cílem povzbudit mládež k zájmu o ochranu místního kulturního dědictví a tradic pomocí fotografování církevních objektů technikou stereo fotografie a optických iluzivních prostorových 3D efektů. Z celkem více než 80 prací vybrala porota v každém z jedenácti regionů a osmi zapojených zemí (Německo, Polsko, Česká republika, Slovenská republika, Maďarsko, Slovinsko, Rakousko, Itálie) svého lokálního vítěze, jejichž stereo fotografie nechala obecně prospěšná společnost České Švýcarsko přetvořit do 11 3D anaglyfů (obrázků, k jejichž prostorovému efektu jsou zapotřebí 3D brýle), které se staly součástí mezinárodní výstavy. Všech 11 mladých vítězů fotografické soutěže ze středoevropských příhraničních regionů zúčastnilo slavnostního předání cen na závěrečné konferenci projektu THETRIS, konané dne 5. září 2014 v maďarském příhraničním městečku Nagyar na zámku Luby Castle. Všichni vítězové se zároveň zúčastnili speciálního workshopu zaměřeného na fotografování architektury a portrétů v exteriéru pod odborným dohledem profesionála. České Švýcarsko a Šluknovsko zastupovala soutěžící Petra Šimůnková z Gymnázia Rumburk, k výstavě byl vybrán vítězný anaglyf Viléma Blažka. Oba soutěžící fotografovali kostel svatého Václava ve Šluknově. O.p.s. České Švýcarsko nechala také pro vítěze vyrobit papírové stereo prohlížečky s obrázky všech jedenácti vítězných stereo fotografií evropských kostelů a šesticí kostelů Českého Švýcarska a Šluknovska. Prohlížečka je během výstavy k zapůjčení u obsluhy krásnolipského informačního centra. Díky evropskému projektu THETRIS, zaměřenému na využití kulturního dědictví v regionálním rozvoji a cestovním ruchu, vznikla mimo jiné nadnárodní církevní trasa „Transnational Church Route“ zahrnující 64 lokálních kostelů v 11 příhraničních regionech střední Evropy. Mezi nimi je 6 venkovských kostelů Českého Švýcarska a Šluknovska v Malé Veleni-Jedlce, Chřibské, Jiřetíně pod Jedlovou, Rumburku, Šluknově a Lipové. Všechny kostely jsou bohatě publikovány v nové brožuře a virtuální trasu po těchto kostelích je možné navštívit na webových stránkách projektu Thetris v angličtině zde: http://www.thetris.eu/?page_id=183 Více o projektu najdete na: www.thetris.eu nebo na: http://ops.ceskesvycarsko.cz/cs/projekty/thetris-thematic-transnational-.... Výstava studentských prací zahrnuje zároveň 3D fotografie technických památek Českého Švýcarska ( rozhledny, mosty, mlýny), které nafotili studenti Gymnázia – Přírodní školy z Prahy-Holešovic jako školní projekt Výzkumy v krajině - Expedice Šluknovsko 2014 (více na: http://www.prirodniskola.cz/o-skole/skolni-projekty/expedice-sluknovsko/ ). Project THETRIS je realizován prostřednictvím programu Střední Evropa a spolufinancován z ERDF. www.central2013.eu Jméno projektu je: „THEmatic Transnational church Route devolopment with the Involvement of local Society“ Projektový akronym je: THETRIS. www.thetris.eu